U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
 
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Tour de France 1998
Nieuws
Etappes
Deelnemers
Oud-renners
Links

Wielrenunie beperkt aantal wedstrijddagen
ROTTERDAM, 14 AUG. De Internationale Wielerunie (UCI) wil het aantal wedstrijddagen voor renners per seizoen beperken tot tussen de 90 en 120. Onduidelijk is of de UCI dat wil bereiken door de wielerkalender in te korten. De wielerunie vergaderde gisteren in Lausanne over maatregelen om het gebruik van dopingmiddelen tegen te gaan.

Hypocrisie houdt topsport niet overeind
Het grootschalige dopingschandaal tijdens de Tour de France heeft de discussie over het gebruik van stimulerende middelen door topsporters meer dan ooit tevoren aangewakkerd. P.S. Blitz meent dat de atleten in de nabije toekomst zelf moeten kunnen bepalen of ze doping gebruiken. Want als alles blijft zoals het is, gaat de topsport onherroepelijk ten onder.

Wielerploeg Big Mat verhoord
13 AUG. De politie van Lyon heeft gisteren tien leden van de Franse wielerformatie Big Mat verhoord. Volgens een politiewoordvoerder worden ze ondervraagd over de 330 flacons medicijnen die de Franse douane op 28 juli tijdens de Ronde van Frankrijk uit een Big Mat-vrachtwagen in beslag nam, nabij Albertville.

Vrijgelaten Priem mag van justitie nog niet naar huis
11 AUG. Ploegleider Cees Priem en verzorger Jan Moors van de TVM-wielerploeg zijn gistermiddag door de Franse justitie vrijgelaten, maar ze moeten in Frankrijk blijven voor nader onderzoek.

Topberaad UCI over dopingcrisis zonder resultaat
PARIJS, 7 AUG. De vergadering van de internationale wielrenunie UCI met wedstrijdorganisaties over de dopingproblematiek heeft geen concrete resultaten opgeleverd. Officiële mededelingen werden gisteren in Parijs na afloop van het vier uur durende overleg niet gedaan.

Advocaat verzoekt vrijlating Priem
ROTTERDAM, 7 AUG. De advocaat van de wielerploeg TVM, mr. Joost van Mierlo, zal vandaag een verzoek indienen om ploegleider Cees Priem, TVM-arts Andrei Michailov en verzorger Jan Moors in vrijheid te stellen. De kans dat het drietal voor het weekeinde vrij komt, acht hij echter minimaal.

Onderzoekers: haal EPO van dopinglijst
UTRECHT, 7 AUG. EPO, het middel dat in de Tour de France voor zoveel opschudding zorgde, kan beter van de internationale dopinglijst verdwijnen. De methode die het middel zou moeten opsporen werkt niet; mensen die 'clean' zijn, komen soms toch als positief uit de test.

Justitie wil ook Van Petegem gaan verhoren
6 AUG. De Franse justitie wil de Belgische TVM-renner Peter van Petegem gaan verhoren over de rol van de Belgische sportarts Eric Ryckaert bij de Nederlandse PDM-ploeg in 1992.

Directeur Kelme: 'Verlaten van Tour was fout'
6 AUG. Johan Mas, directeur sportzaken van de Spaanse wielerploeg Kelme, heeft gisteren verklaard dat het voortijdig vertrek van de equipe uit de Ronde van Frankrijk een vergissing is gweest.

Vertraging in onderzoek TVM-renners
ROTTERDAM, 5 AUG. De Franse justitie heeft gisteren de wachttijd in de TVM-affaire andermaal verlengd. Omdat de resultaten van de laboratorium-onderzoeken van de middelen die vorige maand in het Tour-hotel van de Nederlandse wielerploeg in Pamiers zijn aangetroffen nog niet beschikbaar zijn, is het twijfelachtig of Cees Priem, Andrei Michailov en Jan Moors nog deze week worden vrijgelaten.

TVM-ploeg mogelijk nogmaals verhoord
REIMS, 4 AUG. Na een dag lang verhoor mochten de zes wielrenners en negen medewerkers van de Nederlandse wielerploeg TVM gisteravond Reims weer verlaten, maar zij zullen in een later stadium opnieuw worden gehoord, aldus commissaris Bernard Sallez van de Franse gerechtelijke politie.

Crisisvergadering wielerunie UCI
PARIJS, 4 AUG. Het bestuur van de internationale wielerunie (UCI) heeft vertegenwoordigers van koersdirecteuren en ploegleiders uitgenodigd voor topberaad in Parijs. De crisisvergadering heeft donderdag in Parijs plaats.

Politie van Boxmeer laat wielerpeloton met rust
4 AUG. Michael Boogerd was gisteravond laat de gewenste winnaar van het eerste criterium in Nederland na de Tour de France. De in Reims verhoorde TVM-coureurs komen pas vanavond in Stiphout in actie.

Justitie na verhoor nog niet klaar met TVM-ers
Steven de JonghREIMS, 4 AUG. Het verhoor van de TVM-renners in Reims trok gisteren veel aandacht van de media. In de loop van de avond mochten de renners naar huis, de ploegleiding zit nog vast. Belegerd door honderd mediavertegenwoordigers en talloze cameraploegen verliet Jeroen Blijlevens om half zes gistermiddag als eerste TVM'er het politiebureau van Reims.

TVM-renners melden zich bij politie in Reims
REIMS, 3 AUG. Zes wielrenners van de TVM-ploeg hebben zich vanochtend, even na tien uur, gemeld bij het hoofdbureau van politie in Reims. Daar zullen zij, evenals een aantal begeleiders, als getuigen worden gehoord over de dopingaffaire rondom deze Nederlandse ploeg.

Lof voor 'Marco de Veroveraar'
ROME, 3 AUG. De Italiaanse kranten komen superlatieven te kort om de eindzege van Marco Pantani in de Ronde van Frankrijk te beschrijven. Voor één keer is het voetbal in de edities van vandaag naar de binnenpagina's verdrongen.

Ergernis over 'botte werkwijze' van Franse justitie
3 AUG. Theo de Rooy van de Rabobank liep twee weken 'paranoïde' rond, uit angst voor een inval van de Franse politie. Het wielerpubliek vervloekte justitie. Intussen zint Tourdirecteur Leblanc op verdere maatregelen tegen doping.

Zwijgende renners kunnen dopingaffaires niet langer maskeren
3 AUG. De Tour de France was geen gevecht tussen de beste coureurs. Tussen Dublin en Parijs had een alternatief duel touwtrekken plaats. De Franse justitie trok aan het langste eind. Het cyclisme is nog lang niet overeind gekrabbeld.

Drie vuurpijlen in bergen voldoende voor Pantani
PARIJS, 3 AUG. De wielrenners van Mercatone Uno vierden de gele trui van hun kopman op gepaste wijze. In navolging van het Roemeense voetbalelftal fietsten de zes Italiaanse knechten met een goudkleurige haardos door Parijs.

Nederlandse media zijn gedrogeerd door de Tour
3 AUG. Zou het niet beter zijn er nog eens op te wijzen dat doping verboden is? Het optreden van de Franse justitie tegen wielrenners die werden verdacht van doping, was volgens Alain Franco terecht.

Den Bakker blijft steken op tweede plaats
AUTUN, 1 AUG. Wegens een gebrek aan sprintkracht moest Maarten den Bakker voor de tweede keer dit seizoen genoegen nemen met een tweede plaats. In de Amstel Goldrace verloor hij dit voorjaar in de eindsprint van de Zwitser Rolf Jaermann. In de negentiende etappe van de Tour de France kwam hij gisteren tekort tegen de Zweed Magnus Backstedt. ,,Tweede is nog altijd beter dan derde'', zei de verliezer na afloop.

Italiaanse bakkerszoon bewijst Tour een dienst
1 AUG. Marco Pantani gaat morgen waarschijnlijk de Tour de France winnen. De Italiaan behaalde zijn winst in de Alpen en de PyreneeŽn, en ontkrachtte de theorie dat pure klimmers geen grote rondes meer kunnen winnen.

'Marco Pantani verdient een voetstuk'
Felice Gimondi (56) is de laatste Tourwinnaar uit ItaliŽ. Hij triomfeerde bij zijn debuut in 1965. Marco Pantani moet hem morgen opvolgen. ,,Pantani gebruikt zijn hoofd, zijn hart en zijn benen'', zegt Gimondi.

EPO indammen is doping gedogen
Lon Schattenberg De Franse justitie heeft de wielerwereld met hard ingrijpen duidelijk gemaakt dat de Franse antidopingwet meer gewicht heeft dan de pogingen van de internationale wielerunie om het dopinggebruik in te dammen. Maar de Nederlandse arts Lon Schattenberg, al jaren dopingdeskundige binnen de internationale wielrenunie (UCI), vindt dat de UCI geen andere keus heeft.

Ullrich woedend en teleurgesteld over Tour-verloop
HAMBURG, 1 AUG. Jan Ullrich, vorig jaar winnaar van de Ronde van Frankrijk, is woedend over alle doping-commotie, politie-invallen en rennersstakingen in de editie van dit jaar. ,,Ik kan moeilijk beschrijven wat er in mij omgaat. Ik ben tegelijk ongelooflijk boos en mateloos teleurgesteld'', schreef de Duitser in zijn column in het dagblad Bild Zeiting.

Ook TVM verlaat Tour voortijdig
LA CHAUX-DE-FONDS, 31 JULI. Als zevende ploeg heeft TVM vandaag de Tour de France verlaten. Lichamelijk en geestelijk waren de overgebleven renners van de formatie van Cees Priem niet meer in staat om de Tour te voltooien.

Dopingcontrole kan topman Smits van Rabobank niet streng genoeg zijn
Hans Smits (48), oud-directeur van Schiphol, is sinds drie maanden plaatsvervangend voorzitter van de hoofddirectie van de Rabobank. Hij was deze week enkele dagen te gast bij de Raboploeg in de Tour.

Voor posterboy Julich telt alleen de eerste plaats
De Amerikaan Bobby Julich (26) is de revelatie van de Tour. Hij verdedigt morgen een voorsprong van veertien seconden op de Duitser Jan Ullrich. ,,Waarom zou ik die tijdrit niet kunnen winnen.''

Tour doet Indurain zuchten
MADRID, 31 JULI. ,,Dinsdag waren we opnieuw getuige van iets wat we niet willen zien. Deze Tour begon slecht en gaat nog slechter eindigen''. Miguel Indurain, vijfvoudig Tourwinnaar in ruste, verwoordde het algemeen gevoel van verontwaardiging en teleurstelling dat in Spanje heerst.

Italiaan Massi 'de apotheker' van het peloton
LES CHAUX-DE-FONDS, 31 JULI. De Italiaanse wielrenner Rodolfo Massi, de drager van de bolletjestrui in de Tour de France die woensdag door de Franse politie werd aangehouden, zou als een veredelde apotheker veel collega's van medische preparaten voorzien. In het wielerpeloton heeft hij de bijnaam 'Il farmacista'.

Jeroen Blijlevens ontvlucht 'politiestaat'
Jeroen Blijlevens Jeroen Blijlevens was de kopman van TVM tijdens de dopingaffaire. Na drie weken in de Tour de France onder hoogspanning te hebben gestaan, is hij ,,totaal afgeknapt'' naar huis gegaan. gezicht is hoekig en krachtig. Zijn onderstel glanst in de Zwitserse zon.

Derde ritzege in Tour voor Belg Tom Steels
NEUCHÄTEL, 31 JULI. De Belgische sprinter Tom Steels heeft gisteren in Neuchâtel zijn derde ritzege in deze Tour behaald. Hij versloeg de Duitser Erik Zabel met een halve fietslengte verschil. Steels rijdt in dienst van Mapei, dat inmiddels vijf dagprijzen heeft gewonnen. De Tsjech Jan Svorada en de Italiaan Daniele Nardello waren eerder succesvol voor de Belgische ploegleider Patrick Lefevere. (ANP)

Minister wil grote schoonmaak
,,Als men dit jaar grote schoonmaak kan houden in de wielersport, hebben we geen tijd verspild en zal de sport waar de Fransen zo van houden weer opbloeien'', zei minister van werkgelegenheid en solidariteit Martine Aubry. Eerder deze week zei de Franse minister van sport dat de Tour, ondanks het dopingschandaal, moet doorgaan.

Patrons verwoorden de onvrede
Een rennersstaking als die van gisteren is niet nieuw in de Tour. De coureurs roerden zich eerder, onder leiding van hun patrons.

Protest wielerbonden tegen aanpak TVM
Marco Pantani ROTTERDAM, 30 JULI. De Nederlandse en Belgische wielrenunie hebben gisteren gezamenlijk geprotesteerd tegen de wijze waarop de Franse justitie en politie het onderzoek tegen de renners en begeleiders van de TVM-ploeg uitvoert.

Jalabert: 'Ik weet niet of ik volgend jaar wel terugkom'
De laatste keer dat het peloton overging tot een langzaam-aan-actie was in 1995, toen de dood van de gevallen Italiaan Fabio Casartelli werd herdacht.

Commercie houdt Tour voorlopig nog in leven
De Tour schudt op haar grondvesten. De Franse justitie voert een guerilla tegen de wielrenners en de begeleiders. Het uitgedunde peloton is nog nooit zo eensgezind naar het laatste finishdoek gereden. Maar Parijs is nog ver.

Tour rijdt verder met 103 renners
Riis en LeBlancAIX-LES-BAINS, 30 JULI. Met 103 wielrenners uit vijftien ploegen is de Tour de France vanochtend in Aix-les-Bains gestart voor de achttiende etappe, naar Neuchâtel. Gisteren verlieten de formaties van ONCE, Banesto en Riso Scotti de ronde voortijdig. Vanmorgen hebben ook Kelme en Vitalicio Seguros besloten niet verder te fietsen. Festina werd twee weken geleden al door de Tourdirectie uit de koers gezet wegens het in diskrediet brengen van de ronde.

Meer nieuws

NRC Webpagina's
14 augustus 1998

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad