U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


LEVENSLIED
VIC VAN DE REIJT
KANSEN
PIRATENZENDERS
GESCHIEDENIS
JACQUES HERB
FESTIVAL
TECHNIEK
CAFÉS
DIEP TRIEST
BOEKEN
LEVENSLIEDEREN
ARTIESTENGAGE
QUIZ: RAAD EEN LIED

'Ik zit hier heel alleen kerstfeest te vieren', zong André Hazes al. Luisteren naar de dichters van het leven op een donkere avond bij de kerstboom is het cliché voor de feestdagen. De vertolkers treft een ander lot. Zij rijden van diner naar borrel en treden soms twee keer per avond op om telkens weer dezelfde hit te zingen. Het levenslied of de smartlap - van vroeger en nu.

Levenslied
Pierre Kartner, Corry Konings, Zangeres Zonder Naam (Foto Vincent Mentzel) en André Hazes.

Definitie

Wat is een levenslied? Voor de een is dat een lied van Willeke Alberti, voor de ander een tekst van Acda en de Munninck. Bij een optreden van André Hazes staat de hele zaal mee te brullen, terwijl de liedjes van de inmiddels overleden Jules de Corte in alle rust beluisterd moeten worden.

Van Dale geeft in het Groot Woordenboek der Nederlandse Taal de volgende omschrijving van levenslied: ,,Lied waarin gewoon-menselijke dingen (met accent op het droevige, sentimentele of melodramatische) worden bezongen en al of niet een bepaalde levens- of maatschappijbeschouwing tot uitdrukking komt.''

De smartlap, die door Van Dale als synoniem van het levenslied wordt genoemd, wordt omschreven als: ,,Sentimenteel lied, (ongunstig) levenslied met vals sentiment.''

Het levenslied schetst in schrille tinten een treurig lot. Impliciet komt het daartegen in het geweer, maar nooit met zoveel woorden, aldus recensent Henk van Gelder in zijn beschouwing over het levenslied. Volgens tekstschrijver Peter Blanker, die jarenlang cursussen heeft gegeven over het levenslied, gaan deze liederen ,,over de grote thema's die iedereen bezighouden, zonder rekening te houden met de rang of stand van een persoon''.

De opbouw is veelal eenvoudig: drie coupletten, drie refreinen en de tekst heeft bijna altijd een moraal. Het grote verschil tussen levenslied en smartlap is volgens Blanker dat de laatste meestal in de derde persoon wordt geschreven, gaat over het leed van een ánder, terwijl het levenslied meestal over (het leven van) de zanger zelf gaat.

NRC Webpagina's
21 DECEMBER 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad