NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Kosovo Conflict

Nieuws

Achtergrond

Nasleep

Conflict

Vluchtelingen

Etnische zuivering

Internet en Media

Links

Belgrado-reis gaat wellicht niet door

Extra overleg tussen Kosovo-gezanten


BONN, BELGRADO, 2 JUNI. De Kosovo-gezanten Viktor Tsjernomyrdin en Martti Ahtisaari hebben hun reis naar Belgrado, voor overleg met de Joegoslavische leider Slobodan Milosevic, vanochtend uitgesteld. De NAVO waarschuwde gisteren voor te hoge verwachtingen in de diplomatieke inspanningen voor een regeling in Kosovo.

De reis van de Finse president en EU-gezant Ahtisaari en de Russische ex-premier Tsjernomyrdin van Bonn naar Belgrado werd vanochtend uitgesteld voor extra onderling overleg, in aanwezigheid van de Amerikaanse gezant Strobe Talbott, over een gemeenschappelijk standpunt dat de twee gezanten Milosevic moeten overleggen. Gisteren spraken Ahtisaari, Tsjernomyrdin, Talbott en bondskanselier Gerhard Schröder al urenlang over dat thema. Daarbij werd volgens Schröder "aanzienlijke vooruitgang" geboekt ten aanzien van de geschillen tussen Rusland en de NAVO over de vraag of Belgrado al zijn troepen uit Kosovo moet weghalen en wat voor vredesmacht in Kosovo moet worden gelegerd. Ahtisaari meldde dat "niet op alle details honderd procent overeenstemming" bestond. Eerder was in Bonn gezegd dat Ahtisaari en Tsjernomyrdin alleen samen naar Belgrado gaan als ze Milosevic één gezamenlijk standpunt konden voorleggen. Vanochtend werd een nieuwe poging ondernomen om de kloof tussen het Westen en Rusland te dichten. Daarna zouden de twee gezanten naar Belgrado reizen. In de loop van vandaag zei in Moskou een woordvoerder van Tsjernomyrdin dat "de Amerikanen" voorstellen hebben gedaan die voor Moskou onaanvaardbaar zijn en dat de reis naar Belgrado mogelijk niet doorgaat.

Gisteren bevestigde het Joegoslavische bewind in een brief van minister van Buitenlandse Zaken Zivadin Jovanovic aan zijn Duitse collega Joschka Fischer dat Belgrado "de uitgangspunten" van het vredesplan van de G8 (de zeven rijkste industrielanden en Rusland) aanvaardt. In Belgrado tekende generaal Nebojsa Pavkovic - die namens het Joegoslavische leger vredesoverleg bijwoont - echter aan dat dit alleen geldt voor een "aangepast" G8-plan. De aanpassingen betreffen volgens hem de bepalingen over de aftocht van Servische en Joegoslavische troepen uit Kosovo en de legering van een vredesmacht. "Daarover wordt een cruciale diplomatieke strijd uitgevochten", aldus de generaal.

De NAVO waarschuwde, kennelijk met het oog op die Joegoslavische reserves, nog voordat Ahtisaari en Tsjernomyrdin hun reis uitstelden tegen te hoog gespannen verwachtingen van hun overleg in Belgrado. Woordvoerder Jamie Shea zei dat het nog "te vroeg" is om vast te stellen in welke richting zich de diplomatieke inspanningen bewegen. De NAVO, die gisteren Ahtisaari een gedetailleerd vredesplan overhandigde aan de hand waarvan hij in Belgrado moet vaststellen of Joegoslavië daadwerkelijk een regeling wil, houdt onverkort vast aan haar vijf eisen aan Belgrado. Ook de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Madeleine Albright, liet zich sceptisch uit. In Rome zei ze dat de NAVO van Belgrado blijft eisen dat het geweld tegen de Kosovaren wordt beëindigd en dat de NAVO de internationale vredesmacht gaat leiden. "We zullen met minder geen genoegen nemen", aldus Albright. (Reuters, AFP, AP)

NRC Webpagina's
2 JUNI 1999

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad