U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
 
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Tour de France 1998
Nieuws
Etappes
Deelnemers
Oud-renners
Links

Hechtenis Priem met twee dagen verlengd

TVM'ers missen door lang verhoor eerste kermiskoers

Justitie na verhoor nog niet klaar met TVM'ers


Het verhoor van de TVM-renners in Reims trok gisteren veel aandacht van de media. In de loop van de avond mochten de renners naar huis, de ploegleiding zit nog vast.

Steven de Jongh

TVM-renner Steven de Jongh (rechts) verlaat na te zijn verhoord het hoofdbureau van politie in Reims. (Foto AP)

Door onze redacteur JAN GERRITSEN

REIMS, 4 AUG. Belegerd door honderd mediavertegenwoordigers en talloze cameraploegen verliet Jeroen Blijlevens om half zes gistermiddag als eerste TVM'er het politiebureau van Reims. Zijn collega-wielrenners en andere medewerkers van de Nederlandse wielerploeg volgden later op de avond. Bijna acht uur eerder waren zij het bureau binnengegaan voor verhoor door de Franse politie in het dopingonderzoek, waarvoor dertig man extra politie en tien tolken waren ingezet.

Waarschijnlijk zal dit 'spektakel' zich in de champagnestad binnenkort herhalen, want het dopingonderzoek door de Franse justitie naar de Nederlandse TVM-wielerploeg wordt voortgezet. De zes wielrenners en negen medewerkers van de ploeg die gisteravond na een dag lang verhoor door de Franse politie stilzwijgend uit Reims vertrokken zullen ,,later opnieuw worden gehoord, mede omdat hun verklaringen opvallend eensluidend waren'', aldus commissaris Bernard Sallez van de Franse gerechtelijke politie.

De TVM'ers gaven na hun verhoor - als getuigen en niet als verdachten - in het hoofdbureau van politie in Reims geen enkele verklaring tegenover de in groten getale opgekomen media. Aan het eind van de dag was er sprake van dat Jeroen Blijlevens als woordvoerder van de renners een verklaring zou geven, maar hij zag daar van af ,,omdat nog drie TVM'ers in de gevangenis moeten blijven''.

Ploegleider Cees Priem, de TVM-arts Andrei Michailov en verzorger Jan Moors die vorige week dinsdag in Reims en omliggende plaatsen (Chalons-sur-Saone) werden gevangengezet, blijven in hechtenis. Moors werd zondag door de jeugdige rechter-commissaris Odile Madrolle in staat van beschuldiging gesteld wegens het ,,transport van verboden middelen en het in bezit hebben van gevaarlijke stoffen zonder rechtvaardiging van de herkomst daarvan''. De gevangenschap van Priem is in het belang van het onderzoek met twee dagen verlengd en wordt mogelijk met nog eens twee dagen verlengd. Ook TVM-arts Michailov blijft in hechtenis.

Het verhoor van de zes TVM-renners, alsmede negen andere TVM'ers - verzorgers, mecaniciens, assistent-ploegleider Hendrik Redant, public-relations manager Otto van der Veen en twee chauffeurs - nam de gehele dag in beslag. De vier Nederlandse wielrenners van TVM - Jeroen Blijlevens, Steven de Jongh, Bart Voskamp en Servais Knaven - en hun twee ploegmaten de Rus Ivanov en de Oekraïener Oetsjakov meldden zich even na tien uur gisterochtend. De sprinter Blijlevens kwam als eerste om half zes weer tevoorschijn. Na acht uur verliet de Russische verzorger Wladimir als laatste het politiebureau.

Het onderzoek naar doping bij TVM heeft betrekking op verschillende vondsten voor en tijdens de Tour de France die de TVM-ploeg vorige week verliet na aankomst in de Zwitserse etappeplaats Chaud de Fonds. Het belangrijkste lijkt de vondst van 104 flacons met EPO (bloeddoping) in een TVM-bedrijfswagen op 9 maart bij een routinecontrole op een autoweg bij Reims. Volgens sommige berichten zaten mecaniciens en TVM-arts Michailov in deze auto. Voorlichter Ad Bos van TVM zei onlangs nadrukkelijk dat de auto werd bestuurd door twee mecaniciens van de ploeg. Volgens de Franse doping en sportwet van 1989 is het bezit, handel en het verstrekken van doping strafbaar.

Tijdens de Tour werd op 23 juli huiszoeking verricht in het hotel La Rocade van de TVM-ploeg in Pamiers (in het departement Ariège aan de voet van de Pyreneeën). Daarbij zouden dopingproducten en de ampullen om dopinggebruik te maskeren zijn gevonden. Dat was de reden waarom ploegleider Priem, dr. Michailov en verzorger Moors werden gearresteerd. Plaatsvervangend procureur Philippe Laumosne zei vorige week in Reims dat het om een belangrijke hoeveelheid ging, maar later kwam hij op deze verklaring terug. In een volgende etappeplaats, Albertville in de Franse Alpen, vond de politie in het TVM-hotel allemaal verdachte producten die voor nadere analyse werden meegenomen. De TVM-renners werden toen ook meegenomen naar een hospitaal in de buurt waar ze urine, bloed en haar (voor DNA-testen) moesten afstaan. De uitslag daarvan was gisteren nog niet bekend. Volgens de politie is dat een van de redenen om de renners nog eens te horen.

Mevrouw J. de Jongh, de Nederlandse in Parijs werkzame advocaat van de Nederlandse TVM-renners, zei dat het verhoor gisteren in Reims ,,zoals verwacht kon worden'' niets had opgeleverd. Politiecommissaris Sallez liet doorschemeren dat de TVM'ers kennelijk een gemeenschappelijke strategie hadden afgesproken omdat alle verklaringen gelijkluidend waren. Tegenover de plaatselijke krant Union, zei Sallez dat zo nodig alle TVM-renners, ook degenen die de Tour eerder verlieten, opnieuw zullen worden verhoord. De TVM'ers kwamen zondagavond bijeen in een hotel in Gent waar ze ook overnachtten voor ze naar Reims reden. In hun gezelschap bevond zich Marjan Priem, de echtgenote van ploegleider Cees Priem, die gisteren haar man voor het eerst in het huis van bewaring in Reims mocht bezoeken.

Als de TVM-renners zouden weigeren om voor een nieuw verhoor naar Reims te komen, kan rechter-commissaris Odile Madrolle eventueel een internationaal arrestatiebevel uitvaardigen. In Nederland kan dat worden genegeerd zoals Suriname doet met het Nederlandse bevel inzake Bouterse, maar de meeste TVM'ers wonen om belastingtechnische redenen in België en dat land kan zo'n bevel niet naast zich neerleggen. Madrolle kan ook een arrestatiebevel voor Frankrijk uitvaardigen, wat zou betekenen dat de TVM'ers niet meer in dat land kunnen komen.

Advocaat De Jongh noemde het verhoor van bijna de gehele TVM-ploeg gisteren een zwaktebod ,,omdat bij een gerichte verdenking meestal met het verhoor van enkele verdachten kan worden volstaan''. Er kunnen ook andere redenen zijn voor het algemene karakter van het verhoor gisteren. Bij de 32-jarige Italiaanse wielrenner Rodolfo Massi van de Casino- ploeg, die in het peloton bekendstond als de 'apotheker', trof de politie tijdens een onderzoek in zijn kamer vorige week behalve allerlei dopingproducten ook een lijst met namen aan van 'klanten', alsmede grote bedragen in vreemde valuta. Volgens een Frans tv-station werd ook Nederlands geld gevonden. Rechter-commissaris Patrick Keil in Lille beschuldigde Massi formeel van handel in toxische producten. De Italiaanse renner mag zijn beroep in Frankrijk niet meer uitoefenen en moet binnen een maand verblijf kiezen in Frankrijk.

De TVM-renners hadden voor het verhoor gisteren in Reims nog de hoop dat ze konden deelnemen aan het traditionele criterium in Boxmeer waar de Nederlandse Tour-helden jaarlijks worden toegejuicht. Tenslotte had plaatsvervangend procureur Laumosne vorige week gezegd dat ,,geen enkele TVM-renner is betrokken bij het gebruik van doping'' - zoals ze gisteren zelf nog eens tegenover de politie herhaalden. Omdat de verhoren zo lang duurden, zat het ererondje rond de kerk van Boxmeer er niet meer in.

Gelukkiger was de Franse wereldkampioen Laurent Brochard van de Festina-ploeg die tegenover de politie in Lille vorige week toegaf dat hij, net zoals als zijn ploegmaats, wel doping had gebruikt. De Festina-ploeg werd uit de Tour gezet, vooral omdat twee dagen voor de start van de ronde Festina- verzorger Willy Voet met een auto vol doping in Frankrijk was betrapt. Brochard kwam gisteravond aan de start in een al even traditionele kermiskoers in het Normandische stadje Lisieux - behalve de bewondering van het publiek kreeg hij daar een startgeld van 60.000 francs: 20.000 gulden.

NRC Webpagina's
4 augustus 1998

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad