NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Kosovo Conflict

Nieuws

Achtergrond

Nasleep

Conflict

Vluchtelingen

Etnische zuivering

Internet en Media

Links

VNG wil bijdragen aan opbouw Kosovo

Door onze Amsterdamse redactie
AMSTERDAM, 26 JULI. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) wil in samenwerking met de OVSE en de Raad van Europa een belangrijke bijdrage leveren aan de opbouw van de bestuurlijke structuur van Kosovo.

Het zou dan gaan om het uitwisselen van personeel en het leveren van kennis. VNG-directeur G.J. Fleers vormt samen met twee afgevaardigden van de Raad van Europa en een Noorse bestuursexpert van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) een missie die vandaag naar Kosovo is vertrokken om een inventarisatie op te maken van het lokale bestuur.

Meer dan tien Nederlandse gemeenten, waaronder Maastricht en Groningen, hebben aangeboden een bijdrage te leveren aan de opbouw. De VNG wil trainers leveren voor een bestuursacademie die in Pristina wordt opgericht. De VNG was eerder actief in Albanië, Macedonië en Slovenië. De president van de Zwolse rechtbank, E. Maan, die ook vandaag is vertrokken naar Kosovo, zal werken aan de opbouw van de rechterlijke macht. Op verzoek van de OVSE zet Maan samen met twee Amerikanen en twee Kosovaren een plan op voor de training van Kosovaarse rechters.

De Kosovaarse Albanezen zijn sinds 1989 voor een belangrijk deel uitgesloten van het lokaal bestuur en de rechterlijke macht. Zij bouwden een schaduwbestuur op van vrijwilligers.

NRC Webpagina's
26 JULI 1999


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad