NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Kosovo Conflict

Nieuws

Achtergrond

Nasleep

Conflict

Vluchtelingen

Etnische zuivering

Internet en Media

Links

Laatste journalist in Kosovo zit in de val

Door onze correspondent
ROME, 31 MAART. De laatste Westerse journalist in Pristina heet Antonio Russo, van de Italiaanse zender Radio Radicale. Via een krakende telefoonlijn slaagt hij er af en toe in contact te leggen met zijn thuisbasis. Het zijn dramatische gesprekken, waarin Russo vertelt dat zijn vrienden, zijn Albanese collega's, de schrijvers en fotografen met wie hij heeft gewerkt, allemaal zijn verdwenen. Dood of gevlucht? Russo heeft geen idee.

Hij vertelde gisteren dat hij al twee dagen de straat niet meer op durft. ,,Het meest bang ben ik voor de milities.'' Russo vertelt dat die een hoofdrol spelen in het opsporen en vermoorden van prominente Kosovaren. Hij heeft de indruk dat een precies plan wordt gevolgd bij de aanvallen en de vernietiging van huizen. ,,Ik zie overal grote rookwolken'', vertelde hij in een pauze van het bombardement op Albanese wijken in Pristina. ,,Er is hier niets om ons te verdedigen. Er zijn geen wapens, geen bunkers om te schuilen. Sommige huizen hebben hooguit een kelder.

,,Ik vind het absurd dat, terwijl er hier wordt gebombardeerd door de Serviërs, in Belgrado diplomatiek overleg gaande is'', zei hij gistermiddag. ,,Ik kan niet begrijpen hoe het mogelijk is dat de diplomatie al ruim een jaar lang blind is voor de onoprechtheid van Milosevíc.

,,Er is hier een tragedie aan de gang, want hier zitten mensen, inclusief ondergetekende, die geen enkele manier hebben om zich in veiligheid te brengen'', aldus Russo. ,,De meesten hebben zich gebarricadeerd in huis. Auto's zijn er niet meer.'' Russo vertelde dat sommige mensen op het laatst nog hebben geprobeerd te ontsnappen, maar zijn tegengehouden door de politie. Alleen wie heel veel geld bij zich had, kon wegkomen. De meeste mensen hebben nog voor een paar dagen te eten, maar daarna is het echt op. De winkels zijn leeg. Aan het eind van de dag gaat de stroom uit en 's nachts is het bitter koud. En dan komt ook de angst, nog meer dan overdag. ,,Alle opties staan open'', zo besloot hij. ,,Wij zijn als lammeren die niet weten wat ze moeten doen, wat er zal gebeuren.'' Vanmorgen was er heel kort telefonisch contact mogelijk met Russo, net genoeg om te vertellen dat hij heelhuids uit de nacht is gekomen.

NRC Webpagina's
31 MAART 1999

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad