NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Kosovo Conflict

Nieuws

Achtergrond

Nasleep

Conflict

Vluchtelingen

Etnische zuivering

Internet en Media

Links

Succes op donorconferentie

Vier miljard voor Kosovo toegezegd


BRUSSEL, 29 JULI. Op een grote donorconferentie voor Ko sovo hebben rond zestig landen en meer dan veertig internationale hulporganisaties gisteren voor ruim vier miljard gulden (2,1 miljard dollar) aan hulpgelden voor Kosovo toegezegd. Dat is vier keer het bedrag waarop was gehoopt.

De door de Wereldbank en de Europese Unie gesponsorde donorconferentie in Brussel was bedoeld om geld op te halen voor een reeks urgente taken. Diverse VN-organisaties hebben op korte termijn 200 miljoen dollar nodig voor hulp aan vluchtelingen en 45 miljoen dollar voor het betalen van politiemannen, douaneambtenaren, vuilnisophalers, ziekenhuispersoneel en andere ambtenaren die het openbare leven in Kosovo weer op gang moeten brengen. De Europese Unie wilde driehonderd miljoen dollar ophalen voor het repareren van 80.000 beschadigde woningen en de herbouw van 40.000 verwoeste woningen. Slechts veertigduizend woningen in Kosovo zijn tijdens de oorlog door de Serviërs niet beschadigd of verwoest. De wederopbouw van het woningbestand in Kosovo is op korte termijn van het grootste belang om een humanitaire ramp te voorkomen tijdens de volgende winter.

De donorconferentie zou al een succes zijn geweest als die 545 miljoen dollar waren opgehaald. Men kwam evenwel veel hoger uit. "Iedereen is geneigd genereus te zijn", zo constateerde de Amerikaanse ambassadeur James Dobbins. Zelf kon hij vijfhonderd miljoen dollar toezeggen. Dat bedrag is voor voedsel, onderdak, waterzuiveringsinstallaties, het ruimen van landmijnen en andere humanitaire hulp; 41 miljoen gaat naar de opleiding van politiepersoneel. Washington stelt ook 20 miljoen dollar beschikbaar voor het opsporen van oorlogsmisdadigers. Japan kwam met tweehonderd miljoen dollar over de brug, Duitsland met 190 miljoen en Groot-Brittannië met 145 miljoen. De Europese Unie beloofde voor dit jaar 160 miljoen dollar en voor het jaar 2000 nog eens 532 miljoen.

Woordvoerders van de Wereldbank en de Europese Unie zeiden dat het nog nauwelijks mogelijk is tot een exacte schatting te komen van het bedrag dat voor de wederopbouw van Kosovo nodig is. Het herstel van het woningbestand gaat iets minder dan 1,2 miljard dollar kosten. Maar dat bedrag zal waarschijnlijk vierhonderd miljoen dollar lager uitvallen door de bijdrage van de Kosovaarse bevolking zelf. De kosten voor de opvang van vluchtelingen zullen waarschijnlijk eveneens lager uitvallen gezien het hoge tempo waarmee vluchtelingen naar hun woonplaatsen terugkeren.

De Algemene Vergadering van de VN besloot vannacht 200 miljoen dollar uit te trekken voor de financiering van UNMIK, de VN-missie in Kosovo. (Reuters, AP, AFP)

NRC Webpagina's
29 JULI 1999


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad