NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Vredesmissie Ethiopië en Eritrea

Nieuws

Geschiedenis conflict

Nederlandse defensiepolitiek

Nederlands bataljon

Ethiopië en Eritrea

Documenten

Links

Kamer: missie Eritrea 'doenbaar'

Door een onzer redacteuren
DEN HAAG, 10 OKT. De brief die het kabinet gisteren aan de Tweede Kamer heeft gezonden over het inzetten van Nederlandse militairen in Eritrea, roept bij vrijwel alle fracties in de Kamer talrijke vragen op. Een meerderheid in de Kamer lijkt echter met de inzet te kunnen instemmen.

Volgens de gisteren door de ministers De Grave (Defensie) en Van Aartsen (Buitenlandse Zaken) gepresenteerde brief gaat het om de inzet van 770 Nederlandse mariniers en nog enkele honderden ondersteunende manschappen, voornamelijk afkomstig uit de landmacht. De Nederlandse inzet blijft beperkt tot zes maanden; daarna moeten de troepen in principe worden door militairen van een ander land worden afgelost.

De VN-missie UNMEE (United Nations Mission in Etriopia and Eritrea) is een waarnemersmissie van blauwhelmen, die toezicht houdt op het thans geldende bestand, en die in het geval van een hervatting van de strijd zal worden teruggetrokken.

De VVD-fractie in de Tweede Kamer toonde zich vanochtend uitgesproken ingenomen met de brief, de meest uitvoerige motivering die tot nu toe in Nederland voor een deelname aan een VN-vredesmissie is gegeven. De VVD- fractie wil wel meer duidelijkheid over een aantal cruciale beslissingsmomenten, zoals mogelijke evacuatie van de Nederlanders in noodgevallen, aldus woordvoerder Van den Doel.

Bij coalitiepartners PvdA en D66 leven soortgelijke vragen. PvdA- woordvoerder Koenders noemde de missie in Eritrea vanochtend 'doenbaar' en omschreef het standpunt van zijn fractie als een 'positieve grondhouding'. Oppositiepartij CDA ziet in de brief een ondersteuning van de argumenten waarmee zij al eerder een Nederlandse deelname aan de VN-vredesmissie heeft afgewezen. Woordvoerder Verhagen meent dat de belofte van het kabinet, dat de Nederlanders na zes maanden worden teruggetrokken, de hele VN-missie 'ongeloofwaardig' maakt, omdat "Nederland binnen UNMEE immers het leidende land is".

Voordat, vermoedelijk volgende week, de Tweede Kamer debatteert over mogelijke instemming met de missie, komt er nog een openbare hoorzitting met deskundigen.

NRC Webpagina's
10 oktober 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad