NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Kosovo Conflict

Nieuws

Achtergrond

Nasleep

Conflict

Vluchtelingen

Etnische zuivering

Internet en Media

Links

Klooster bestormd

Reis Albright naar Kosovo: Serviërs boos


PRISTINA, 30 JULI. Honderden woedende Serviërs hebben gisteren in Kosovo geprotesteerd tegen het bezoek van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Madeleine Albright, aan de geestelijke leider van de Kosovo-Serviërs.

Albright sprak gisteren in het klooster van Gracanica met het hoofd van de Servische orthodoxe kerk in Kosovo, bisschop Artemije, en met de politieke leider van de Serviërs in Kosovo, Momcilo Trajkovic. Dat was niet naar de zin van een groep van enkele honderden Serviërs, die na afloop van het bezoek soldaten van de vredesmacht KFOR opzijschoven en het kloostercomplex bestormden. Ze scandeerden de naam van de Joegoslavische president Milosevic, scholden Albright uit voor 'Hitler' en verweten op hoge toon de wat bedremmeld op een balkon staande popes van het klooster te hebben gepraat met "de Amerikanen die ons hebben gebombardeerd". Een non kwam naar buiten om de gemoederen tot bedaren te brengen, waarop de demonstranten afdropen. Albright sprak later van 'een ingehuurde menigte'.

Albright was eerder door een zeer enthousiaste menigte van tienduizend Albanezen in de hoofdstad Pristina ontvangen. Bij een toespraak tot de menigte deed ze een dringend beroep op de Kosovo-Albanezen op te houden met wraakacties tegen de Serviërs en de van collaboratie met de Serviërs verdachte Roma (zigeuners). Als ze die wraakacties niet staken, zo waarschuwde Albright, zullen ze niet op hulp van de internationale gemeenschap kunnen rekenen. "Democratie kan niet worden opgebouwd op wraak. Dan is het geen overwinning meer, maar het inwisselen van een vorm van onderdrukking voor een andere." Ze hekelde met name de "laffe moord" van vorige week op veertien Servische boeren in het dorp Gracko. "U geniet niet te steun van de internationmale gemeenschap als u intolerant optreedt en zelf de wet bepaalt", aldus Albright. "Laten we ons inspannen voor de wedergeboorte van de vrijheid in Kosovo, gegrondvest op tolerantie, de wet en het respect voor elke vorm van menselijk leven." Albright onderstreepte de wil van de Verenigde Staten en hun bondgenoten om "een nieuw Kosovo" op te bouwen, mede met "de vijfhonderd miljoen dollar van de VS". De Amerikaanse regering beloofde op een grote internationale donorconferentie in Brussel eerder deze week dit bedrag voor Kosovo ter beschikking te stellen. (Reuters, AP, AFP)

NRC Webpagina's
30 JULI 1999


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad