NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Kosovo Conflict

Nieuws

Achtergrond

Nasleep

Conflict

Vluchtelingen

Etnische zuivering

Internet en Media

Links

Kok somber over kansen op vrede in Kosovo

Door onze diplomatiek redacteur
DEN HAAG, 31 MAART. Premier Kok is alleen voor opschorting of beëindiging van de NAVO-bombardementen op Joegoslavië als president Milosevíc bereid is over een vredesregeling ā la Rambouillet te praten en daarvoor ,,spijkerharde garanties'' geeft. Maar de premier is daar somber over, zei hij gisteren in de Tweede Kamer.

Kok verweet het regime in Belgrado een ,,mensonterend optreden'' in Kosovo, dat Milosevíc al langer moet hebben voorbereid. De premier ontkende dat er een samenhang zou kunnen zijn tussen de NAVO-acties en dat optreden. De internationale gemeenschap moet zich ,,niet meer in de luren laten leggen door vage en halve toezeggingen van Milosevíc'', een man die zijn partners en de Kosovaren ,,schoffeert'' en met wie de ,,beschaafde wereld'' nauwelijks nog een akkoord kan sluiten, zei de premier geëmotioneerd.

Vorige week woensdag, vlak voor de acties begonnen, belde de Russische premier, Primakov, bondskanselier Schröder tijdens de EU-top in Berlijn en vroeg de acties uit te stellen. Maar Primakov kon geen bruikbare toezeggingen van Milosevíc ,,leveren'', zei Kok. Daarom bestond en bestaat er volgens hem nog steeds geen alternatief voor de acties, waarbij Nederlandse F-16's gisteren voor de eerste keer gronddoelen in Servië hebben aangevallen. Tot nu toe deden zij alleen luchtverdedigingswerk.

Een overgrote meerderheid van de Kamer was het, net als vorige week, met de regering eens dat er geen alternatief is voor de bombardementen. Net als Kok en de ministers Van Aartsen (Buitenlandse Zaken) en De Grave (Defensie) bleek geen enkele Kamerfractie voor het inzetten van grondtroepen tegen de Joegoslavië.

Alleen de SP was opnieuw tegen de bombardementen, terwijl de fractie van GroenLinks, die de regering vorige week in haar geheel steunde, daarover nu verdeeld geraakt is. Haar voorzitter, Rosenmöller, kwam gisteren melden dat de fractieleden Van Gent en Karimi hun steun hebben opgezegd.

NRC Webpagina's
31 MAART 1999

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad