NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Kosovo Conflict

Nieuws

Achtergrond

Nasleep

Conflict

Vluchtelingen

Etnische zuivering

Internet en Media

Links

'Etnische zuivering in Zuid-Servië'

Druk op Milosevic stijgt snel in Servië


BELGRADO, 29 JUNI. In Servië groeit de druk op de Joegoslavische president Milosevic om af te treden. In Belgrado zijn echter geen tekenen te zien dat Milosevic zich van die druk iets aantrekt.

In Kosovo uitten leiders van de Servisch-orthodoxe kerk gisteren felle kritiek op Milosevic. Bij de herdenking van de Slag op het Merelveld van 28 juni 1389, waarbij de Serviërs hun historische nederlaag tegen de Turken leden, herinnerde patriarch Pavle aan Milosevic' historische toespraak op de 600ste verjaardag van die slag, gisteren tien jaar geleden. Ditmaal, zo merkte Pavle op, ontbraken de Servische leiders bij de herdenking op het Merelveld. "Ditmaal is er geen huichelachtigheid. De goddeloze leiders nemen niet deel [aan de herdenking]." De geestelijke leider van de Serviërs in Kosovo, bisschop Artemije, zei: "Dankzij het beleid [van Milosevic] wonen er geen Serviërs meer in de Krajine [in Kroatië], wonen er geen Serviërs meer in Slavonië [in Oost-Kroatië], wonen er geen Serviërs meer in westelijk Bosnië en wonen er in Servië 600.000 vluchtelingen voor wie niet wordt gezorgd." Artemije stelde Milosevic verantwoordelijk voor het geweld van de laatste maanden tegen de Albanezen èn voor de wraakacties van de Albanezen tegen de Serviërs van dit moment. De leider van de Kosovo-Serviërs, Momcilo Trajkovic, liet zich in dezelfde zin uit. Als Milosevic niet aftreedt, zo zei hij, is Kosovo voor altijd voor de Serviërs verloren.

Vanaf vandaag wil de Servische oppositie, verenigd in de Alliantie voor Verandering, gaan betogen tegen Milosevic en vóór vervroegde verkiezingen en persvrijheid. De demonstraties gaan ook door als de politie ze verbiedt. Vandaag wil de oppositie in de stad Cacak de straat op gaan. In Belgrado eiste gisteren een groep van vijftig prominente intellectuelen het aftreden van Milosevic. Een groep kunstenaars eiste het herstel van de persvrijheid. De enige onafhankelijke vakbond in Servië schaarde zich eveneens achter het streven, Milosevic tot aftreden te dwingen.

Niets in Belgrado wijst erop dat het bewind gevoelig is voor die eisen. De gecontroleerde massamedia blijven Milosevic prijzen om zijn wijsheid. De decreten die op grond van de staat van oorlog zijn uitgevaardigd tijdens de oorlog tegen de NAVO worden in snel tempo omgezet in wetsamendementen, waardoor de overheid ondanks de opheffing van de staat van oorlog de samenleving kan blijven controleren. In een van die amendementen werden veel produkten extra belast om het leger te kunnen betalen. Een ander decreet, op grond waarvan alle openbare bijeenkomsten werden verboden, is nog steeds niet opgeheven.

Vanuit het zuiden van Servië komen berichten over de etnische zuivering van het grensgebied met Kosovo. De afgelopen dagen worden Albanezen die aan de Servische kant van de grens leven massaal gedwongen hun dorpen te verlaten. De Albanezen uit de dorpen Suharnë, Ramabuqë, Qarr, Zarbincë en Muhoc zijn naar de regio van Kamenica in Kosovo verdreven. In veel dorpen zouden Serviërs de woningen van de verdreven Albanezen in brand hebben gestoken.

In Kosovo zelf is het Kosovo Bevrijdingsleger UÇK begonnen de wapens in te leveren bij de vredesmacht KFOR, op grond van het recente akkoord dat met KFOR is gesloten. Van nu af aan mogen UÇK- soldaten geen uniformen meer dragen en mogen ze alleen nog wapens dragen in bepaalde gebieden. Hun commandanten mogen worden vergezeld door maximaal drie militairen die alleen niet-automatische wapens mogen hebben. (Reuters, AFP, AP)

NRC Webpagina's
29 JUNI 1999

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad