NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Kosovo Conflict

Nieuws

Achtergrond

Nasleep

Conflict

Vluchtelingen

Etnische zuivering

Internet en Media

Links

Scharping is een ‘Soldatenvater'

De Duitse, Franse en Britse regeringen spannen zich in het belang van de NAVO-missie aan het volk uit te leggen.

Door onze correspondent
Na een week van oorlogvoeren in Kosovo is Rudolf Scharping een echte Soldatenvater geworden. Toegewijd en bedachtzaam informeert hij de Duitsers dagelijks vanuit de war room op het ministerie van Defensie in Bonn over de ernst van de situatie, over de volkerenmoord, over de onmogelijkheid om ,,de andere kant op te kijken''. In de Helmuth von Moltke-zaal op de Hardthöhe vertelt hij dat de Servische politie de Serviërs in Pristina heeft opgeroepen op hun huisdeuren een grote S te schilderen. ,,Zulke en nog grotere verschrikkingen werpen de vraag op: grijpen we daar in, waar de spiraal van geweld, moord en verdrijving haar oorsprong heeft? Of kijken we machteloos toe en wachten af tot we de gevolgen bij onze huisdeur merken?''

Scharping is de eerste minister van Defensie van het democratische Duitsland, die zijn soldaten naar een oorlog stuurt. Na de Tweede Wereldoorlog heeft de Bondsrepubliek zich 54 jaar lang buiten gewapende conflicten gehouden. Alle vorige Duitse soldaten, van de gardegrenadiers van Frederik de Grote tot Hitlers Wehrmacht, vochten voor feodale vorsten of dictators. Bij uitstek de rood-groene regering van bondskanselier Gerhard Schröder moet en wil de Duitse loyaliteit aan het NAVO-bondgenootschap nu waarmaken.

Scharping is zich er terdege van bewust welke verantwoordelijkheid op zijn schouders rust. Nu de Groenen in Bonn regeren, lijkt het pacifisme zich in West-Duitsland te hebben afgemeld, maar in het oosten wordt bijna dagelijks tegen het ingrijpen van de NAVO gedemonstreerd. ,,Voor Führer, Volk und Vaterland!, mijn hemel, ik dacht dat we dat achter ons hadden'', zei een oudere vrouw op de Alexanderplatz, waar afgelopen weekeinde 15.000 Berlijners tegen het ingrijpen van de NAVO protesteerden. Scharping weet dat meer van zijn landgenoten in hun hart zo denken. Hij beseft dat ook onder de voorstanders van NAVO-ingrijpen, die nu nog veruit in de meerderheid zijn, de stemming snel kan omslaan als er lijkenzakken op het vliegveld van Keulen aankomen. Om maar te zwijgen van een debat in de Bondsdag over het inzetten van grondtroepen.

Scharping wil de grote gevaren, die aan de missie verbonden zijn, dan ook niet verbloemen. Toen hem werd gevraagd wat hij deed in de eerste oorlogsnacht waarin vier Duitse piloten in hun Tornados over Joegoslavië vlogen, zei hij: ,,Ik heb in mijn kantoor gewacht op hun terugkeer en was erg opgelucht, toen de vliegtuigen weer veilig op hun basis in Piacenza waren aangekomen.'' Scharping staat dag en nacht klaar om pers en publiek, met bezorgde, rood omrande ogen van moeheid, te informeren. Zondagavond trad hij voor de televisie op in de populaire talkshow van Sabine Christiansen om met parlementariërs en verontruste moeders van soldaten te debatteren.

Die nuchtere en open houding heeft de 51-jarige Scharping, de eeuwige verliezer die in 1995 door Oskar Lafontaine werd afgeschoten als SDP-voorzitter, plotseling in het licht van de schijnwerpers gezet. ,,Het was Rudolf Scharping voorbehouden, dit uur een stempel van geloofwaardigheid op te drukken, dat bij zulke fora zeldzaam is'', oordeelde de televisie-recensent van de kritische Süddeutsche Zeitung. En Die Woche schreef: ,,Hij is precies de juiste man, op het juiste tijdstip, op de juiste plaats.''

Britse steun en twijfel


Door onze correspondent Dat blijkt uit de jongste opiniepeiling, die de Britse krant The Daily Telegraph vanochtend publiceert. Zo'n 58 procent van de Britten steunt de acties, vond onderzoeksbureau Gallup. Eenderde van de ondervraagden is tegen, 10 procent weet het niet. Maar 70 procent gelooft dat de inzet van grondtroepen onvermijdelijk is. Hoeveel steun zo'n operatie daadwerkelijk zou krijgen is echter onzeker; 40 procent vindt dat Kosovo geen Britse levens waard is, 51 procent vindt van wel.

Premier Tony Blair, die de operatie herhaaldelijk voor de televisie heeft verdedigd, zei gisteren de operaties in Kosovo te zullen ,,opvoeren''. Blair leek het volk ook te willen voorbereiden op een langdurig conflict. ,,We moeten deze actie volhouden tot het einde'', aldus de premier voor de BBC.

Inzet van grondtroepen is sinds enkele dagen onderwerp van hevig debat. Politici en (oud-)militairen betogen dat luchtacties alleen het Joegoslavië van president Milosevíc niet op de knieën krijgen. Volgens Paddy Ashdown, leider van de Liberal Democrats en oud-commando, toont de geschiedenis aan dat luchtacties alleen niets oplossen. De wereld moet volgens hem onder ogen durven zien dat dit ,,geen Hollywood-oorlog is''. Dit wordt ,,niet kort en niet schoon''. Oud-generaal Sir Peter de la Billière, leider van de Britse strijdkrachten in de Golfoorlog (1990-'91), noemde de bommencampagne van destijds een ,,briljante'' voorbereiding van een offensief op de grond. ,,Maar waar ze hier mee bezig zijn? Ik heb geen idee'', aldus Sir Peter. Volgens oud-Balkan-bemiddelaar Lord Owen is de operatie ,,een vergissing''. De NAVO vecht met een hand op de rug gebonden door van tevoren de inzet van grondtroepen uit te sluiten, zei hij.

Parijs twijfelt niet

Door onze correspondent
Frankrijks president Chirac en minister-president Jospin staan eensgezind achter de NAVO-acties in Kosovo. Het Franse staatshoofd heeft zich gisteren voor de tweede maal via de televisie tot het Franse volk gericht. De premier ontvangt morgen parlementaire leiders om de situatie te bespreken.

Volgens Chirac vraagt de huidige militaire operatie ,,tijd en vastberadenheid''. In een toespraak die krachtiger en langer was dan zijn eerste aan Kosovo gewijde woorden uit Berlijn, onderstreepte Chirac de noodzaak van dit ingrijpen: ,,Europa kan op zijn grondgebied geen man en geen regime accepteren dat bijna tien jaar lang in Slovenië, Kroatië, Bosnië en nu in Kosovo etnische zuiveringen uitvoert, mensen ombrengt, massamoorden pleegt en de hele regio destabiliseert, met als resultaat tweehonderdduizend doden en miljoenen ontheemden. Hoe veel families moeten nog worden verscheurd, hoe veel steden tot martelaar gemaakt? Zo is het wel genoeg!''

Chirac wees op de maandenlange pogingen van ,,Europenanen, Amerikanen en Russen'' om een vreedzame oplossing te vinden, ,,met name in Frankrijk, in Rambouillet''. Gezien de ,,obstinate weigering'' van Milosevíc en de zijnen was ,,de moeilijke beslissing'' genomen tot de huidige acties, ,,die natuurlijk risico's in zich dragen''. Niettemin is vrede het doel, aldus de president, die de Servische regering met klem uitnodigde ,,de noodzakelijke gebaren'' te maken. Premier Jospin heeft zich vorige week in de Assemblée Nationale en zondag op een Europa-congres van zijn Parti Socialiste in gelijke zin uitgesproken. Morgen informeert hij fractievoorzitters. Tot nu toe wordt ieder idee van het zenden van grondtroepen van de hand gewezen. Jospin heeft, meer dan Chirac ter rechter zijde, te maken met sterke oppositie in eigen kring.

NRC Webpagina's
30 MAART 1999

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad