U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
     
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 



Overzicht eerdere
afleveringen


 WERELDWEB
 HET WEBVERHAAL
 
 UW BIJDRAGEN
 LINKS

HET VERHAAL, versie 
3, 
12 maart 1997

In de derde versie van Wereldweb vertellen wij u geen verhaal, maar vragen wij u om te reageren op enkele bijdragen van lezers.

Bijdrage 1: Boekdrukkunst en Internet
Digitale informatie-overdracht (specifieker: computer-communicatie, nog specifieker: Internet) wordt wel eens bestempeld als een revolutionaire ontwikkeling die op gelijke hoogte staat met de uitvinding van de boekdrukkunst. Volgens Ruud van Ruitenbeek is het nog te vroeg om zo'n uitspraak te doen. Vooralsnog zijn het alleen welvarende Westerlingen die zich toegang verschaffen tot het nieuwe medium. Hans van Driel betoogt dat het digitaliseren van informatie extra ruimte schept voor cognitieve activiteiten als selecteren en analyseren. Geert Lovink vreest dat de koppeling van audiovisuele technieken aan het World Wide Web ertoe zal leiden dat de vrijheid van informatie verdwijnt omdat commerciële bedrijven het net zullen domineren.

Uw bijdrage.

Bijdrage 2: Onderwijs
Het onderwijs schiet tekort in het voorbereiden van kinderen op de informatie-maatschappij, betoogt Ton op de Weegh, die een digitale basisschool heeft opgezet waar leerlingen leren met computers en informatie om te gaan. Teleleren heeft vele voordelen, vindt Hans van Driel, die voor de Universiteit van Tilburg een virtuele cursus samenstelde. Studenten kunnen zelf bepalen waar en wanneer ze de stof tot zich nemen en ook de onderlinge discussies zullen door het gebruik van e-mail gestimuleerd worden.
Wat moet er gebeuren? Kunt u verwijzen naar, of kunt u voorbeelden geven van interessante onderwijs-initiatieven op dit gebied?

Uw bijdrage.

Bijdrage 3: Snel beschikbare informatie
Meer en betere "vakliteratuur" is ongekend snel beschikbaar. Dat is "werkelijk van revolutionaire belang'', bijvoorbeeld voor de geneeskunde, zo betoogt de chirurg dr. B.D. Verhoog. Een zelfde enthousiasme klinkt door in de reactie van Ben Rehwinkel, die als maatschappelijk werker in een verpleeghuis op het internet informatie over nieuwe ziektebeelden vindt. Victor Pouw waarschuwt voor ongecontroleerde en onbetrouwbare bronnen op het net. Hij treft regelmatig foutieve informatie aan in nieuwsgroepen en op websites.
Rechtenstudente Selinde Boom raadpleegt voor haar studie regelmatig wetteksten en politieke bronnen op Internet en is van mening dat onjuiste informatie niet inherent aan Internet is.
Deelt u dat enthousiasme of twijfelt u aan de deugdzaamheid van informatie die via het internet wordt verspreid? Heeft vergelijkbare, of juist tegengestelde ervaringen op uw vakgebied? Kunt u die ervaringen illustreren met voorbeelden?

Uw bijdrage.

Bijdrage 4: Adverteren/commercie
Internet ontwikkelt zich tot een belangrijk medium voor zakelijke toepassing. Het aanbieden via Internet van tweede-handsauto's, huizen en andere goederen heeft, heeft, vergeleken met het adverteren in dagbladen, grote voordelen, volgens Internet gebruiker Staut.
Datzelfde geldt voor personeelswerving, aldus een bijdrage van Paul F. Schnek. Vooralsnog lijkt Internet meer op een grindweg dan een snelweg, aldus de econoom dr. Hans Amman. Toch zal Internet binnen 25 jaar uitgroeien tot een global marketplace. omdat bijna alle economische transacties uit bits bestaan.
Hoe zal de commerciele toepassing van Internet zich ontwikkelen? Wat zijn de kansen? Waar liggen de knelpunten?

Uw bijdrage.

Bijdrage 5: Sociale verbanden
Aanvankelijk bestond de vrees dat door computercommunicatie mensen achter hun beeldscherm zouden vereenzamen. Onderzoeken naar sociaal gedrag hebben juist uitgewezen dat mensen op internet sneller met elkaar in contact komen door de relatieve anonimiteit en de duidelijk afgebakende deelidentiteiten, zo betoogt drs. Khaled Sakhel.
Wat vreest u? Wat verwacht u? Wat kunt u toevoegen aan deze verwachtingen over de wijze waarop sociale verbanden kunnen veranderen door de interactie met computer-communicatie?

Uw bijdrage.

NRC Webpagina's
12 MAART 1997

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl) MAART 1997