Kop Profiel Opera
NIEUWS | TEGENSPRAAK | SUPPLEMENT | AGENDA | ARCHIEF | ADVERTENTIES | SERVICE Overzicht eerdere
afleveringen

OPERA
LEVENDE KUNSTVORM
REIZEN
TECHNISCHE ORGANISATIE
AMATEURS
OPLEIDING
A NIGHTMARE AT THE OPERA
REISVERHALEN
DER RING DES NIBELUNGEN
STERREN VAN NU
COMPONISTEN
OPERA VRIENDEN
GESCHIEDENIS
WAGNER BOEKEN
OPERA BOEKEN
KALENDER
UITVERKOCHT?

Das Rheingold | Die Walküre | Siegfried | Götterdämmerung | Rondom de ring

Siegfried


Tussen Die Walküre en Siegfried zijn, net als tussen Das Rheingold en Die Walküre vele jaren voorbij gegaan. Aan het eind van Die Walküre was Siegfried nog maar net door de held Siegmund incestueus verwekt bij zijn 'zusterlijke bruid' Sieglinde. Siegmund werd gedood door Hunding en Brünnhilde heeft Sieglinde gered, samen met de brokstukken van het zwaard Nothung. Daarna is Sieglinde bij de geboorte van Siegfried gestorven. Intussen ligt de door Wotan gestrafte Brünnhilde nog steeds te slapen op haar rots, omringd door vuur. En de reus Fafner, de eigenaar van de ring, heeft zich met de tarnhelm veranderd in een draak, die zijn goudschat bewaakt.

Mime (vooraan) brouwt een ei-soep, Siegfried smeedt Nothung (Foto Ruth Walz)
Mime (vooraan) brouwt een ei-soep, Siegfried smeedt Nothung (Foto Ruth Walz)
Aan het begin van Siegfried vinden we diep in het woud Siegfried als puberale plurk. Hij is opgevoed door zijn pleegvader Mime, die hem voor het eerst vertelt over zijn afkomst. Eén ding heeft Mime Siegfried niet kunnen leren: het hebben van angst. En juist dat maakt Siegfried tot een toekomstige held, die onbevreesd de ring van vuur kan weerstaan om Brünnhilde uit haar slaap te wekken.

Mime probeert een zwaard voor Siegfried te smeden, maar de jonge held slaat het meteen aan stukken. Dan komt Wotan in de gedaante van een zwerver, de Wanderer. Ze raken in een twistgesprek, dat leidt tot een duel met woorden. Mime mag de Wanderer drie vragen stellen, en als hij een antwoord niet weet, mag Mime over zijn hoofd beschikken. Natuurlijk weet de Wanderer alle antwoorden. Dan mag de Wanderer drie vragen stellen. De laatste is wie Nothung opnieuw aaneen kan smeden. Mime weet niet wat het antwoord is op deze vraag die hij zelf dom genoeg niet stelde: de goede smid is degene die nooit leerde vrezen.

Uiteindelijk smelt Siegfried zelf het metaal om tot een nieuw zwaard. Alberich komt langs en hoort van de Wanderer dat Siegfried de draak zal gaan doden. Alberich hoopt zelf het goud te kunnen heroveren. Dan komt Siegfried, op weg geholpen door de Waldvogel, en verslaat achteloos de draak. Ook Mime aast op het goud, maar hij wordt gedood door Siegfried.

Driedubbel machtig is Siegfried, nu hij in het bezit is van Nothung, de tarnhelm en de ring. Naast hem verbleekt alles: wanneer de Wanderer aan Erda om raad vraagt, weet zij het ook niet meer. Siegfried, die niets en niemand vreest, raakt ook in conflict met de Wanderer, die zijn eigen grootvader is. Met Nothung verbrijzelt hij de speer van de Wanderer, zodat er van de autoriteit van Wotan niets meer over is.

De Waldvogel leidt Siegfried naar de rots, waar Brünnhilde slaapt. Zonder een spoor van vrees doorbreekt Siegfried de ring van vuur en wekt Brünnhilde. Ze is zielsgelukkig met de opbloeiende liefde van de held Siegfried.

NRC Webpagina's
10 JUNI 1999

   Bovenkant pagina


NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl) JUNI 1999