Sterren van nu
Bas Heijne selecteert hedendaagse operasterren:
Sopranen
Kathleen Battle
Amerikaanse coloratuur-sopraan met kristalheldere, innemende stem en een onmogelijke persoonlijkheid. Voorgoed verwijderd uit de Met.
Nathalie Dessay
Franse coloratuursopraan. Helder geluid, fabelachtige techniek. Excelleert in vocale hoogstandjes.
Renee Fleming
Amerikaanse sopraan. Nieuwe Kiri Te Kanawa. Romig geluid, aanstekelijke persoonlijkheid. Mooie Rusalka, ideale Marschallin in Die Rosenkavalier.
Sumi Jo
Koreaanse coloratuursopraan. Door haar onwerkelijk hoge noten veel gevraagd als Koningin van de Nacht in Mozarts Die Zauberflöte.
Maria Cristina Kiehr
Argentijnse sopraan met mooie zuivere stem, ijl en warm tegelijk. Zingt vooral vroege barok, zoals Monteverdi.
Nelly Miricioiu
Roemeense sopraan met dramatisch geluid. Stem lijkt op die van Callas.
Jessye Norman
Amerikaanse sopraan, still going strong. Grote stem, klinkt almaar massiever.
Gabriele Schnaut
Duitse dramatische sopraan. Grote stem. De Brünnhilde van het Millennium.
Dawn Upshaw
Amerikaanse sopraan. Lichte en zuivere stem, van alle markten thuis: opera, Lieder, musical.
Mezzo-sopranen
Cecilia Bartoli
Onweerstaanbare Italiaanse zangeres. Voor een wereldster heeft ze een kleine stem en een beperkt repertoire hoofdzakelijk Rossini, Mozart en Italiaanse barok maar combineert overrompelende charme met overrompelende techniek.
Olga Borodina
Russische mezzo met warmbloedig, broeierig geluid. Behalve in het Slavische repertoire ook sterk als Saint-Saëns Dalila.
Vesselina Kasarova
Bulgaarse mezzo. Grootse, licht hese stem, wonderbaarlijk soepele techniek. Even onweerstaanbaar als Bartoli, maar haar stem bezit meer drama. Zingt Rossini, Mozart en Bellini.
Jennifer Larmore
Amerikaanse mezzo, heeft de pech dat ze haar repertoire grotendeels met Bartoli deelt. Vergelijking valt in haar nadeel uit.
Anne Sofie von Otter
Lichte Zweedse mezzo. Adembenemend Lieder-zangeres.
Ewa Podles
Poolse zangeres met zwaar dramatisch geluid. Combineert een massief timbre met een soepele techniek. Zingt Händel, Rossini en Gluck.
Tenoren
Roberto Alagna
Gedoodverfde Vierde Tenor. Veel hype, dus ook veel kritiek. Ondanks vocale beperkingen een van de mooiste lyrische tenorstemmen van dit moment. Zingt extra gloedvol in duet met zijn vrouw Angela Gheorghiu.
Ian Bostridge
Lichte tenor, very British. Snel beroemd geworden als liederzanger, subliem vertolker van Schumann en Schubert. Als operazanger vooral Britten, maar ook Mozart en Stravinsky (The Rake's Progress).
José Cura
Argentijnse tenor. Grote belofte. Viriele persoonlijkheid met dramatisch, donker geluid. Alleskunner: zingt, acteert, componeert en dirigeert.
Placido Domingo
Meest veelzijdige van de Drie Tenoren, met meer dan honderd rollen op zijn repertoire. Overtuigend acteur, grootste Otello van de laatste vijftig jaar.
Siegfried Jerusalem
Wagneriaanse heldentenor. Doet zijn voornaam eer aan: de grootste Siegfried van zijn generatie.
Peter Seiffert
Duitse lyrische tenor, erfgenaam van Fritz Wunderlich. Zuivere, stralende stem. Groot Wagner-zanger, maar excelleert ook in operette.
Neil Shicoff
Onderschatte Engelse tenor. Groots in Verdi en Puccini.
Counter-tenoren
David Daniels
Amerikaanse counter-tenor. Rijzende ster. Soepele techniek, glanzende hoge noten, uiterst expressief.
Andreas Scholl
Duitse counter-tenor. Nieuwe ster. Engelenzang, soms bijna te mooi.
Bas/baritons
Matthias Goerne
Jonge Duitse bariton. Een van de mooiste stemmen van dit moment. Naast opera vooral Lieder-zanger: Schumann en Schubert.
Dmitri Horostrovsky
Russisch zangbeest.
Sergei Leiferkus
Russische bas-bariton. Formidabele zanger van het Russische Lied. Groots in schurkenrollen, vooral Jago in Verdi's Otello.
Bryn Terfel
Jonge bas-bariton uit Wales. Wereldster. Majestueuze stem, innemende persoonlijkheid. Beter als Leporello dan als Don Giovanni.
|