NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Kosovo Conflict

Nieuws

Achtergrond

Nasleep

Conflict

Vluchtelingen

Etnische zuivering

Internet en Media

Links

23 juni 1999

Troepen niet nu al Kosovo ingestuurd
(23 juni 1999)
Nederland zal niet kunnen voldoen aan het verzoek van NAVO-bevelhebber Wesley Clark om de toegezegde KFOR-troepen versneld naar Kosovo over te brengen. De laatste eenheden van de 2.050 KFOR-militairen zullen volgens de planning op 10 juli operationeel zijn, aldus het ministerie van Defensie. Eerdere inzet is niet mogelijk, omdat het zware materieel van de troepen per schip moet worden overgebracht. "We proberen zo veel mogelijk vooruit te plannen, maar zijn gebonden aan de randvoorwaarden die de politiek stelt." Twee weken geleden stemde de Tweede Kamer in met de door het kabinet voorgestelde Nederlandse bijdrage.

Acties van NAVO waren 'te klinisch'
(23 juni 1999)
"Mijn handtekening staat onder Rambouillet en ik vond het mijn plicht te blijven. Het zou ook laf zijn geweest om te vertrekken, terwijl al mijn medewerkers achter zouden blijven."

President Clinton in Macedonië
(23 juni 1999)
President Clinton bezocht gisteren in Macedonië behalve vluchtelingen uit Kosovo ook Amerikaanse troepen van de vredesmacht KFOR, die wachten op hun overbrenging naar Kosovo.

'NAVO heeft blunders van de hoogste graad begaan'
(23 juni 1999)
Maandenlang hebben de Serviërs jacht gemaakt op de ondergedoken Veton Surroi, hoofdredacteur en uitgever en een van de meest prominente leiders van de Kosovaren. Een gesprek over zijn ervaringen in de oorlog, de NAVO en de toekomst van Kosovo.

Clinton vraagt om geduld Kosovaren
(23 juni 1999)
President Clinton heeft gisteren in Macedonië tijdens een bezoek aan een vluchtelingenkamp de Kosovaren gevraagd geduld te hebben met hun terugkeer. Vier EU-ministers bezoeken vandaag Kosovo om er te praten over de wederopbouw.

'Ik wil mijn broer begraven, mag dat?'
(23 juni 1999)
KFOR, de vredesmacht in Kosovo, heeft een ombudsman. Via een raam komt men binnen. De ruimte is ook via een deur te bereiken, maar KFOR wil niet dat de klanten van de ombudsman door haar gebouw wandelen. De klanten zijn Albanezen en Serviërs; de klachten lopen uiteen. "Ik kom terug uit een kamp en nu woont er een Serviër in mijn huis." "Ik heb een massagraf gevonden, wat moet ik doen?" "Ik wil mijn vermoorde broer begraven, mag dat?" "Er ligt een vreemd pakje in mijn portiek." "Ik zoek mijn dochter."

1389: het begin van een zwarte legende
(23 juni 1999)
De intocht van KFOR in Kosovo en de teloorgang van het Servische gezag betekenen een nieuw hoofdstuk in de geschiedenis van de regio en de relaties tussen Serviërs en Albanezen. De geschiedenis van Kosovo, Servië en Albanië wordt kort geschetst in acht delen van een serie. Vandaag het eerste deel, over de periode tot de 19de eeuw.

KFOR is nog lang niet van het UÇK af
(23 juni 1999)
Het UÇK heeft beloofd zich als strijdmacht te ontmantelen. Vandaag, twee dagen later, begon het alvast de grote steden in Kosovo etnisch te zuiveren. Een conflict met KFOR is een kwestie van tijd.

NRC Webpagina's
23 JUNI 1999


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad