U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
 

NIEUWS | TEGENSPRAAK | SUPPLEMENT | AGENDA | ARCHIEF | ADVERTENTIES | SERVICE 


Dossier Millenniumprobleem'Paniek nodig voor millenniumprobleem'

Door een onzer redacteuren
DEN HAAG, 25 NOV. Een lichte vorm van paniek is nodig om het millenniumprobleem nog op tijd op te lossen. Als de problematiek blijvend wordt onderschat zullen vitale onderdelen van de samenleving rond de eeuwwisseling worden bedreigd omdat computers en andere geautomatiseerde systemen de overgang van 1999 naar 2000 niet aankunnen.

Deze waarschuwende woorden spraken vanmorgen premier W. Kok en voorzitter J. Timmer van het zogenoemde Millennium Platform. Het platform, deze zomer opgericht door overheid en werkgeversorganisaties, lanceerde vanmorgen een plan van aanpak waarmee het millenniumprobleem de komende anderhalf jaar bestreden moet worden. Het Millennium Platform wil een arbeidspool opzetten om het tekort aan automatiseringspersoneel op te vangen dat als gevolg van het probleem zal ontstaan.

Volgens projectleider P. Hagendoorn zal het platform over het arbeidstekort in discussie gaan met leveranciers van informatietechnologie en overheid, maar is het nog te vroeg om een 'pot met geld' opzij te zetten voor de werving van nieuwe mensen. ,,Het moet niet worden uitgesloten dat we een beroep doen op mensen in de vut of gepensioneerden'', aldus Kok vanmorgen.

Het millenniumprobleem treedt op omdat computerprogrammeurs in het verleden veelal slechts twee posities gebruikten voor het aangeven van een jaar. Dit om kostbare geheugenruimte te besparen. Gevolg is dat computers de overgang van 1999 (99) naar het jaar 2000 (00) kunnen zien als een overgang van 2000 naar 1900. Door deze foutieve berekening treden fouten op in software en apparatuur. Als gevolg hiervan kunnen administratieve systemen of productieprocessen uitvallen of ontwricht raken.

NRC Webpagina's
25 november 1997

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)