Missie-Primakov mislukt
Milosevíc blijft onbuigzaam
BELGRADO, BONN, 31 MAART. De bemiddelingsmissie van de Russische premier Jevgeni Primakov in de Kosovo-crisis is mislukt. President Slobodan Milosevíc bleek alleen bereid het geweld in Kosovo te staken als de NAVO eerst de bombardementen zou staken. Het bondgenootschap wees dat onmiddellijk van de hand en intensiveerde de bombardementen nog.
Primakov reisde gisteren na een zes uur durend gesprek met Milosevíc van Belgrado naar Bonn, om de resultaten van het overleg voor te leggen aan de Duitse kanselier Gerhard Schröder, voorzitter van de Europese Unie. Terwijl Milosevíc zelf in Belgrado de ,,heroïsche verdediging'' tegen de NAVO-bombardementen prees en zei dat die verdediging ,,niet met geweld kan worden gebroken'', meldde Primakov in Bonn dat de Joegoslavische leider het geweld alleen staakt en de vluchtelingen laat terugkeren als de NAVO ophoudt met haar bombardementen en als alle bestaande internationale sancties tegen Joegoslavië worden opgeheven. De ‘concessie' van Belgrado werd in Bonn onmiddellijk van de hand gewezen, omdat ze niet tegemoet komt aan de eisen van de NAVO: een onmiddellijke staking van het etnische geweld in Kosovo en ondertekening van het vredesplan van Rambouillet. ,,Dit is geen basis voor een politieke oplossing'', zo zei Schröder.
Hij werd direct bijgevallen vanuit Londen en Washington. Premier Blair zei, doelend op Milosevíc: ,,Het gaat om daden, niet om woorden. Hij weet wat hem te doen staat.'' President Clinton zei: ,,President Milosevíc is deze brute campagne begonnen: het is zijn verantwoordelijkheid er onmiddellijk mee op te houden en een rechtvaardige vrede te accepteren.'' Daarover, zo voegde Clinton eraan toe, zijn alle bondgenoten het eens. ,,We moeten, als we dat kunnen en waar we kunnen, etnische zuivering en genocide tot staan brengen'', aldus de president. James Rubin, woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, noemde Milosevíc' aanbod ,,jammerlijk tekortschietend''.
Clinton suggereerde gisteren dat de Amerikanen een belangrijke koerswijziging overwegen: tot dusverre heeft de internationale gemeenschap erkend dat Kosovo bij Servië hoort, al moet het binnen Servië autonomie krijgen. Gisteren zei hij dat het Servische beleid van verschroeide aarde en de ,,genocide'' in Kosovo de Amerikanen ertoe kunnen brengen de Servische aanspraken op Kosovo niet langer te erkennen. Dat zou ertoe kunnen leiden dat de VS zich in de toekomst gaan uitspreken voor afscheiding of onafhankelijkheid van Kosovo. Het was overigens voor het eerst dat Clinton inzake Kosovo het woord genocide gebruikte.
De NAVO heeft gisteren laten weten dat tot dusverre 1700 bombardementsvluchten zijn uitgevoerd en honderd kruisraketten zijn afgevuurd. Sinds gisteren wordt permanent en zonder onderbreken gebombardeerd. Militaire installaties blijven het belangrijkste doelwit. Gisteren werden opnieuw doelen in heel Joegoslavië bestookt, maar werden de bombardementen vooral geconcentreerd op militaire doelen in Kosovo.
De VS waarschuwden gisteren Belgrado verder dat elke poging om het democratische bewind in Montenegro - naast Servië de tweede deelstaat van Joegoslavië - omver te werpen, zal leiden tot een escalatie van het conflict met de NAVO. Montenegro wordt geregeerd door een president en een coalitie die kritisch, zo niet vijandig, staan tegenover Milosevíc en zijn beleid, niet alleen in Kosovo maar ook op talrijke andere gebieden. (Reuters, AFP, AP)