Kop Profiel Opera
NIEUWS | TEGENSPRAAK | SUPPLEMENT | AGENDA | ARCHIEF | ADVERTENTIES | SERVICE Overzicht eerdere
afleveringen

OPERA
LEVENDE KUNSTVORM
REIZEN
TECHNISCHE ORGANISATIE
AMATEURS
OPLEIDING
A NIGHTMARE AT THE OPERA
REISVERHALEN
DER RING DES NIBELUNGEN
STERREN VAN NU
COMPONISTEN
OPERA VRIENDEN
GESCHIEDENIS
WAGNER BOEKEN
OPERA BOEKEN
KALENDER
UITVERKOCHT?

Das Rheingold | Die Walküre | Siegfried | Götterdämmerung | Rondom de ring

Die Walküre


Tussen Das Rheingold en Die Walküre is veel gebeurd, zo blijkt telkens als de personages in Die Walküre vertellen wat er aan de hand is. Wotan is te rade gegaan bij de alwetende oermoeder Erda, de godin van de wijsheid. Bij haar heeft hij ook negen dochters verwekt, de Walküren. Het zijn maagden met helmen, schilden en speren, die op gevleugelde paarden door de lucht vliegen. Hun taak is gesneuvelde helden van het slagveld weg te voeren en te brengen naar het Walhalla, waar zij Wotan moeten bijstaan.

Wotan heeft in zijn gedaante van Wälse nog meer nakomelingschap verwekt bij een gewone, sterfelijke vrouw: de tweeling Siegmund en Sieglinde, de Wälsungen. De tweeling werd al jong van elkaar gescheiden. Terwijl Siegmund en zijn vader op jacht waren, werd zijn moeder vermoord en Sieglinde ontvoerd. Sieglinde werd gedwongen tot een liefdeloos huwelijk met Hunding. Siegmund is zijn vader kwijtgeraakt en, niet wetend hoe hij heet, noemt hij zich Wehwalt.

Aan het begin van Die Walküre vlucht de in het woud ronddwalende Siegmund tijdens een hevig onweer een hut binnen, die is gebouwd rond een boom. Het is de hut van Hunding, die niet thuis is. Siegmund wordt opgevangen door Sieglinde. Dan komt Hunding thuis en hoort Siegmund uit. Uit zijn verhaal blijkt dat Siegmund een vijand is van Hunding. De gewoonte eist dat een gast recht heeft op onderdak. Siegmund mag blijven slapen, maar de volgende dag zal Hunding met hem duelleren.

Sieglinde, die Hunding een slaapmiddel heeft gegeven, komt 's nachts naar Siegmund en dan blijkt dat ze broer en zus zijn. De tweeling bedrijft de liefde (daaruit zal Siegfried worden geboren) en Sieglinde wijst Siegmund op het zwaard Nothung, dat een vreemdeling op haar huwelijksdag in de boom heeft gestoken. Alleen een held kan het eruit halen en Siegmund blijkt die held.

Fricka verafschuwt de incest tussen Wotans kinderen. Ze eist van Wotan dat hij ervoor zorgt dat Siegmund sneuvelt in het duel met Hunding. Wotan is in grote problemen en verlangt alleen nog maar naar het einde van alle ellende. Met grote tegenzin geeft hij opdracht aan Walküre Brünnhilde om te voorkomen dat Siegmund wint. Brünnhilde, die sympathie heeft voor Siegmund en Sieglinde, zet zich toch in voor Siegmund. Dan verschijnt Wotan en met zijn speer verbrijzelt hij het zwaard Nothung, zodat Hunding wint.

De Walküren verzamelen zich tijdens hun Walkürenritt. Brünnhilde komt met de zwangere Sieglinde en de brokstukken van Nothung. Wegens haar ongehoorzaamheid wordt ze door Wotan verstoten uit de godenwereld. Hij omringt haar met een ring van vuur, slechts te overwinnen door een echte held.

NRC Webpagina's
10 JUNI 1999

   Bovenkant pagina


NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl) JUNI 1999