U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Studenten
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


STUDENTEN

PORTRETTEN

WONDERLAND

CULTUUR

ONDERWIJS

ENQUETE

BUITENLAND

VLUCHTELINGEN

GELOOF

STUDENTENHUIS

VERENIGING

HUISVESTING

ORGANISATIES

LOOPBAAN

UITGAAN

POLITIEK

HOBBY'S

INTERNET

COLOFON

Portretten

Actieve Denen


Foto: Janetta Ninkeula

Diana van Stijn (26)
Zevendejaars internationale
betrekkingen (UvA)

"'Student zijn' betekent voor mij vooral genieten van de vrijheid. De Nederlandse student maakt daar maar weinig gebruik van, en is zelfs ronduit passief. Maar dat was ik ook toen ik begon met voorlichting en journalistiek. Een jaar Europese journalistiek in Denemarken opende echter mijn ogen. Deense studenten zijn veel serieuzer dan wij, doordat zij allemaal al een jaar gereisd of gewerkt hebben. Daardoor leer je jezelf echt kennen. In Denemarken ontdekte ik bijvoorbeeld mijn interesse voor wereldpolitiek. Na mijn hbo-studie beschikte ik wel over veel praktische vaardigheden, maar had ik weinig parate kennis. Daarom ben ik nog twee jaar internationale betrekkingen gaan studeren aan de universiteit van Amsterdam. De universiteit ervaar ik als een stuk onpersoonlijker. Het hbo haalt je persoonlijke talenten veel meer naar boven.

Ik heb een jaar in het bestuur van Erasmus Studenten Netwerken gezeten en daarna een jaar gewerkt bij Stichting Vluchteling. Ik heb van beide ervaringen enorm veel geleerd. Hoewel een van mijn hoogleraren beweert dat vrijwilligerswerk een absolute 'must'is voor je cv, moet je volgens mij vooral doen wat je leuk en interessant vindt. Dan komt het vanzelf wel goed. Uitgaan kwam voor mij eigenlijk altijd op de laatste plaats, hoewel ik me goed kan voorstellen dat sommigen na een hele dag blokken in de bieb gewoon even helemaal los moeten. Werkende mensen denken vaak dat studenten alleen maar in de kroeg hangen, omdat dat aspect snel opvalt. Dat studenten vaak de hele nacht en weekenden doorleren zien zij dan niet. Studenten hebben een heel eigen ritme, en met de studie- druk van tegenwoordig moet je toch vroeg of laat de kroeg uit.

Als ik straks het studentenleven definitief vaarwel zeg, wil ik vooral financieel onafhankelijk zijn. De vrijheid zal ik zeker missen, maar ik kan mij troosten met de gedachte dat ik er gedurende mijn studententijd optimaal gebruik van heb gemaakt."

Slimme jongens


Foto: Janetta Ninkeula

Roos Kleingeld (20)
Derdejaars Interaction Design (Hogeschool voor de Kunsten, Hilversum)

"Ik ging zelf erg jong studeren, op mijn zeventiende. Ik wist nog niet goed wat ik wilde doen en heb toen voor interaction design gekozen zonder dat ik wist wat het eigenlijk inhield. Het was een soort combinatie van economie, psychologie en techniek, allemaal mijn interessegebieden. Bovendien klonk het wel leuk en hoefde ik dan nog niet echt te kiezen. In de praktijk blijkt het heel veel computerwerk te zijn, maar het bevalt me erg goed.

Wel zijn er vijf keer zoveel jongens als meisjes. Dat is soms wel moeilijk, omdat er vanzelf van uitgegaan wordt dat meisjes minder goed zijn. Al moet ik toegeven dat dit aan het begin van de studie ook inderdaad zo is, omdat de jongens zichzelf al veel leren voordat zij aan de studie beginnen.

Ik heb het gevoel dat hbo-studenten serieuzer omgaan met hun studie. Op de universiteit wordt je afwezigheid bijvoorbeeld minder snel opgemerkt omdat het veel massaler is. Hbo'ers houden elkaar veel meer in de gaten. Je moet veel samenwerken en het wordt niet geaccepteerd als je minder goed je best doet of niet komt opdagen.

Het studentenleven betekent voor mij vooral vrijheid en veel sociale contacten. Zelf woon ik op een nogal rare plek, in een soort flat met veel studenten in een nieuwbouwdorpje bij Hilversum. Niet echt een doorsnee studentenonderkomen, maar wel erg gezellig. We doen veel samen omdat er eigenlijk verder in de buurt niets te doen is.

Door mijn geloof heb ik nog een sterke band met vrienden van de middelbare school. Vaak ga ik met ze mee naar hun christelijke studentenverening. Dat is prettig, omdat je dezelfde achtergrond hebt. Als er een christelijke vereniging in Hilversum zou zijn, was ik daar ook lid van worden. Ik sta nog steeds christelijk in het leven, het is een belangrijk deel van wie ik ben. Sinds ik op mezelf woon ben ik wel minder principieel geworden; ik ga net als andere studenten wat meer mijn eigen gang."

Keurige burgers


Foto: Janetta Ninkeula

Mathijs Raaijmakers (23)
Vierdejaars rechten (KUB)

"Ik ben tevreden over mijn studie maar ik vind wel dat het niveau daalt doordat er steeds meer verplichtingen komen. Dit belemmert de ruimte voor discussie. Zo ondergraaft de universiteit haar eigen doelstelling om mensen af te leveren die zelfstandig kunnen denken en leiding kunnen geven.

Vroeger was alles vrij, nu is er een periode die heel strikt is. Eigenlijk zou je vakken zowel intensief moeten kunnen volgen, met verplichte college en opdrachten, als alleen met tentamens. Nu gaat studeren vaak ten koste van je verdere persoonlijke ontwikkeling. Tijdens je studententijd moet je juist een druk sociaal leven leren combineren met je studie en het runnen van een huishouden. Later wil je tenslotte naast je baan ook vrienden en een gezin.

Het studentenleven staat in de eerste plaats in het teken van ontplooiing. Voor mij betekent dat sowieso lid zijn van een vereniging. Ik ben zelf lid geworden omdat ik iets meer zocht dan alleen studeren. Een dispuut is gezellig en het vormt ook een soort sociale controle zodat je niet al te laks wordt.

Ik ga regelmatig naar een klassiek concert, musical of toneel. Je moet eraan wennen voordat je het echt gaat waarderen, ik heb het bijvoorbeeld van thuis meegekregen. Het is jammer dat studenten niet vaker naar culturele voorstellingen gaan omdat juist dat ook een onderdeel vormt van een divers leven. Ook ga ik nog regelmatig naar de kerk. Voor mij is het vooral een rustpunt, tijd waarin ik kan filosoferen en nadenken over iets anders dan alleen het heden. De huidige kerk mist echter die spiritualiteit, terwijl dat juist is wat veel jongeren zoeken. Daarom zijn oosterse geloven en New Agevarianten nu zo in zwang.

Studenten hebben een slechte naam omdat ze volgens sommige mensen alleen maar feesten en overlast veroorzaken. In een kleine stad als Tilburg valt dat natuurlijk extra op. Oud-studenten begrijpen dat een beetje freewheelen belangrijk is voor de ontwikkeling en weten dat studenten meestal heel keurige burgers worden.

Niet hielenlikken

Thijs van Montfort (21)
Tweedejaars medische
biologie (UU)

"Vorig jaar heb ik mijn propedeuse biologie gehaald maar medische biologie spreekt mij meer aan. Ik heb er niet echt iets over gelezen ik kies zomaar wat en doe het dan gewoon. Ik denk dat het over cellen gaat en DNA, en wat je daarmee kan klussen om mensen te helpen. Maar misschien is dat helemaal niet zo. Eigenlijk wilde ik de accountancy in, economie studeren, maar ik ben dit gaan doen omdat ik er beter in was. En ik heb ook geen zin om later bij bazen te gaan slijmen. Dat heb je veel in dat wereldje, hoor. Beetje hielenlikken. De colleges bij biologie zijn goed, maar de tentamens worden te gemakkelijk gemaakt. Je moet wel nadenken, maar met gezond verstand kom je een heel eind. Ik woon nog thuis, in Bunnik, vlakbij Utrecht. De uni is om de hoek en de kamers zijn heel duur in Utrecht, dus dat maakt huren niet erg aantrekkelijk. Thuis word ik vrijgelaten en kan ik doen wat ik wil. Bovendien woont mijn vriendin hier. Mijn werk is ook in de buurt. Ik vind dat bijbaantjes bij de studententijd horen. Zelf werk ik 34 uur per maand bij Texaco. Daar verdien ik zo'n 450 gulden mee. Ik heb het er naar mijn zin: gezellige collega's en een goede baas. Het valt gemakkelijk te combineren met mijn studie. Alleen als ik ga werken terwijl er een tentamen op komst is, zijn mijn ouders het er niet mee eens.

Studeren aan de universiteit is minder moeilijk dan ik dacht. Ik denk wel dat het per studie scheelt, net zoals studenten verschillen. Bij biologie zitten vooral veel sociale mensen. Iedereen is gelijk, er wordt niet neergekeken op anderen. Ik denk dat mensen die niet studeren ons zien als figuren die doen waar ze zin in hebben en bij wie de studie op de tweede plaats komt. Soms kijken ze wel tegen je op. Verder denk ik dat ze ons aardige mensen vinden die veel lol proberen te maken.

Men zegt dat de kansen op de arbeidsmarkt goed zijn. Ik wil wel een baan in de onderzoekswereld, ook wel promoveren. Tenzij ik dan een leuke baan heb en denk: ik hoef niet hogerop."

NRC Webpagina's
21 SEPTEMBER 2000
    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad