NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Kosovo Conflict

Nieuws

Achtergrond

Nasleep

Conflict

Vluchtelingen

Etnische zuivering

Internet en Media

Links

Nikola Sainovic


Nikola Sainovic is vice-premier van Joegoslavië, belast met het dossier-Kosovo. Hij is ook de na Milosevic belangrijkste politieke leider van de regerende Servische Socialistische Partij (SPS) en binnen de partij de uitvoerder van diens beslissingen.

Als vice-voorzitter is hij verantwoordelijk voor de partij nu Milosevic als staatshoofd zijn handen vol heeft. Als zodanig heeft Sainovic na 'Dayton' eerst de radicalen in Bosnië, en daarna de gematigde Biljana Plavsic gesteund.

In november 1992 was Sainovic een instrument van Milosevic bij de isolering van de liberale Joegoslavische premier Milan Panic. Nadat Sainovic als minister van Economische Zaken uit het kabinet stapte, volgden andere vertrouwelingen van Milosevic. Panic werd gedwongen op te stappen.

Sainovic werd premier van Servië, toen Belgrado in de Bosnië- oorlog werd getroffen door zware internationale sancties. Als premier presideerde hij over de hyperinflatie, die eind 1993 opliep tot miljoenen procenten per maand. Drie jaar later speelde Sainovic een hoofdrol bij de vervalsing van de uitslag van de lokale verkiezingen in Servië. Als vice-voorzitter van de partij bracht hij tien- of honderdduizenden valse stembiljetten in omloop om de overwinning van de SPS veilig te stellen.

In de Kosovo-crisis is Sainovic speciaal gezant van Milosevic. Hij maakte deel uit van de Joegoslavische delegatie in Rambouillet en Parijs. In januari kwam hij in opspraak toen hij volgens onderschepte telefoongesprekken bevel gaf voor de moord op 45 Kosovaren in het dorp Racak. "Ga er stevig tegenaan", zei Sainovic tegen de lokale commandant.

NRC Webpagina's
28 MEI 1999

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad