NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Kosovo Conflict

Nieuws

Achtergrond

Nasleep

Conflict

Vluchtelingen

Etnische zuivering

Internet en Media

Links

Russen in Kosovo bron van onenigheid


ROTTERDAM, 31 JULI. De Russen installeren zich in Kosovo, en makkelijk gaat dat niet. De achtergebleven Serviërs putten hoop uit hun komst, de Albanezen hebben een grondige hekel aan ze.

Waar de Russen KFOR-troepen hun bivak opslaan, volgt protest. De Russen maken gemene zaak met de Serviërs, zo menen de Albanezen. Erg tactisch stellen ze zich tot dusver ook niet op.

In Kosovska Kamenica, in de Amerikaanse sector, ontstonden problemen toen een Russische pantserwagen met een Servische vlag langs een Albanese betoging reed. Aan boord was een Servische politiechef, die volgens Amerikaanse soldaten het boordgeschut op de betogers mocht richten toen die met stenen gingen gooien. De Amerikanen trachten de gemoeren nu tot bedaren te brengen door verzoenende pamfletten te verspreiden: 'Thumbs up for peace'.

In de Duitse sector verloopt de komst van de Russen ook niet gemakkelijk. Duizenden Albanezen betoogden in het stadje Orahovac tegen hun komst. Ook hier wordt voorlopig alleen samen met de populaire Duitsers en de Nederlanders gepatrouilleerd.

Naar schatting zijn er nu 1.400 Russen in Kosovo, eind augustus moeten dat er 3.600 zijn. Hun logistieke basis ligt in het Servische bastion Kosovo Polje.

Het Amerikaanse dagblad Time schrijft deze week dat de NAVO per ongeluk heeft toegestaan dat de Russen op zeer gevoelige locaties zijn gelegerd omdat NAVO-onderhandelaars een oude kaart van Kosovo gebruiken. De NAVO wilde de Russen niet in het noorden hebben om een opdeling van Kosovo te voorkomen, wilde ze geen eigen sector geven en wilde ze niet op gevoelige plaatsen zetten, waar fricties zijn tussen Albanezen en Serviërs. Dat laatste is nu juist wel gebeurt.

NRC Webpagina's
31 JULI 1999


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad