NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Kosovo Conflict

Nieuws

Achtergrond

Nasleep

Conflict

Vluchtelingen

Etnische zuivering

Internet en Media

Links

Protest tegen Milosevic groeit


BELGRADO/PODGORICA, 21 MEI. In het zuiden van Servië lijkt het verzet tegen het beleid van de Joegoslavische leider Slobodan Milosevic toe te nemen. In Cacak drongen lokale vertegenwoordigers er in een brief aan Milosevic op aan "de oorlog onmiddellijk te beëindigen".

De brief, die ook is verstuurd naar de parlementen van Joegoslavië en Servië, hield Milosevic voor dat hij "beslist over het lot van ons allen". De briefschrijvers drongen er bij de president op aan bij al zijn maatregelen "rekening te houden met het leed van de bevolking van het Joegoslavië dat u leidt". Joegoslavië, aldus de rond twintig hoogleraren, artsen, ingenieurs en arbeiders die in Cacak een 'burgerparlement' hebben gevormd, moet weer deel gaan uitmaken van de internationale gemeenschap, omdat "de prijs die we tot nu toe hebben betaald, te weten isolement en oorlog, te hoog is". Naar aanleiding van eerdere kritiek is de militaire politie op zoek naar de burgemeester van Cacak, zo meldde de televisie in Montenegro, de zusterrepubliek van Servië in de Joegoslavische federatie. De politie kwam burgemeester Ilic - lid van de oppositionele Democratische Partij - gisteren arresteren, maar vertrok toen hij niet thuis bleek te zijn.

In Krusevac, eveneens in het zuiden van Servië, is volgens de leider van de Democratische Partij, Zoran Djindjic, de noodtoestand uitgeroepen naar aanleiding van de desertie van honderden uit Krusevac afkomstige soldaten uit legereenheden in Kosovo. Volgens Djindjic controleert het leger de toegang tot de stad. In Krusevac is het tot protestbetogingen van ouders gekomen die eisen dat hun zoons uit Kosovo terugkeren. Na berichten over hardhandig ingrijpen van de politie tegen hun ouders namen eerder deze week vijf- tot twaalfhonderd uit Krusevac afkomstige soldaten in Kosovo de benen. Gisteren meldde de Montenegrijnse televisie dat de legerleiding er nog niet in is geslaagd de deserteurs ervan te overtuigen zich weer bij hun eenheden te melden. Volgens het Montenegrijnse blad Vijesti hebben de soldaten genoeg van de oorlog. Het blad maakte ook melding van arrestaties van demonstranten in zowel Krusevac als het nabijgelegen Aleksandrovac, waar ook sprake is geweest van protestacties.

Oppositieleider Djindjic meldde gisteren in Montenegro, waar hij weken geleden zijn toevlucht zocht, te zijn opgeroepen voor militaire dienst. (Reuters, AFP, AP)

NRC Webpagina's
21 MEI 1999

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad