NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Kosovo Conflict

Nieuws

Achtergrond

Nasleep

Conflict

Vluchtelingen

Etnische zuivering

Internet en Media

Links

Pact getekend in Sarajevo

Kok: voor Balkan half mld per jaar

Door onze correspondent RENÉE POSTMA
SARAJEVO, 31 JULI. Premier Kok heeft gisteren in Sarajevo verklaard dat Nederland met ingang van de komende begroting structureel een half miljard gulden per jaar wil uittrekken voor hulp aan de Balkan.

Tijdens de internationale topconferentie over een Stabiliteitspact voor de Balkan noemde de Nederlandse premier als één van de weinigen concrete bedragen. Het Nederlandse geld is niet alleen bedoeld voor de wederopbouw van Kosovo, maar ook voor de rest van de regio. Het bedrijfsleven speelt een belangrijke rol in de visie van premier Kok. "Het gaat om een soort Marshallplan voor de Balkan, waarbij de betrokken landen financiële en economische mogelijkheden krijgen aangeboden om zichzelf in de toekomst te kunnen redden." Het bedrijfsleven voert uit, de overheden stimuleren. Met de herinnering aan de oorlog in Kosovo nog vers in het geheugen verklaarde de premier nu te willen bouwen "om te voorkomen dat er straks weer gebroken moet worden".

Bijna veertig staatshoofden en regeringsleiders waren gisteren in de Bosnische hoofdstad drie uur bijeen om hun steun te betuigen aan het Stabiliteitspact, dat in juni werd opgesteld door de Europese Unie, de G8, internationale humanitaire en financiële organisaties en de landen van de Balkan met uitzondering van de Joegoslavische federatie.

In de slotverklaring van Sarajevo spreken de landen de vastberadenheid uit om met elkaar samen te werken aan politieke en economische hervormingen, vooruitgang en veiligheid. De integratie van de landen van Zuidoost-Europa in de Europese Unie en de NAVO is het nadrukkelijke doel van het Stabiliteitspact. De betrokken landen worden in de slotverklaring omschreven als de 'eigenaars' van het stabilisatieproces. Alles hangt af van de mate waarin de landen van Zuidoost-Europa zelf tot samenwerkingsvormen weten te komen.

De paragraaf waarin verwezen wordt naar de positie van de Joegoslavische federatie en Kosovo is tot het allerlaatste moment punt van discussie geweest tussen met name Rusland, Albanië en de rest van de aanwezigen.

Uiteindelijk kon iedereen zich vinden in een tekst waarin de teleurstelling wordt uitgesproken dat Joegoslavië niet aanwezig is "omdat alle deelnemers nu eenmaal de doeleinden en principes van het pact moeten onderschrijven". De inwoners van Joegoslavië worden opgeroepen om "democratische veranderingen te omarmen en actief mee te werken aan de verzoening in de regio". Kosovo wordt in de slotverklaring omschreven als 'Kosovo, FRY', ofwel Kosovo, onderdeel van de voormalige republiek Joegoslavië. Albanië heeft tot het laatst geprobeerd die toevoeging weg te laten, wat een de facto erkenning van Kosovo als zelfstandige eenheid zou inhouden.

NRC Webpagina's
31 JULI 1999


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad