NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Kosovo Conflict

Nieuws

Achtergrond

Nasleep

Conflict

Vluchtelingen

Etnische zuivering

Internet en Media

Links

Dragoljub Ojdanic


'Generaal Draga' (57) weet wat etnisch zuiveren is. In 1992 leidde Dragoljub Ojdanic het Uzice-korps van het Joegoslavische Volksleger JNA en hield onbarmhartig huis in Oost-Bosnië. In samenwerking met Servische 'vrijwilligers' liet hij een bloedbad aanrichten onder moslims in Visegrad en werd Foca een open verkrachtingskamp. Ondergeschikten beschreven hem als meedogenloos.

Zijn talent bleef in Servië niet onopgemerkt. Bij terugkeer werd hij vice-commandant van het Eerste Leger, een jaar later commandant. Het eerste leger lag rond Belgrado, dus trouw aan de leiding was cruciaal. Ojdanic en de zijnen vertegenwoordigden de 'ijzeren lijn', die bereid was het leger in te zetten tegen de eigen burgers. Belangrijk was dat Ojdanic ook het vertrouwen had van Mirjana Markovic, de machtige echtgenote van Milosevic. Hij sloot zich aan bij haar neo-communistische partij JUL.

Tot eind vorig jaar domineerde een andere lijn dan de zijne het federale leger. Chef-staf generaal Momcilo Perisic stond voor neutraliteit in interne aangelegenheden: hij weigerde het leger in te zetten tijdens de massale betogingen van 1996-1997 en werkte niet mee aan een coup tegen de rebelse Montenegrijnen. Ook in Kosovo hield het leger zich afzijdig.

Op 24 december vorig jaar werd Perisic weggepromoveerd en nam Ojdanic zijn plaats in. Het leger was vanaf dat moment weer Milosevic' willige instrument. Ojdanic opende samen met de politie een massale aanval op Kosovo, gericht op vernietiging van het UÇK en deporatie van de bevolking. Voor hem was het slechts een herhalingsoefening.

NRC Webpagina's
28 MEI 1999

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad