NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Kosovo Conflict

Nieuws

Achtergrond

Nasleep

Conflict

Vluchtelingen

Etnische zuivering

Internet en Media

Links

UÇK 'vergat' zware wapens in te leveren


PRISTINA, 28 JULI. Duitse soldaten van de vredesmacht KFOR hebben gisteren in Kosovo een groot illegaal wapendepot van het Kosovo Bevrijdingsleger UÇK gevonden. Het UÇK heeft na de vondst laten weten dat het was "vergeten" de wapens in te leveren.

In het dorp Kusnin, twaalf kilometer van Prizren, troffen de KFOR- militairen twee zware machinegeweren, 150.000 kogels, 900 mortiergranaten en tientallen anti-tankmijnen aan - genoeg, zo zei een KFOR-woordvoerder, om een peloton uit te rusten. Deze wapens hadden uiterlijk midden vorige week ingeleverd moeten zijn, op grond van afspraken met KFOR.

Het UÇK gaf toe dat het zijn wapens waren die in Kusnin zijn aangetroffen. Volgens een woordvoerder van het Bevrijdingsleger hadden de wapens inderdaad ingeleverd moeten zijn, maar was men het wapendepot in Kusnin gewoon vergeten. KFOR heeft laten weten genoegen te nemen met die verklaring. Het feit dat de wapenopslagplaats in Kusnin niet werd bewaakt, spreekt volgens woordvoerders van de vredesmacht voor de lezing van het UÇK.

De commandant van KFOR, de Britse generaal Sir Michael Jackson, had zich eind vorige week tevreden getoond over de mate waarin het UÇK zich aan de afspraken over de inlevering van wapens houdt. Algemeen wordt evenwel aangenomen dat het UÇK niet alle zware wapens heeft ingeleverd.

In Denemarken is gisteren een huurling aangehouden op de verdenking tijdens de oorlog om Kosovo in dienst van de Serviërs oorlogsmisdaden te hebben begaan. De 26-jarige Deen, wiens identiteit niet is vrijgegeven, werd in Roskilde opgepakt en voorgeleid in Rödding. Hij ontkende in Kosovo burgers te hebben vermoord, maar gaf toe soldaten van het UÇK te hebben gedood. In een gesprek met een krant had de man eerder echter erkend bij de campagne van 'etnische zuiveringen' betrokken te zijn geweest en in het kader daarvan rond twintig UÇK-strijders en burgers te hebben vermoord, onder wie vrouwen en kinderen. "Ik heb diverse gezinnen gedood. De lijken heb ik met benzine overgoten en in brand gestoken", zo zei de man tegen Extra Bladet. De Deen maakte in Kosovo deel uit van een huurlingengroep waartoe verder Russen, Polen, Finnen en Hongaren behoorden. De man was zelf naar de krant gestapt, "uit woede over de Serviërs", die zijn geld - vierhonderd mark en tweeduizend dollar - zouden hebben gestolen. Hij was zonder een cent op zak naar huis teruggekeerd. De mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch heeft gisteren het resultaat van een onderzoek naar een door de Serviërs aangericht bloedbad gepubliceerd. Het speelde zich in april af in twee dorpen in het Drenicagebied in Centraal-Kosovo. In een van de dorpen sloten ze 47 dorpelingen, onder wie 23 kinderen, op in een kamer, gooiden er een handgranaat naar binnen en vuurden vervolgens hun machinegeweren op de Kosovaren leeg. Slechts zes mensen overleefden de slachtpartij. Later schoten de Serviërs in een nabijgelegen dorp alle 23 mannen van een Albanese familie dood. (Reuters, AFP, AP)

NRC Webpagina's
28 JULI 1999


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad