NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Kosovo Conflict

Nieuws

Achtergrond

Nasleep

Conflict

Vluchtelingen

Etnische zuivering

Internet en Media

Links

Totaal vliegverbod

Strengere sancties EU tegen Servië

Door onze correspondent
LUXEMBURG, 27 APRIL. De sancties van de Europese Unie tegen Joegoslavië worden belangrijk verscherpt. Zo komt er een totaal vliegverbod tussen de EU en Joegoslavië, waardoor Europese luchtvaartmaatschappijen niet meer naar Belgrado kunnen vliegen. Tot nu toe gold alleen een verbod voor vluchten van de Joegoslavische maatschappij JAT naar de EU.

De EU-ministers van Buitenlandse Zaken hebben dit gisteren besloten. Ze zijn ook overeengekomen dat een verbod op de levering van olie en olieproducten uit de EU aan Joegoslavië uiterlijk 30 april van kracht wordt. De EU-ministers hebben een discussie vermeden over de vraag of de toevoer van olie per schip naar Joegoslavië eventueel met militaire middelen moet worden belemmerd. Frankrijk heeft daar problemen mee en Ierland vindt dat er een resolutie van de V-raad voor nodig is.

Minister Van Aartsen was gisteravond zeer tevreden met de strengere sancties, waarop hij al enkele weken geleden had aangedrongen. De EU zal geen visum verstrekken aan de president Milosevic, leden van zijn familie, Joegoslavische ministers en hoge ambtenaren en personen die het bewind van Milosevic bijzonder steunen. De al bestaande bevriezing van financiële middelen van Joegoslavië en Servië in de EU wordt uitgebreid tot het geld van personen die nauw met Milosevic zijn verbonden en bedrijven die eigendom zijn of optreden voor de Joegoslavische en Servische regeringen.

Het verbod op kredieten voor export naar Joegoslavië wordt ook verscherpt, evenals het investeringsverbod. De export wordt verboden van alle goederen die gebruikt kunnen worden voor onderdrukking van de bevolking en voor het herstel van schade veroorzaakt door de NAVO-bombardementen. Met de invoering van deze verboden zal nog ongeveer twee weken gemoeid zijn.

De lidstaten van de EU en sportorganisaties worden aangemoedigd om geen internationale sportwedstrijden meer te organiseren waaraan Joegoslavië deelneemt. Minister Van Aartsen had graag een verbod van zulke sportevenementen gezien, maar dat was onaanvaardbaar voor Griekenland. De EU-ministers hebben de Joegoslavische republiek Montenegro financiële steun toegezegd. Ze hebben tevens financiële hulp toegezegd aan Macedonië en Albanië. De EU-ministers besloten ook aan de voorbereidingen te beginnen van een Conferentie voor Zuidoost-Europa, op 27 mei in Bonn.

Minister Van Aartsen heeft bij het Duitse voorzitterschap van de EU nog eens het standpunt van de Nederlandse regering uiteengezet dat vluchtelingen uit Kosovo zoveel mogelijk in de regio moeten blijven. Hij wil dat zijn Duitse collega Fischer met voorstellen komt voor de verdeling van vluchtelingen en van de kosten van hun opvang over de EU-lidstaten. Eerder deze maand wilden de meeste EU-ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken niet van zo'n aanpak weten. Van Aartsen zette zich af tegen de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties, die juist aandringt op het weghalen van Kosovaarse vluchtelingen uit Macedonië en Albanië. Van Aartsen zei de indruk te hebben dat andere landen hem steunden. Maar diplomaten zeiden dat bij het ministersoverleg, waarbij uitgebreid het vluchtelingenprobleem aan de orde kwam, behalve Van Aartsen niemand over dit thema sprak.

NRC Webpagina's
27 APRIL 1999

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad