NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Vredesmissie Ethiopië en Eritrea

Nieuws

Geschiedenis conflict

Nederlandse defensiepolitiek

Nederlands bataljon

Ethiopië en Eritrea

Documenten

Links

PvdA-fractie stemt in met vredesmissie

Door onze politieke redactie
DEN HAAG, 11 OKT. De PvdA stemt in met uitzending van Nederlandse mariniers naar de VN-vredesmissie in Eritrea, op voorwaarde dat er vanaf de eerste dag van hun inzet een militair scenario klaarligt voor een mogelijke uittocht uit het gebied bij calamiteiten.

De PvdA denkt daarbij aan de inzet van Nederlandse Apache-helikopters, aldus het Tweede-Kamerlid Koenders. In de plannen van de regering is tot nu toe alleen de inzet van vier Chinook-helikopters voor troepentransport voorzien. Nederland beschikt op het moment over twintig inzetbare Apaches, de meest geavanceerde gevechts- en verkenningshelikopters die er zijn. Hun inzet in Eritrea zou een zeer aanzienlijke versterking van de gevechtskracht van de Nederlandse troepen aldaar betekenen.

De PvdA is de eerste van de regeringspartijen die openlijk instemming uitspreken met de Nederlandse deelname aan de vredesmissie van de Verenigde Naties, waartoe het kabinet vorige week besloot. De fractie van de VVD vergadert vanavond verder over haar standpunt, in het kader van de wekelijkse thema-avond van de fractie. Ook D66 is er nog niet uit, aldus een zegsman, ofschoon in deze fractie niemand uitgesproken tegen is.

Inmiddels heeft minister De Grave (Defensie) gisteren met zijn Franse ambtsgenoot Richard afspraken gemaakt over Franse steun bij een eventuele overhaaste aftocht van de Nederlandse troepen uit Eritrea. In geval van nood kan daarbij gebruik worden gemaakt van de Franse bases in Djibouti, op ongeveer 150 kilometer van de bufferzone waar de Nederlanders dienst doen. In verband met deze opzet zullen tien Franse officieren vanaf het begin van de missie bij de Nederlandse mariniers gedetacheerd zijn. Eerder had De Grave al aangekondigd dat Nederlandse en Amerikaanse militairen samen plannen gaan opstellen voor een exit- strategie. De bedoeling van De Grave is nu dat er vanaf de eerste dag van de Nederlandse inzet in Eritrea blauwdrukken voor een Nederlandse aftocht in noodgevallen klaarliggen, aldus een woordvoerder van Defensie. Bij de aanbieding van de brief aan de Kamer over de inzet in Eritrea had de minister van Defensie aanvankelijk de indruk gewekt dat de concrete scenario's voor een Nederlandse aftocht niet zo'n haast hadden. De hervatting van de Ethiopisch-Eritrese oorlog die een uittocht noodzakelijk zou maken, zou volgens De Grave immers ruim van tevoren door de militaire inlichtingendiensten worden voorspeld. Inmiddels is gebleken dat het ontbreken van concrete exit-scenario's bij veel Kamerfracties ongerustheid wekt.

NRC Webpagina's
11 oktober 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad