NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Kosovo Conflict

Nieuws

Achtergrond

Nasleep

Conflict

Vluchtelingen

Etnische zuivering

Internet en Media

Links

Bloedbad Kosovo: drie aanhoudingen


PRISTINA, 29 JULI. Britse troepen van de vredesmacht KFOR hebben in Kosovo drie mensen gearresteerd op verdenking betrokken te zijn geweest bij de moord op veertien Servische boeren in het dorp Gracko.

KFOR heeft niets gezegd over de identiteit van de arrestanten en daarom is onbekend of het om Albanezen gaat en om de vraag of de arrestanten deel uitmaken van het Kosovo Bevrijdingsleger UÇK. Van één van hen is niettemin duidelijk dat het om een Albanees gaat: de familie van de man in het nabij Gracko gelegen dorp Veliki Alas beklaagde zich gisteren bij de media over het optreden van de Britse KFOR-soldaten, die zich zouden hebben gedragen "als de Servische politie". De arrestant, Blerim Baftiu, is volgens zijn familie wel lid geweest van het UÇK, maar hij zou niet betrokken zijn geweest bij de moord op de veertien Serviërs, vorige week. Ze gaven wel toe dat Blerim in het bezit was van een automatisch geweer en een handgranaat en dat die wapens door de KFOR-militairen in beslag zijn genomen.

De Serviërs van Gracko begroeven gisteren hun vermoorde dorpsgenoten met een plechtigheid waarbij de chef van de VN-missie in Kosovo, Bernard Kouchner, en de patriarch van de Servisch-orthodoxe kerk, Pavle, aanwezig waren. KFOR had uitgebreiden veiligheidsmaatregelen genomen. Een helikopter cirkelde boven het sportveld waar de mis werd opgedragen, op alle hoeken stonden pantserwagens van KFOR en Britse soldaten controleerden elke auto die het dorp binnenkwam. Het bloedbad van Gracko was het ernstigste incident in Kosovo sinds KFOR de provincie binnentrok. Kouchner zei tijdens de plechtigheid dat alles wordt gedaan om de daders van de veertienvoudige moord aan te houden. Een vertegenwoordiger van de Servische bevolking van Gracko riep de dorpelingen op niet weg te gaan maar in Kosovo te blijven.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Madeleine Albright, kwam vandaag in Pristina aan voor een inspectie van de pogingen, de provincie weer op te bouwen. Ze reist daarna door naar de Bosnische hoofdstad Sarajevo voor de grote top van morgen over de wederopbouw van de Balkan. (Reuters, AFP, AP)

NRC Webpagina's
29 JULI 1999


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad