NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Kosovo Conflict

Nieuws

Achtergrond

Nasleep

Conflict

Vluchtelingen

Etnische zuivering

Internet en Media

Links

Ruzie of 'routine-rotatie'

NAVO-chef Wesley Clark vervroegd weg

Door een onzer redacteuren
ROTTERDAM, 28 JULI. NAVO- opperbevelhebber Wesley Clark, die dit jaar de luchtoorlog tegen Joegoslavië leidde, wordt vervroegd naar huis gestuurd. Hij maakt plaats voor de Amerikaanse generaal James W. Ralston, de huidige vice- voorzitter van de Chef van Staven.

The Washington Post, die het nieuws vandaag brengt, schrijft dat er vermoedelijk meer zit achter Clarks vertrek dan een routine-rotatie. Dat laatste beweert namelijk het Pentagon. Luchtmachtgeneraal James W. Ralston was van plan uit dienst te treden en zich in Alaska te vestigen na zijn vertrek bij de Amerikaanse Chefs van Staven in februari 2000. Eerder werd Ralston genoemd als de toekomstige voorzitter van de Chefs van Staven, het hoogste dat een Amerikaanse militair kan bereiken. Maar door een vroeger slippertje kwam hij voor die post niet in aanmerking. Het Amerikaanse leger voert een zeer strikt beleid op het gebied van overspel.

Het hoogste commando bij de NAVO zou de enige post zijn die Ralston kan doen besluiten in het leger te blijven, maar wettelijk heeft de generaal slecht zestig dagen tijd om van de ene naar de andere functie over te stappen, en bovendien moet zijn benoeming nog door de NAVO-lidstaten worden goedgekeurd. Daarom zou Clark zijn gevraagd zijn commando al in april volgend jaar op te geven, en niet in juli.

Volgens The Washington Post zal het vervroegde vertrek van Clark, vlak na de succesvolle campagne om Kosovo, toch als een teken van onvrede over diens optreden worden geïnterpreteerd. Het is gebruikelijk dat een NAVO-opperbevelhebber vier of vijf jaar op zijn post blijft, en niet minder dan drie jaar, zoals Clark. Ook is het geen geheim dat dit jaar de relatie tussen minister van Defensie Cohen en Clark aanmerkelijk is bekoeld. Clark maakte er vorig jaar geen geheim van dat hij een hardere politiek tegenover president Milosevic voorstond dan de Amerikaanse regering. Tijdens de luchtacties pleitte hij meermalen voor meer vliegtuigen en uitbreiding van het aantal doelen. Ook drong hij erop aan een landoorlog te mogen voorbereiden als de bombardementen de Serviërs niet uit Kosovo zouden verdrijven.

Wesley Clark werd gisteren nogal abrupt van zijn vertrek in kennis gesteld, volgens een woordvoerder van het Pentagon om te voorkomen dat een verslaggever van de The Washington Post hem daarover als eerste zou inlichten. Clark zei niet te willen speculeren over de toekomst nu zijn militaire loopbaan ten einde loopt. "Ik concentreer me nu op deze baan."

Wesley Clark (54) heeft binnen het leger een goede reputatie als militair, maar vooral als diplomaat. Hij was een vooraanstaand lid van het team van de diplomaat Richard Holbrooke, dat in 1995 het Dayton- akkoord smeedde. Veel collega-militairen vinden hem evenwel te "politiek" en verwijten hem niet te kunnen delegeren.

NRC Webpagina's
28 JULI 1999


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad