NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Vredesmissie Ethiopië en Eritrea

Nieuws

Geschiedenis conflict

Nederlandse defensiepolitiek

Nederlands bataljon

Ethiopië en Eritrea

Documenten

Links

VN: niet al vertrekken na half jaar

Door onze politieke redactie
DEN HAAG, 16 OKT. De Verenigde Naties vinden het niet zinvol als Nederland al na zes maanden zijn troepen terugtrekt uit de vredesmissie in Eritrea.

Dat heeft een hoge VN-functionaris vanochtend verklaard tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer over de mogelijke inzet van Nederlandse mariniers.

De VN respecteren echter de Nederlandse beslissing en zijn al actief op zoek naar een land dat de Nederlandse bijdrage zes maanden na het begin zou kunnen vervangen, aldus Dimitri Titov, directeur Afrika van de VN.

De Verenigde Naties echter zouden aan een jaar de voorkeur geven, aldus Titov: ,,Het heeft weinig zin troepen al zo snel af te lossen.''

Beperking van de Nederlandse deelname tot zes maanden is een van de voorwaarden die een meerderheid van de Tweede Kamer stelt aan de uitzending naar Eritrea. Weinig enthousiasme is er bij de VN ook voor een voorstel van de PvdA, inmiddels door andere parlementariërs overgenomen, om ter bevordering van de veiligheid van de Nederlandse troepen Apache-helikopters mee te sturen. ,,Wij zien in de huidige omstandigheden geen noodzaak voor zulke zware aanvalswapens'', aldus kolonel W.R. Philips, hoofd militaire planning van de VN tijdens de hoorzitting.

In de praktijk betekent deze afwijzing dat de inzet van Apache's door Nederland zelf gefinancierd zou moeten worden.

Na enige discussie besloot de Tweede Kamer vanochtend de hoorzitting over Eritrea bijna geheel in de openbaarheid te laten plaatsvinden, afgezien van de besprekingen vanmiddag met hoge Nederlandse militairen over aspecten van operationele veiligheid. De VVD had aanvankelijk meer geslotenheid bepleit, in de gedachte dat in condities van vertrouwelijkheid de hoge militairen meer het achterste van hun tong zouden laten zien.

Titov liet tijdens de zitting merken dat Nederland mogelijk de force commander voor UNMEE (United Nations Mission in Ethiopia and Eritrea) mag leveren, maar hij sloot min of meer uit dat Nederland officieel zou kunnen worden aangemerkt als 'leidend land' van de operatie , wat Nederland toegang zou geven tot de verdere besluitvorming omtrent UNMEE.

Aan het begin van de hoorzitting hadden vertegenwoordigers van de militaire vakbonden sterke bedenkingen geuit tegen de missie in Eritrea.

De Tweede Kamer zal naar verwachting later deze week beslissen of zij instemt met het besluit van de regering om mariniers naar Eritrea te sturen.

NRC Webpagina's
16 november 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad