NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Kosovo Conflict

Nieuws

Achtergrond

Nasleep

Conflict

Vluchtelingen

Etnische zuivering

Internet en Media

Links

Tsjernomyrdin toch naar Belgrado

Rusland negatief over aanklacht


MOSKOU, BELGRADO, 28 MEI. Internationaal is verdeeld gereageerd op de dagvaarding tegen de Joegoslavische president Milosevic. Rusland reageerde negatief, Joegoslavië noemde de dagvaardingen "monsterlijk". In het Westen werd echter in de meeste gavallen positief gereageerd.

Rusland omschrijft de dagvaarding als "een politieke beslissing" die "de autoriteit van het tribunaal ernstig ondermijnt" en die het vredesproces bemoeilijkt. Dat vredesproces wordt evenwel, met Russische medewerking, gewoon voortgezet met de missie van gezant Tsjernomyrdin, vandaag, naar Belgrado. Tsjernomyrdin zei vandaag dat Milosevic een legitiem gekozen staatshoofd is en dat hij verder met hem onderhandelt. In een verklaring van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken werd gisteren gezegd: "We beschouwen het niet als toevallig dat deze stap [van het tribunaal] is genomen op het moment waarop de besprekingen voor de oplossing van het probleem-Kosovo hun belangrijkste fase ingaan." Ook in China werd gewezen op de negatieve gevolgen voor het vredesproces. Eduard Kukan, een van de twee VN-gezanten in de Kosovo-crisis en minister van Buitenlandse Zaken van Slowakije, zei te verwachten dat de Joegoslavische leiding na de aanklacht haar standpunten in de crisis zal verharden.

De Amerikaanse president Bill Clinton feliciteerde het tribunaal met de dagvaarding, die hij beschouwt als een troost voor de Kosovaarse vluchtelingen en een legitimatie van de luchtacties tegen Joegoslavië. Clinton zei gebeld te hebben met de Franse president Chirac en de Britse premier Tony Blair. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Madeleine Albright zei dat de aanklachten betekenen dat de verwijten aan Milosevic "geen verzinsel van de NAVO" zijn. De Britse minister van Buitenlandse Zaken Robin Cook liet weten geen verdrag te zullen sluiten die mogelijk maakt dat de verdachten immuniteit krijgen, maar beklemtoonde tevens dat het voor de NAVO mogelijk moest zijn om met Belgrado te onderhandelen. De Franse president Chirac onderstreepte net als Clinton dat de aanklachten een rechtvaardiging betekenen van de luchtacties van de NAVO, die "een eind moeten maken aan de schandalige politiek van etnische zuivering". De Franse minister van Binnenlandse Zaken Chevènement reageerde negatief. Hij zei dat het tribunaal "in plaats van een politieke een pseudo-morele visie" heeft. Zijn collega van Buitenlandse Zaken Védrine zei dat de taak om een oplossing te vinden voor de crisis onverminderd voortgaat. Van de NAVO-landen reageerde alleen Griekenland negatief. Een Griekse woordvoerder noemde de aanklachten "politiek verkeerd". De Joegoslavische regering reageert fureus en noemt aanklager Louise Arbour een oorlogsmisdadiger en de aanklacht tegen Milosevic en de zijnen "monsterlijk". "Het tribunaal is een privérechtbank, opgezet door [de Amerikaanse minister] Madeleine Albright, [NAVO- opperbevelhebber] Wesley Clark en [Albrights woordvoerder] James Rubin", aldus de woordvoerder van de regerende socialistische partij in Belgrado. Ook Servische critici van Milosevic spreken hun verontrusting uit omdat ze vrezen dat Milosevic nu als een kat in het nauw geen enkel belang meer heeft bij een compromis. Ibrahim Rugova, de leider van de Kosovaren, sprak van "een goede beslissing" van het tribunaal. (Reuters, AFP, AP

NRC Webpagina's
28 MEI 1999

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad