U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
     
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 



 WERELDWEB
 HET WEBVERHAAL
 
 UW BIJDRAGEN


>Overzicht
alle bijdragen

Van: Hans Amman <amman@fee.uva.nl>
Datum: Maandag 17 maart 1997  14:11

Economische Ontwikkeling en het Internet

Economische Ontwikkeling en het Internet

Voordat u verder leest wil ik u eerst waarschuwen voor het feit dat deze bijdrage een hoog Star Trek gehalte heeft en een aantal speculatieve elementen bevat. Evenwel wil ik toch een aantal economische en financiele aspecten van het Internet aan u presenteren, waarvan ik denk dat zij belangrijk zullen worden voor de Nederlandse economie. Het is namelijk te verwachten dat het Internet in de volgende eeuw de structuur van de wereldeconomie en dus ook de Nederlandse economie drastisch gaat veranderen.

Na de aanvankelijke hype rond het Internet gaat langzaam het stof liggen en komen naast alle verwachtingen die het Internet heeft losgemaakt, ook de beperkingen van het Internet naar voren. Voor heel veel mensen is de opstap naar het Internet niet makkelijk geweest en velen hebben ongetwijfeld na modem en winsocket problemen de electronische snelweg bij de eerste afslag al verlaten. Als de opstap wel is gelukt dan bleek het Internet bij nader inzien geen snelweg te zijn maar een grintweg die alleen met de reset knop te verlaten scheen. Er is evenwel netwerktechnologie voor handen die het Internet op den duur tot een echte een electronische snelweg zullen transformeren en de huidige opstoppingen zullen oplossen. Glasvezel in combinatie met nieuwe netwerktechnologie (ATM) lijken voldoende capaciteit te kunnen leveren tegen niet te hoge kosten, om de stoutse dromen over snelheid te verwezenlijken. In het onderwijs wordt dankzij de afdankertjes uit het bedrijfsleven, meer aandacht besteed aan de computer. Gecombineerd met de groeiende gebruikersvriendelijkheid van communicatie hardware en software, zal op den duur het pleit worden beslecht ten gunste van het Internet. Het licht dus voor de hand dat over 25 jaar een groot gedeelte van de koopkrachtige wereld supersnel aangesloten is op het Internet. Zodra een substantieel percentage van de wereldbevolking aan het Internet hangt dan is de global marketplace een feit.

Wat gaat dit betekenen in termen van economische structuur en hoe moet economisch beleid hier op inspelen? Het is duidelijk dat deze vraag op dit moment nog niet te beantwoorden is. De marketing sector heeft het Internet inmiddels ontdekt als medium voor het ware woord, maar feitelijke vindt nog betrekkelijk weinig economische activiteit op het Internet plaats. Dit is echter een kwestie van tijd. Zodra aan de bovenstaande condities van snelheid en omvang is voldaan zal het Internet een zeer belangrijke economische rol gaan spelen. Negroponte schreef in zijn boek Being Digital dat langzaam maar zeker een transformatie plaatsvindt van atomen naar bits. Gewoonlijk sturen we een brief nog steeds per post, wat dus een fysieke verzending van papier (atomen) is. Met de komst van electronische post, email, is deze fysieke zending niet meer noodzakelijk en kunnen we volstaan met het versturen van bits. Misschien minder gezellig, maar zeker een efficiente en snelle vorm van informatie-overdracht.

Het interessante is nu dat een groot gedeelte van ons nationaal inkomen (ruwweg wat we met z'n allen verdienen) wordt gegenereerd via transacties die via bits kunnen worden verricht. Met uitzondering van bijvoorbeeld de vervoerssector, zijn belangrijke en winstgevende segmenten uit dienstensector bij uitstek geschikt voor electronisch verwerking. Het bank- en verzekeringsbedrijf is een perfecte voorbeeld van een segment die zich vrijwel geheel in bits laten omzetten. Als we ons realiseren dat juist de dienstensector een van Nederlandse belangrijkste sectoren is, dan is het duidelijk dat het Internet veel invloed kan hebben op de Nederlandse economie. Een dreiging, maar ook zeker ook een nieuwe uitdaging die kansen biedt mits Nederland er tijdig op inspeelt. Welke delen van de economie worden door deze electronische verwerking getroffen? Gezien het sterk grensoverschrijdende karakter van Internet zullen we ontwikkelingen op wereldschaal moeten bekijken. Naar het zich laat aanzien zullen de financiele sectoren, internationale handel en de arbeidsmarkt door het Internet getroffen worden. Belangrijke delen van de Nederlandse economie dus.

De financiele sector is momenteel koploper in het toepassen van Informatie technolgie (IT) binnen de bedrijfsvoering. IT wordt niet alleen ingezet voor boekhoudkundige verwerking, maar is ook onontbeerlijk voor het handelen op de effectenbeurs. Steeds meer effectenbeursen zijn al overgegaan naar duale systemen waarbij enerzijds effecten worden verhandeld via hoekmensen op de beursvloer via een out cry (roept u maar) systeem en ook electronisch worden verhandeld. Een electronische beurs is feitelijk een computersysteem dat aan- en verkoop biedingen met elkaar vergelijkt een vervolgens de transactie uitvoert, clearing, indien beide prijzen overeenstemmen. Kopers en verkopers kennen elkaar dus in principe niet. De Duitse termijnbeurs heeft zelfs al geen fysieke vorm meer en is een volledig electronische markt. Juist electronische beursen zijn bij uitstek geschikt voor buitenlandse partijen en groeien in populariteit. Electronische markten maken het namelijk mogelijk vanuit een (virtuele) plaats op alle markten te handelen.

Over het algemeen werken electronische beursen efficienter dan fysieke beursen waardoor bied- en laatprijzen liggen dichter bij elkaar liggen, wat gunstiger is voor de klanten van de beurs, de beleggers. In die zin is een electronische beurs een sterke concurrent van de gewone beurs en in de concurrentiestrijd zal de traditionele beurs het hoogstwaarschijnlijk op den duur afleggen. Naast deze vorm van concurrentie tussen electronische markt en de traditionele markt, is er ook nog de concurrentie tussen de verschillende electronische markten onderling. Voor beleggers is liquiditeit, en dus de omvang van de markt, over het algemeen gunstig. Indien via het Internet markten steeds makkelijker te benaderen zijn wordt de locale markt steeds minder interessant. Gezien de onstuimige groei van de AEX index, de index van de Amsterdamse effectenbeurs, in de laatste paar maanden lijkt het misschien tegenstrijdig om te voorspellen dat de Amsterdamse effectenbeurs het moeilijk zal krijgen in de internationale oncurrentiestrijd. Op de lange termijn is dit wel te verwachten. Een ander onwikkeling zal zijn dat ook andere financiele producten naar het Internet gaan verschuiven. Diensten zoals Homenet en Girotel zijn een eerste begin en zullen meer en meer een internationaal karakter krijgen. Nu nog je girorekening. De eerste voorbeelden zijn er overigens al. Recentelijk, is een bank in de Verenigde Staten begonnen met een experiment met het verlenen van hypotheken via het Internet. Waarom zou je een reisverzekering afsluiten bij een lokale verzekeringsmaatschappij als je een Canadese verzekeraar via het Internet goedkoper is.

Een tweede terrein waar we het effect van het Internet zullen voelen is op het terrein van de internationale handel. In het laatste jaar hebben locale distributeurs van muziek Cds de zogenaamde parallelle import van Cds uit de Verenigde Staten weten tegen tegaan Het stoppen van deze import is momeneel nog mogelijk om dat Cds in atomen moeten worden verstuurd. Economisch gezien is dit een onwenselijke situatie. De consument is namelijk het kind van de rekening want hij of zij betaalt een te hoge prijs voor het product. Volgens de handelstheorie is het eindelijk het beste om de handel zo veel als mogelijk te liberaliseren. Op die manier worden landen namelijk gedwongen zich te specialiseren in producten waar ze relatief gezien goedkoop in zijn. Zodra het Internet voldoende capaciteit heeft wordt electronische import mogelijk en wordt daarmee een handelsbarriere weggenomen. In plaats van het sturen van een CD kan een particulier de CD van het Internet downloaden of op verzoek een bepaald nummer op de eigen multimedia machine afdraaien. Hetzelfde geldt natuurlijk ook voor beeld en andere vormen van informatie die via het Internet kunnen worden aangeboden. De levering van software via het Internet is al in volle gang.

Ten derde de arbeidsmarkt. Ondanks de soms onwenselijke sociale aspecten, wordt er schoorvoetend met telewerken geexperimenteerd. Wat zijn hiervan de gevolgen voor de arbeidsverdeling? We zien steeds meer dat arbeidsactiviteiten die electronisch kunnen worden uitgevoerd, zich verplaatsen naar plekken waar arbeid of goedkoper en of beter is. Wetenschappelijke uitgeverijen verplaatsen hun typesetting bijvoorbeeld naar India. Academici kunnnen daar voor een substantieel lager loon dan in Nederland worden ingezet om wetenschap-pelijke artikelen in te tikken. Bij de juiste inrichting van het arbeidsproces maakt het dus niet meer uit waar werknemers zich bevinden. Een in bits omgezette sector zal als gevolg steeds meer een juridische constructie worden zonder fysieke binding.

Wat zijn de economisch-politieke implicaties van het Internet? Hopelijk is duidelijk geworden dat het Internet een grote invloed zal hebben op de structuur van onze economie. Terrreinen zoals handelspolitiek, monetair beleid en arbeidsmarkt beleid krijgen derhalve een andere dimensie. Momenteel is het voor monetaire autoriteiten al heel moeilijk om invloed uit te oefenen op beursontwikkelingen of veranderingen in de geld- en kapitaalmarkten. De president van het stelsel van Centrale banken in de Verenigde Staten Alan Greenspan komt vaak niet verder dan een beetje dreigen met de rente. De volgende dag stijgt de beurs weer gestaag door. Met een verder integratie van economie=E2n via het Internet zal het voor beleidsmakers nog moeilijker worden. Het is zeker dat een gedeelte van het girale geld zal overvloeien in een systeem van giraal internetgeld, ecash. Mocht je dit internetgeld enigzins willen controleren dan is een hoge mate van internationale samenwerking vereist. Een samenwerking die de toekomstige Europese Monetare Unie (EMU) doet verbleken, mocht de EMU er al van komen. Het omzetten van atomen in bits heeft voorts een belangrijke handelspolitiek consequentie. Hoe reguleer je electronische importen? De invoer van atomen kan worden reguleerd aan de grens, maar deze mogelijkheid verdwijnt op het Internet. Zelfs al is het mogelijk op al het electronische verkeer te volgen en te controleren, dan zal het toch moeilijk zijn om greep op electronisch verkeer te krijgen zonder zwaar in te breken op de privacy van individuen. Wil de factor arbeid in Nederland willen blijven concurreren met lage lonen landen dan moeten we zorgen voor een hoge productiviteit per werknemer dus een hoog kennisniveau. Waar moet een internationale telewerker overigens fiscaal worden belast? Telewerken vanaf een tropisch belastingparadijs krijgt plotseling een andere dimensie.

Meestal biedt een grote verandering ook nieuwe mogelijkheden. Ondanks het vermeende Nederlandse succes dat bestaat uit economische groei door het terugdringen van het financieringstekort gecombineerd met loonmatiging en nogeens loonmatiging, moet Nederland het in de toekomst niet hebben van producten die gevoelig zijn voor de loonkosten. Tenminste als we ons welvaartsniveau willen vasthouden. Dit betekent dat de Nederlandse economie zich zal meer moeten gaan specialiseren in activiteiten met een hoge arbeidsproductiviteit om zo de concurrentie met de wereld aan te kunnen. De Nederlandse economie is nu sterk op Europa gericht, maar in de volgende eeuw zal Nederland nog sterker de concurrentie met de wereld aan moeten gaan. Kortom, we moeten uitbuiten waar we sterk in zijn. Meer accent op onderwijs, lees het kennisdebat, is hiervoor een goede start maar niet genoeg. Misschien zijn infrastructurele investeringen in een informatie-infrastructuur wel even belangrijk als een tweede Schiphol. Tot op heden wordt dit aan het particuliere initiatief overgelaten.

Wellicht krijgen de macro-economen het in de toekomst iets makkelijker. Naar mate steeds meer transactie, zowel transacties met atomen als bits, electronisch worden vastgelegd krijgen we meer inzicht in wat er gebeurt in de economie. Voor informatie over particuliere consumptie hoeven we in de toekomst niet maanden te wachten totdat de nieuwste cijfers met een langer vertraging via het CBS ter beschikking komen. We zullen de economie in real time aan ons voorbij zien gaan op het Internet.

Dr.H.M. Amman, amman@fee.uva.nl, is verbonden aan de Universiteit van Amsterdam en is hoofdredacteur van de wetenschappelijke tijdschriften Computational Economics en Netnomics.

NRC Webpagina's
FEBRUARI 1997

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl) FEBRUARI 1997