U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Profiel - Alleenstaanden NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


ALLEENSTAANDEN
RELATIES
DEMOGRAFIE
CIJFERS
VERSIEREN
RELATIEBEMIDDELING
CONSUMEREN
GEZINSLOBBY
PORTRETTEN
ALLEENGAANDE
AANTREKKING
ORGANISATIES
Aantrekking

Wat maakt iemand aantrekkelijk? Volgens Roos Vonk, hoogleraar sociale psychologie aan de Katholieke Universiteit Nijmegen en auteur van het boek De eerste indruk, spelen daar onder meer de volgende factoren een rol bij:

Tijd Hoe later op de avond, hoe schoner volk. In een onderzoek werd om 22 uur, om 24 uur en om 1.30 uur aan cafébezoekers gevraagd hoe aantrekkelijk ze de barmens vonden. Voor mensen die al een partner hadden, maakte het tijdstip niet zoveel uit. Maar alleenstaanden vonden de barmens vroeg op de avond matig aantrekkelijk, terwijl ze hem of haar om half twee 's nachts heel aantrekkelijk zeiden te vinden. In het onderzoek was gecontroleerd voor alcoholgebruik, zegt Vonk, "maar een beetje drank zal ook wel helpen.''.

Bij het voorwerp van je liefde in de buurt rondhangen, helpt op zichzelf al. Hoe vaker iemand je ziet, hoe aantrekkelijker diegene je namelijk gaat vinden. Dat werkt zo met schilderijen, gebouwen, de vormgeving van shampooflessen, en ook met mensen.

Gelijkenis We vallen vooral op mensen die op onszelf lijken: ongeveer even oud zijn, hetzelfde opleidingsniveau en dezelfde interesses hebben, hetzelfde over bepaalde onderwerpen denken, een vergelijkbaar karakter hebben en ongeveer even aantrekkelijk zijn. "Hoe belangrijk dat is, wordt zwaar onderschat, door al die onzin die mensen vertellen over tegenpolen die elkaar aantrekken'', aldus Vonk. Als mensen zich tot iemand aangetrokken voelen wegens een eigenschap die ze zelf niet bezitten, kan die later juist een reden worden om het uit te maken.

Wederkerigheid Iemand die jou leuk vindt is aantrekkelijk, maar dan moet diegene wel speciaal jou leuk vinden, en niet zomaar iedereen. Hoewel een vrouw het vaak juist niet aantrekkelijk vindt als een man te verliefd naar haar kijkt. "Het is voorzover ik weet nooit onderzocht'', zegt Vonk, "maar ik denk dat vrouwen dat dan toch niet stoer genoeg vinden.''

Uiterlijk Mooie mensen zijn geliefd. Dat is niet voor niets, zegt Vonk: "Ze zijn rijker, gelukkiger, sociaal vaardiger en hebben meer vrienden. Dat komt voor een deel natuurlijk door een self-fulfilling prophecy.'' Mensen denken dat schoonheden meer bereiken en helpen dan onbewust de omstandigheden te versterken waardoor dat gebeurt. Maar mensen kiezen geen partner die veel aantrekkelijker is dan zijzelf. "Of dat komt doordat we het gewoon leuk vinden om een even mooie partner te hebben, of dat we eigenlijk de mooiste willen, maar denken dat we die toch niet kunnen krijgen of houden is niet bekend.''

Zelfpresentatie Het helpt wel degelijk om je beste beentje voor te zetten. Sommige openingszinnen werken bijvoorbeeld beter dan andere. In een Amerikaans onderzoek bleek de zin "I feel a bit embarrassed about his, but I'd like to meet you'' de meeste positieve reacties op te leveren. Iets algemeens, zoals bij een optreden "wat vind je van de band?'' doet het ook goed. Verder helpt het in het algemeen om complimenten te maken, interesse te tonen, hulp te bieden en in te stemmen met de mening van de ander; zolang je dat allemaal niet overdrijft. Je ziet dan ook wel dat mensen het op onbelangrijke punten ineens oneens zijn met degene op wie ze verliefd zijn, vertelt Vonk alleen om aan te tonen dat ze geen slijmbal zijn.

NRC Webpagina's
4 januari 2001

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad