NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Kosovo Conflict

Nieuws

Achtergrond

Nasleep

Conflict

Vluchtelingen

Etnische zuivering

Internet en Media

Links

Vlajko Stojiljkovic


Op 10 april 1997 werd in een restaurant in Belgrado Radovan Stojicic vermoord toen hij een pizza zat te eten. De moord joeg als een schokgolf door het politieke establishment van Belgrado, want Radovan Stojicic, alias Bada, was minister van Politie van Servië.

Hij was belast met de persoonlijke bewaking van de familie Milosevic en was dik bevriend met Milosevic' zoon Marko. Daar kwam nog bij dat dit niet de eerste mafia-achtige moord op een mafia-achtige politicus uit de kleine elite rond Milosevic was. De daders van beide moorden zijn overigens nooit gepakt. Een tweede schokgolf, van andere aard, volgde kort daarop toen Badza's opvolger als Politieminister bekend werd: Vlajko Stojiljkovic. Hij was tot dan als chef van de Servische Kamer van Koophandel alleen opgevallen door zijn felle en niet aflatende verzet tegen economische hervormingen. De schokgolf werd vooral veroorzaakt door het feit dat niemand zich kon voorstellen hoe een zakenman als politieminister kon voldoen. De benoeming werd verklaard uit het feit dat hij afkomstig was uit Pozarevac, de geboortestad van Milosevic, en als zodanig deel uitmaakte van de 'Pozarevac-clan'. De benoeming viel zó slecht dat bij het ministerie een aantal hoge ambtenaren aftrad uit protest.

Als minister van Binnenlandse Zaken van Servië (sinds maart vorig jaar) is Stojiljkovic verantwoordelijk voor de speciale politie, die in Kosovo het vuile werk van de etnische zuivering uitvoert. Die politiemacht staat bekend als absoluut loyaal aan Milosevic en zijn regime. De politiemacht is zó goed bewapend dat zij het eventueel kan opnemen tegen het leger.

NRC Webpagina's
28 MEI 1999

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad