U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 



IDFA

WERKELIJKHEID
HOLLANDSE TOP 10
SELECTIE FILMS
JAPANSE ERFENIS
SHOCKUMENTARIES
JEUGDDOCUMENTAIRES
KEUKEN VAN KOK
IRAANS SCHEIDEN
MARINUS VAN DER LUBBE
WINNAARS
CLAUDE LANZMANN
NICK BROOMFIELD
VERBODEN FILMS
FESTIVAL INFORMATIE
GRAFIEKEN
LINKS


ARTIKELEN


RECENSIES


INTERVIEWS

Een Japanse erfenis uit de jaren zeventig

Hara's Top 10

Kazuo Hara blijkt de kans te hebben waargenomen om tamelijk obscure Japanse films in het buitenland te introduceren. Van zijn oorspronkelijke lijst moest hij zelfs de helft weer afvoeren omdat er niet eens versies met ondertiteling beschikbaar bleken te zijn. ,,Schrijf alsjeblieft in je krant dat deze tien niet per se mijn favorieten zijn'', zegt Hara. ,,En dat de volgorde geheel willekeurig is.''

1. Daini toride no hitobito Shinsuke Ogawa (Japan, 1971). Strijd van boeren tegen de overheid.

2. Paruchizan Zenshi Noriaki Tsuchimoto (Japan, 1969). Studenten strijden tegen het establishment in de jaren zestig.

3. Hadaka no shima Keneto Shindo (Japan, 1960). Als documentaire gefilmde stomme film over het leven van een familie op een eiland.

4. Arakajime ushinawareta koibitotachi yo Soichiro Tahara en Kunio Shimizu (Japan, 1971). Documentairemaker Tahara tracht voor de verandering de eigen tijd in een speelfilm vast te leggen. Over jongeren in de jaren zeventig.

5. Ningen Johatsu Shohei Imamura (Japan, 1967). Over de achtergebleven verloofde van een jonge man die plotseling verdwijnt en nimmer wordt teruggevonden.

6. Dokkoi! Ningen bushi Van collectief uit studio van regisseur Shinsuke Ogawa (Japan, 1975). Over dagloners en andere mannen aan de onderkant van de samenleving.

7. Higata no aru umi; Isahaya-Wan 1988 Katsutoshi Iwanaga (Japan, 1988). Over het leven van mensen en dieren op het Isahaya-wad in het zuiden van Japan, dat afgelopen jaar door drooglegging is verdwenen.

8. Okinawa Retto Yoichi Higashi (Japan, 1969). Over het Japanse eiland Okinawa onder Amerikaans militair bestuur van 1945 tot 1972.

9. Okumiomotte II: After the Dam Kadayoshi Himeda (Japan, 1995). Over een dorp dat verdwijnt wegens de bouw van een stuwdam; de opnames namen tien jaar in beslag.

10. Chihoseirojin no sekai Sumiko Haneda (Japan, 1986). Over een tehuis voor dementerende bejaarden.

De vier films van Hara zelf zijn eveneens op IDFA te zien: Sayonara CP (1972), Kyokusiteki erosu - koi-uta 1974 (1974), Yuki yukite shingun (1987) en Zenshin shosetsuka (1994).

NRC Webpagina's
19 november 1998

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl) NOVEMBER 1998