NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Kosovo Conflict

Nieuws

Achtergrond

Nasleep

Conflict

Vluchtelingen

Etnische zuivering

Internet en Media

Links

VN-missie hekelt opnieuw Belgrado


Tot nu toe is hij er in het overleg met Tsjernomyrdin van uitgegaan dat hij, welke regeling ook wordt getroffen, een internationaal gerespecteerde leider blijft, en dat zijn positie als president intact blijft.

De aanklacht betekent dat Milosevic internationaal door de justitie wordt gezocht en het risico loopt te worden gearresteerd zodra hij zich in het buitenland vertoont.

In Belgrado heeft Sergio de Mello, de leider van de VN-missie die Kosovo heeft bezocht, de Joegoslavische leiding opnieuw beschuldigd van 'etnische zuivering' op grote schaal. Hij zei dat Belgrado het recht heeft een opstand neer te slaan, gaf toe dat het Kosovo Bevrijdingsleger UÇK Serviërs en met de Serviërs samenwerkende Albanezen heeft vermoord en vond tenslotte dat de NAVO-bombardementen "sommige burgers en misschien zelfs leger- en politie-officieren tot irrationeel gedrag kunnen hebben gebracht". "Maar al deze argumenten, hoe begrijpelijk ze ook zijn, kunnen de omvang [van de 'etnische zuivering'] noch verklaren, noch rechtvaardigen", aldus De Mello. De verwoestingen die door de Serviërs in Kosovo zijn aangericht "kunnen ook niet worden verklaard uit irrationeel gedrag van wat kleine groepjes die buiten de wet optreden", noch kunnen ze worden geaccepteerd als "strijd tegen een opstand".

De NAVO heeft de afgelopen 24 uur de zwaarste bombardementen op Joegoslavische en Servische doelen uitgevoerd sinds het begin van de luchtacties. Op de 64ste dag van de bombardementen werden 741 missies gevlogen, waarvan 308 bombardementsvluchten en 74 vluchten tegen de luchtafweer van de Joegoslaven. Daarbij zouden tien artillerieposities, zeker vijf tanks, acht pantserwagens en een stuk mobiel luchtafweergeschut zijn getroffen. Verder zouden mortierposities, een transportvliegtuig en een radarinstallatie zijn geraakt. Veel bestookte doelen bevinden zich in Kosovo, enkele daarvan bij de grens met Albanië. Aan de vluchtelingenstroom richting Macedonië is een abrupt eind gekomen. Volgens de VN-hulporganisatie UNHCR hebben de Joegoslaven de grens gesloten. (Reuters, AP, AFP)

NRC Webpagina's
27 MEI 1999

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad