U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Studenten
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


STUDENTEN

PORTRETTEN

WONDERLAND

CULTUUR

ONDERWIJS

ENQUETE

BUITENLAND

VLUCHTELINGEN

GELOOF

STUDENTENHUIS

VERENIGING

HUISVESTING

ORGANISATIES

LOOPBAAN

UITGAAN

POLITIEK

HOBBY'S

INTERNET

COLOFON

Hobby's

Veel studenten hebben niet-alledaagse hobby's. Een selectie:

Kitesurfen Kitesurfers staan op een soort surfplank en laten zich voorttrekken door een vlieger over het water. Afhankelijk van de wind en de vlieger kan een snelheid van 40 kilometer per uur gehaald worden. Meer ervaren surfers kunnen ook sprongen maken. Profs komen soms wel 30 meter hoog en landen 100 meter verderop. Kitesurfen is een dure hobby. Een uitrusting kost al snel 3.500 gulden.

Informatie: www.kitesurf.nl

Advanced Dungeons & Dragons Bij AD&D vertelt de spelleider wat de spelers zien, horen en ruiken en geeft hen de mogelijkheid hun acties op deze waarnemingen te baseren. Door de in boeken opgestelde regels en het daaraan verbonden toevalseffect van dobbelstenen krijgt het spel een realistisch en onvoorspelbaar tintje. Van de spelers wordt verwacht dat ze niet zichzelf spelen, maar het personage een geheel eigen karakter geven. Benodigdheden voor Advanced Dungeons & Dragons zijn in de meeste grote spelwinkels te koop.

Informatie: www.wizards.com

Virtuele vrienden Steeds meer studenten maken virtuele vrienden die afkomstig zijn vanuit allerlei plekken op de wereld. Je wordt lid van een club (clubs.yahoo.com), zet een contactadvertentie (www.studenten.net) of gaat chatten (chat.pagina.nl).

Live Role Playing Bijna wekelijks doen grote groepen mee aan Live Role Playing-evenementen. In bossen of op indoorbanen worden in vol ornaat fantasiescenario's nagespeeld die soms een heel weekend kunnen duren. Strakke regels zorgen ervoor dat het spel niet uit de hand loopt. Door het gebruik van kunststof wapens kunnen spectaculaire scènes gespeeld worden zonder bloederige gevolgen. In Nederland is Stichting Malatië Adventures de belangrijkste organisator.

Informatie: eot.student.utwente.nl

Beleggen Beleggingsclubs voor studenten worden steeds populairder. In de meeste studentensteden investeren studenten in fondsen en leggen ze contact met financiële bedrijven. Aan de Groningse universiteit houden 200 studenten zich met de beurs bezig bij Big Deal, een vereniging die al in 1987 is opgericht. Voor niet-leden zijn er beleggingscursussen.

Informatie: www.bnr.nl

Capoeira Capoeira is een Braziliaanse vechtsport; spectaculair, acrobatisch en snel. In het midden van een kring staan twee dansers die een soort vechtdans met elkaar aangaan. Ze worden door de opzwepende muziek uitgedaagd de meest spectaculaire bewegingen te maken. Wekelijks zijn er optredens in Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Arnhem.

Informatie: www.fortunecity.com

Diplomacy In dit strategische bordspel wordt de eerste wereldoorlog nagespeeld. Geluk speelt geen rol, want er zijn geen dobbelstenen. Het spel zit vol samenzweringen, strategische onderhandelingen en bedrog. Mooi praten is belangrijk. Spellen die om zeven uur 's avonds beginnen, lopen rustig uit tot elf uur 's ochtends. Want verliezen is een intellectuele afgang. Voor virtueel oorlogje voeren:

dutchdiplomacy.cjb.net


Graffiti

Jasper (24) woont in Amsterdam en studeert ruimtelijke wetenschappen aan de VU.

"Ik begon vrij laat met graffiti, rond m'n negentiende jaar. Al vanaf m'n middelbare schooltijd werd ik erdoor geboeid, maar het duurde lang voordat ik de tekeningen die ik thuis maakte daadwerkelijk op muren ging spuiten. Vlak voor m'n eindexamen maakte ik m'n eerste piece: ik mocht de rokersruimte van mijn school beschilderen.

Nu ga ik gemiddeld een keer per week op pad. Ik wil in graffiti de top bereiken. Maar het vraagt veel van me. De spuitbussen zijn duur: een piece kost, afhankelijk van de hoeveelheid kleuren en de grootte, tussen de 25 en de 75 gulden. Als ik weg ben geweest kom ik vaak pas bij het eerste ochtendlicht thuis. Dat betekent dat ik de volgende dag m'n slaap moet inhalen en niet kan werken of studeren. En dan is er nog het risico om gepakt te worden. Dat kan uitlopen op een nacht in de cel, een boete of zelfs een strafblad, iets dat ik absoluut wil voorkomen. Ik kan mijn hobby goed combineren met mijn studie. Ik heb weinig colleges, maar moet wel veel papers schrijven. Daardoor kan ik iets flexibeler met m'n tijd omgaan. De nacht voor een college of tentamen ga ik niet op pad. Mijn studie staat altijd op de eerste plaats: die biedt me toekomstperspecitef, graffiti niet. Misschien is dat de reden dat graffiti onder studenten niet erg populair is.

Veel voormalig graffiti-artistiesten zijn toonaangevend in grafische vormgeving, webdesign en reclame. Mensen als Delta en Zedz zijn doorgeschoven naar de kunst. De verhouding tussen graffiti en kunst is altijd dubbel geweest. Zodra graffiti zijn vandalistische aspect verliest is het geen graffiti meer. Vandalisme blijft de essentie en de kracht ervan, niet in de zin van dingen vernielen, maar in de zin van jezelf creatief uiten ongeacht de beperkingen van je omgeving.

Graffiti presenteert zich in het hart van de samenleving, zodat niemand het kan negeren. Enerzijds begrijp ik dat het weerstand oproept bij mensen, van de andere kant vind ik het vreemd. Neem nou het Stedelijk Museum in Amsterdam. Delta zet tot twee keer toe met groot risico een piece op de buitenmuur van het Stedelijk en alle twee de keren heeft het museum het schoongemaakt. Ondertussen exposeert Delta regelmatig in galerie Mama in Rotterdam en wordt hij op handen gedragen in kunstkringen. Zo loopt er nu bijvoorbeeld een project om één van zijn ontwerpen driedimensionaal uit te voeren als architectonisch bouwwerk.

Het is toch ontzettend hypocriet dat een instituut als het Stedelijk blind is voor deze ontwikkelingen? Zo kunnen ze zichzelf niet serieus nemen als museum voor moderne kunst. Ondertussen blijf ik mijn ding doen voor zover ik me dat kan permitteren. Daarbij vind ik het vooral belangrijk dat andere mensen het mooi vinden. Laatst heb ik overdag een bouwschutting gedaan. De hele middag bleef iedereen mij op straat aanspreken om te zeggen dat het prachtig was, mensen uit alle lagen van de bevolking. Ook bejaarden. Voor justitie ben ik crimineel."

Salsa

Marjolein Peeters (26) heeft haar studie cultuurwetenschappen in juni afgerond. Zij studeerde in Maastricht, Madrid en Amsterdam.

"Ik vind dat studenten weinig doen op het gebied van cultuur. Vanuit de studentenverenigingen wordt er weinig georganiseerd en het lijkt alsof er ook weinig behoefte aan is. Toch betekent dat niet dat de student van nu een saaie bal is. Er zijn nog genoeg echte cultuurliefhebbers.

In Maastricht heb ik drie jaar lang toneellessen gevolgd. We speelden een klassieke Griekse tragedie, een stuk van Shakespeare en een modern stuk, een bewerking van Pasolini, dat we hebben opgevoerd in een oud pakhuis. Ik hou van filmhuisfilms en heb in Maastricht ook een tijdje achter de bar van filmhuis Lumière gewerkt. Daar draaiden we soms stomme films met ondersteuning van een live-orkest. Dat geeft net dat beetje extra charme wat ik vaak mis in de grote publiekstrekkers.Het derde jaar van mijn studie heb ik in Madrid doorgebracht en daar zag ik dat salsa-muziek erg populair was. Toen ik terugkwam en in Amsterdam ging wonen zag ik in cultureel centrum Crea een poster hangen voor een cursus salsadansen en heb ik me opgegeven.

Salsa is overgewaaid uit Latijns Amerika en is op dit moment ook onder studenten dé grote rage op muziek- en dansgebied. In veel videoclips die op MTV en TMF gedraaid worden (van Ricky Martin, Enrique Iglesias en rapper Will Smith) wordt salsa gedanst, discotheken als Paradiso en de Melkweg organiseren salsa-avonden en de salsafeestjes schieten als paddestoelen uit de grond. Ik vind het leuk om mensen te ontmoeten die je in het studentencircuit niet zo gauw tegen het lijf loopt. Dat kan bij salsa ook. Het is behalve de dans zelf een heel erg sociaal gebeuren, je wordt ten dans gevraagd door onbekenden en babbelt wat met elkaar als de muziek is afgelopen. Er zijn zelfs dansscholen die in een tapascafé zijn gevestigd.

Salsa wordt beoefend door mensen van allerlei leeftijden en verschillende etniciteiten. Op de cursus zitten studenten, mensen van een jaar of veertig, latino's en Surinaamse Nederlanders. Wat me opviel is dat niet alle latino's goed kunnen dansen, ik ken een jongen die totaal geen gevoel voor ritme heeft.

In het begin van de cursus sta je daar als houterige Nederlander nog wat onwennig je pasjes te doen. De lerares zegt weleens 'probeer er wat pit in te gooien, het is geen marcheren!'. Die passie, dat temperament leer je vanzelf aanvoelen, en misschien is dat het geheim van de salsa. Dat we als koele Hollanders even de sfeer van een andere cultuur proeven."

Interessante sites op het gebied van graffiti en salsa:

Burners Meest complete overzicht Nederlandse muren, zogenaamde 'burners' (mooie kleurenpieces).

www.defekt.nl

Bombers Update Nederlandse treinen en metro's, zogenaamde 'bombers' (destructieve pieces). Helaas wordt in het drukbezochte guestbook vooral gescholden door 13-jarige pubers.

www.freestylerz.com

Tijdschrift Absolute must: het enige echte graffiti/hiphop gerelateere e-zine (tijdschrift op internet)

www.blamo.nl

Kopstukken Touristguide voor buitenlandse graffiti-artiesten, geeft halls of fame van Nederlandse steden, veel geschiedenis en interviews met kopstukken. home.kabelfoon.nl

Overzicht De meest complete worldwide graffitisite, veel muren, interviews, schetsen, alle goede links.

www.graffiti.org

Latin Actuele site over dans- scholen, met links én muziek.

www.thelatinworld.myweb.nl

Salsa Een uitgebreide site over salsacursussen en -evenementen.

cityguides.salsaweb.com

Kris der Nederlanden

NRC Webpagina's
21 SEPTEMBER 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad