S U P P L E M E N T
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 
E-mail uit New York

Internetjournalist Jeroen van Bergeijk bericht in de column E-mail uit New York over de nieuwe media scene in de 'Big Apple'. Dit is de vierde aflevering.

Maar hoe komisch Baldwin ook is, een veel beter voorbeeld van een webschrijver is Maura Johnston. Zij probeert op een literaire wijze te experimenteren met het medium. Op haar homepage vind je momenteel een dagelijks wisselend gedicht, verhaaltje of een gedachte over de maand oktober. En op haar site bittersweets.org ‘verzamelt’ Johnston korte verhalen, of ,,fragmenten" zoals ze zelf zegt. Bittersweets.org is een literaire website die werkelijk gebruik maakt van het medium. Johnston laat hier zien wat de interactie tussen lezers en schrijver - die typerend is voor Internet - kan opleveren: in dit geval een collectie verhaaltjes over mislukte romantische avonturen.

Illustratie uit Literal Latté
Niet alle webschrijvers gaan echter zo inventief met het medium om. Dat blijkt wel uit de presentatie van Jeff Bockman, uitgever van Literal Latté. De bebaarde schrijver, gekleed in een tweed kostuum, doet tijdens zijn voordracht de lichten uit om bij kaarslicht voor te lezen, terwijl op de achtergrond zachtjes Pink Floyds Dark Side of the Moon klinkt. Slechts de geur van wierook ontbreekt. Maar niet alleen zijn voordracht is belegen, ook Bockmans website doet gedateerd aan. Met zijn statische inhoud en de enorme grafische bestanden (waardoor het een eeuwigheid duurt voordat de pagina’s zijn gedownload), lijkt Literal Latté zo uit Steve Baldwins Ghost Sites weggelopen. Het is volstrekt evident dat Bockman niet geïnteresseerd is in de nieuwe mogelijkheden die het Internet biedt, deze schrijver is een webschrijver bij gebrek aan beter. Hij zou waarschijnlijk niets liever doen dan een ‘echt’ boek uitgeven.

---
jvb@ziplink.net

www.ziplink.net/~jvb


Terug naar begin

NRC Webpagina's
29 OKTOBER 1998

Archief:
Click + Drag:
nachtclub van het Internettijdperk?
 
(22 oktober 1998)

Vlotte truien en khaki broeken
tijdens Internet World beurs
 
(17 oktober 1998)

De realiteit is: failure 
(10 oktober 1998)

Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)