NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Vredesmissie Ethiopië en Eritrea

Nieuws

Geschiedenis conflict

Nederlandse defensiepolitiek

Nederlands bataljon

Ethiopië en Eritrea

Documenten

Links

Nederlanders naar Zalembessafront

Door een onzer redacteuren
DEN HAAG, 10 OKT. De Nederlandse eenheden zullen zo goed als zeker worden gelegerd in de centrale sector, bij het Zalembessa-front. De voorkeur voor dit gebied heeft verschillende redenen. Allereerst zijn de terreinomstandigheden er gunstig (in tegenstelling tot de westelijke sector) en is het klimaat door de hoogte draaglijk. In de oostelijke sector kan de temperatuur overdag oplopen tot vijftig graden celsius.

Een andere belangrijke reden voor de keuze voor de centrale sector is dat het militair-strategisch het belangrijkste gebied is. Aangezien Nederland 'leading' wil zijn in UNMEE en dus ook de zogenoemde force commander wil leveren, is het logisch dat het deze sector voor zijn rekening neemt.

De leiding van de missie zal voor een belangrijk deel worden uitgevoerd door het in Kopenhagen gevestigde hoofdkwartier van de snelle reactiemacht voor de VN, SHIRBRIG (Stand by forces High Readiness Brigade for UN operations). Het ligt dus voor de hand dat de huidige commandant van SHIRBRIG, de Nederlandse generaal der mariniers P. Cammaert, force commander wordt. Minister de Grave (Defensie) liet gisteravond doorschemeren dat de benoeming van Cammaert al zo goed als rond is.

De VN hebben uitgerekend dat voor het 'monitoren' van de centrale sector bij Zalembessa (een gebied van ongeveer 100 km lang en 25 km breed) vier 'versterkte' compagnieën van ongeveer 250 man nodig zijn. De twee parate bataljons van het Korps Mariniers die Nederland heeft, tellen 'organiek' 517 man, maar zijn door personeelstekort niet helemaal opgevuld. Door alle beschikbare mariniers uit te zenden, kan een 'versterkt' bataljon van 770 man worden uitgestuurd: drie van de vier benodigde compagnieën. Met de ondersteuning van de landmacht, die genie-personeel levert, een heli-detachement van de luchtmacht (4 Chinook-transporthelikopters plus personeel) levert dat een totale bijdrage van ongeveer 1.100 man op. De vierde 'versterkte' compagnie zal worden geleverd door Canada, dat een compagnie pantserinfanterie van het tweede Batallion Royal Canadian Regiment uitzendt.

UNMEE moet een 'klassieke' vredesoperatie worden volgens hoofdstuk 6 van het VN-Handvest, waarbij een vredesmacht toeziet op een vredesakkoord of bestand en alleen de wapens gebruikt voor zelfverdediging. De mariniers nemen het hele arsenaal dat tot de 'organieke' standaard-uitrusting behoort mee: automatische geweren, mortieren, anti-tankraketten en stinger-luchtdoelraketten. Verder beschikken de mariniers over twintig Patria pantserwagens, voorzien van zware mitrailleurs.

NRC Webpagina's
10 oktober 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad