NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Kosovo Conflict

Nieuws

Achtergrond

Nasleep

Conflict

Vluchtelingen

Etnische zuivering

Internet en Media

Links

Feest van NAVO ruw verstoord


De euforie binnen de NAVO over de gewonnen oorlog veranderde gisteren in ongeloof over de Russische opmars naar Kosovo.

Door een onzer redacteuren

ROTTERDAM, 12 JUNI. Terwijl NAVO-troepen zich gisteren opmaakten om Kosovo binnen te trekken, passeerde een konvooi Russische troepen uit Bosnisch-Servië 's ochtends totaal onverwachts de Joegoslavische grens. Verwarring bij de NAVO, en diplomatiek overleg op hoog niveau waren het gevolg.

Het bericht kwam voor de NAVO totaal onverwacht: vrijdagochtend zette een kleine kolonne Russische troepen zich in Bosnisch Servië in beweging in de richting van de Joegoslavische grens. Volgens een woordvoerder van SFOR in Sarajevo ging het om 150 200 soldaten, afkomstig van de Russische SFOR-divisie gestationeerd in Ugljevik, 110 km ten zuiden van Sarajevo. "De commandant van de Russische brigade in Bosnië heeft het bevel gekregen om 150 200 soldaten naar Joegoslavië te sturen om de aankomst van een Russisch contingent van KFOR voor te bereiden", aldus de woordvoerder van SFOR, de internationale vredesmacht die in Bosnisch Servië toeziet op de naleving van het Dayton-akkoord. Rusland heeft 1300 soldaten in Bosnië, die deel uitmaken van SFOR en dus ook onder bevel staan van SFOR.

Het Joegoslavische persbureau Tanjug meldde dat de Russen om tien uur vanochtend aankwamen bij de Joegoslavische grenspost Pavlovica Cuprija, waar ze werden verwelkomd door vertegenwoordigers van de Joegoslavische regering en het leger. De 16 pantservoertuigen, 23 vrachtwagens, drie jeeps en twee verbindingswagens reden door Belgrado, waar ze werden toegejuichd door de bevolking. Ze reden verder in de richting van Nis, waar de manschappen en voertuigen aan het eind van de middag aankwamen.

De NAVO was zo verrast dat een geplande persconferentie van NAVO- bevelhebber Wesley Clark vanmiddag werd afgelast. De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Madeleine Albright, gearriveerd in vluchtelingenkamp Stankovec om de overwinning te vieren, was zo gealarmeerd dat ze onmiddellijk de Russische minister van buitenlandse zaken Ivanov uit een bespreking met zijn Oostenrijkse ambtsgenoot haalde en om opheldering vroeg.

Ivanov verzekerde haar dat de Russen Kosovo niet binnen zouden trekken. "Hij was vrij categorisch. Hij zou Kosovo niet eenzijdig binnentrekken", zei Albright vervolgens tegen journalisten.

Onderminister Strobe Talbott, op weg naar het NAVO-hoofdkwartier in Brussel, na mislukt overleg in Moskou over de commandostructuur van de Bezettingstroepen, liet zijn vliegtuig halverwege terugkeren en hervatte zijn besprekingen met de Russische minister van buitenlandse zaken Ivanov. Nadat de lokale televisie in Pristina de komst van de Russen had aangekondigd gingen in de hoofdstad van Kosovo duizenden Serviërs met wapperende vlaggen de straat op. Om half twee vannacht meldde CNN plotseling dat de Russische troepen in Pristina waren aangekomen. Het was een kleine, triomfantelijke intocht.

NRC Webpagina's
12 JUNI 1999

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad