NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Vredesmissie Ethiopië en Eritrea

Nieuws

Geschiedenis conflict

Nederlandse defensiepolitiek

Nederlands bataljon

Ethiopië en Eritrea

Documenten

Links

Kabinet steunt deelname aan VN-vredesmissie

Door een onzer redacteuren
DEN HAAG, 7 OKT. Het kabinet heeft definitief besloten tot deelname van Nederlandse troepen aan de vredesmissie van de Verenigde Naties in Eritrea, zo heeft premier Kok gisteren na het kabinetsberaad meegedeeld.

Over de details van de inzet zal de Tweede Kamer maandag in een brief van het kabinet worden geïnformeerd, waarna de Kamer kan besluiten of zij met de uitzending van Nederlandse militairen instemt.

Op voorhand deelde de premier al mee dat de Verenigde Naties hebben beloofd actief op zoek te gaan naar een land dat na zes maanden Nederland in Eritrea wil aflossen. Daarnaast zullen hoge Amerikaanse militairen een plan opstellen voor een eventuele evacuatie van de Nederlandse militairen, voor het geval dat de situatie in Eritrea uit de hand loopt.

Beide opmerkingen van de premier leken bedoeld om mogelijke bezwaren in de Tweede Kamer tegen de uitzending weg te nemen. Bittere woorden had de premier voor de oppositiepartij CDA, die zich al voor de publicatie van de regeringsbrief tegen de uitzending heeft uitgesproken en zich daarmee, aldus Kok, tegen een 'nationale uitzending' uitspreekt.

Kok weigerde in te gaan op onbevestigde berichten over twijfels inzake Eritrea in de rijen van de regeringspartijen (PvdA, VVD en D66). Deze fracties zijn de afgelopen dagen 'gesondeerd' inzake hun steun aan de operatie, maar de premier zei het proces van de parlementaire instemming niet door voortijdige uitlatingen over deze materie te willen verstoren. Vertegenwoordigers van de regeringspartijen hulden zich de afgelopen dagen eveneens in stilzwijgen over hun opvattingen over de uitzending.

In Den Haag wordt vernomen dat de Nederlandse bijdrage aan de VN-macht in Eritrea mogelijk zal bestaan uit 700 mariniers, een helikopterdetachement van 250 man, 150 man logistiek en ander ondersteunend personeel, en het amfibisch transportschip Rotterdam met nog eens 250 man.

Bezorgdheid werd gisteren geuit door militaire vakbonden. De CNV-vakbond Acom noemde Koks vertrouwen in toezeggingen van de VN (over aflossing na zes maanden) en van de VS (over het opstellen voor een evacuatieplan) 'naïef'. De FNV-bond AFMP ziet in aarzelende instemming in de Kamer 'een slecht signaal naar de manschappen'.

NRC Webpagina's
7 oktober 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad