U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
 
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 


Millennium-probleem

Millennium platform
Year 2000 Information Center
Jaar 2000-probleem en de euro
Nieuwsbrief over millennium-bug
Jaar 2000-probleem bij Yahoo!Dossier Microsoft
Dossier Technolease
Dossier Suriname
Dossier Beursfraude
Dossier Sorgdrager

Computer

Millennium-probleem kost Unilever miljard
22 december. Unilever heeft zijn kostenprognose voor het oplossen van het millennium-probleem fors verhoogd. Het concern schat dat het 1 miljard gulden kwijt is voor het aanpassen van de software. Het bedrag is drie keer zo hoog dan verwacht.

Het millenniumprobleem: 7.000.000.000 programmaregels
29 november. Het millenniumprobleem, waarvan het bestaan al jaren bekend is, begint nu eindelijk royale aandacht te krijgen. Of dat een ramp zal voorkomen is de vraag. Een kleine ramp zit er zeker in. Garanties voor een probleemloze eeuwwisseling worden niet gegeven. En de advocatuur loopt zich vast warm voor de onvermijdelijke schadeclaims.

Opnieuw beginnen
26 november. Een lichte vorm van paniek is nodig om het millenniumprobleem op te lossen, vindt premier Kok. Anders zullen op 1 januari 2000 overal computers terugspringen naar het jaar 1900. Dankzij de digitale revolutie zou de klok dus een eeuw worden teruggezet. Dat moet Bill Gates maar eens goed uitleggen.

'Paniek nodig voor millenniumprobleem'
25 november. Een lichte vorm van paniek is nodig om het millenniumprobleem nog op tijd op te lossen. Als de problematiek blijvend wordt onderschat zullen vitale onderdelen van de samenleving rond de eeuwwisseling worden bedreigd omdat computers en andere geautomatiseerde systemen de overgang van 1999 naar 2000 niet aankunnen.

Y2K of: de Millennium-bom
20 november. De computer van NRC Handelsblad kan dit artikel in zijn geheugen bewaren tot 31 december 1999. Daarna verdwijnt het, want een bewaardatum 01-01-00 wordt verworpen als een illegal date. Veel computerprogramma's hebben moeite met de komst van de volgende eeuw en dat kan tot dramatische situaties leiden.

Computergeheugens en het jaar 2000
15 november. Omdat geheugenruimte in computers vroeger duur was, werd een jaartal aangegeven met de laatste twee cijfers. Een tweecijferig datumveld, dat slechts kan tellen van nul tot 99, houdt geen rekening met honderd- en duizendtallen en vat het jaar 2000 op als 1900. Voor de computer springt de datum in de nacht van 31 december 1999 op 1 januari 2000 dus terug van 1999 naar 1900.

'Vutters moeten dreigende computerramp voorkomen'
15 november. Vutters moeten het tekort aan vakmensen opvangen in de crisis die dreigt doordat computers de overgang naar het nieuwe millennium niet aankunnen. Gepensioneerden beheersen programmeertalen die vroeger in veel computersystemen zijn gebruikt. De vutters moeten tegen financieel aantrekkelijke voorwaarden aan de slag kunnen.

KLM overweegt niet te vliegen op 1 januari 2000
8 november. De KLM houdt er rekening mee dat het nodig is op 1 januari 2000 tijdelijk niet te vliegen. De kans bestaat dat op die datum computers op hol slaan, waardoor de veiligheid in gevaar komt.

The Economist
10 oktober. Tenzij ze opnieuw worden geprogrammeerd zullen veel computers op de eerste dag van het jaar 2000 crashen of wartaal uitslaan, omdat ze dit jaartal zullen verwarren met 1900. Het verhelpen van deze millenniumfout kost bedrijven en overheden wereldwijd astronomische bedragen, al verschillen de ramingen spectaculair.

Timmer voorzitter Millennium platform
22 juli. Oud-Philipstopman Jan Timmer wordt voorzitter van het Millennium platform. Deze instelling gaat het bedrijfsleven voorlichten over en bewustmaken van het probleem dat veel computers het jaar 2000 niet herkennen en in hun telling terugspringen naar 1900.

Het millenniumprobleem
27 juni. Maandag 23 juni 1997, afgelopen maandag dus, gaf een relatief onschuldig voorproefje van hoe de 21ste eeuw zou kunnen beginnen. In het geografische hart van Nederland viel de stroom uit, en onmiddellijk kwam heel het technologisch raderwerk waarop het leven in hedendaags Nederland drijft krakend tot stilstand.

Kabinet bezorgd over micro-chips bij eeuwwisseling
21 juni. Het kabinet maakt zich grote zorgen over dreigende fouten die in het jaar 2000 in een groot aantal computersystemen en installaties zullen optreden. Het zal daarom samen met het bedrijfsleven een platform oprichten dat het 'millennium-vraagstuk' moet gaan aanpakken.

'Aanvalsplan nodig tegen computerramp'
1 mei. De Federatie van Nederlandse Ondernemingen in de Informatietechnologie (Fenit) wil dat het kabinet een aanvalsplan opstelt om de problemen van computersystemen met het jaar 2000 op te vangen. De Fenit waarschuwt voor een chaos als niet tijdig actie wordt ondernomen. De brancheorganisatie vindt dat de overheid de gevolgen van de eeuwwisseling enorm onderschat. Het 2000-probleem wordt veroorzaakt door de standaard schrijfwijze voor datumvelden in computerprogrammatuur.

Bedrijven failliet door 'eeuw-tijdbom'
11 april. Aanpassing van computersystemen aan de eeuwwisseling gaat Britse bedrijven en instanties tenminste 31 miljard pond (circa 90 miljard gulden) kosten. Die schatting is afkomstig van TaskForce 2000, een speciale eenheid die de Britse regering in het leven heeft geroepen om wat al bekend staat als de 'milennium-tijdbom' onschadelijk te maken.

'Millennium Probleem' van 10 miljard
5 april. Het aftellen is begonnen. Nog duizend dagen tot het jaar 2000. Maar niemand beseft dat het Nederlandse bedrijfsleven 5 tot 10 miljard gulden zal moeten uittrekken voor het herprogrammeren van computers, liften, watertorens, etcetera. Tot die conclusie komt PA Consulting Group, een internationaal adviesbureau voor management en technologie dat 50 kantoren in 20 landen heeft en meer dan 2000 personeelsleden.

EU bezorgd over millennium-effect
7 maart. De ministers voor telecommunicatie van de lidstaten van de Europese Unie zijn uiterst bezorgd over de gevolgen die de overgang naar het jaar 2000 zal hebben voor computersystemen. Zij vrezen dat de veranderingen die daarvoor nodig zijn in apparatuur te laat worden doorgevoerd en buitengewoon kostbaar zullen zijn.

Eerste polis tegen 'millenium-virus' in computer
21 februari. Met de millenniumwisseling bestaat het risico van grote schade als computerbestanden van 1999 op 2000 springen. In de VS heeft zich de eerste verzekeraar aangediend die het risico verzekert.

Artikelen uit:


NRC Webpagina's
23 maart 1998

economie voor jou

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl) MAART 1998