NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Kosovo Conflict

Nieuws

Achtergrond

Nasleep

Conflict

Vluchtelingen

Etnische zuivering

Internet en Media

Links

'Leger moet volk dienen, en niet regime Milosevic'


BELGRADO, 26 JULI. Vuk Draskovic, een van de leiders van de Servische oppositie, heeft op een grote bijeenkomst van opposanten van het bewind in de stad Nis het leger opgeroepen "het volk te dienen", en niet het bewind van president Milosevic.

"U hebt uw generaalssterren niet om het bewind te dienen. U moet uw vaderland en het volk dienen", aldus Draskovic zaterdag in Nis. "Dezer dagen dreigen generaals ons en beweren ze zonder reserve het regime te dienen. Maar generaals hebben niets te zoeken in interne politieke discussies."

Draskovic reageerde met zijn opmerkingen op een uitlating van generaal Nebojsa Pavkovic, die tijdens de recente oorlog om Kosovo bevelhebber was van de Joegoslavische eenheden in die inmiddels ontruimde provincie. Pavkovic zei vrijdag dat de strijdkrachten "zonder reserves" het bewind van Milosevic steunen. De acties van de oppositie, aldus de generaal, leiden tot "chaos" en "daar is het leger tegen". Bij de betoging in Nis kwam een soldaat aan het woord, die zei dat "wat generaal Pavkovic zegt, ons niet aangaat". "In de discussies met onze kameraden zijn we het eens dat we nooit tegen het volk zullen optreden", aldus die soldaat.

De demonstratie van Draskovic' partij in Nis was de grootste tot nu toe tegen Milosevic sinds het eind van de oorlog in Kosovo. Er kwamen 25.000 mensen opdagen. Dat was beduidend meer dan de vijfduizend die, eveneens zaterdag, in Sombor verschenen bij een betoging van de Alliantie voor Verandering, de organisatie waarin de Servische oppositie zich, met uitzondering van Draskovic' partij, heeft gebundeld. Bij de betoging in Sombor stelde de Alliantie de vroegere gouverneur van de Joegoslavische Centrale Bank, Dragoslav Avramovic, voor als haar kandidaat voor de leiding van een overgangsregering van Joegoslavië na het vertrek van Milosevic. Avramovic, de man die begin 1994 de hyperinflatie van 330 miljoen procent per maand bedwong, beloofde de aanhangers van de Servische oppositie krachtige politieke en economische hervormingen voor het geval hij aan de macht zou komen.

Het Joegoslavische blad Borba lanceerde vandaag een felle aanval op de Servische oppositie. Het blad schreef dat de oppositie het land "naar chaos en bloedvergieten leidt". "Diegenen die al tien jaar de verkiezingen verliezen zoeken vandaag hun revanche. Ze willen door middel van chaos en bloedvergieten, met behulp van vliegtuigen en tanks van de NAVO, zonder verkiezingen, de macht grijpen en zo van hun frustraties en hun nederlagen afkomen." (AFP, AP, Reuters)

NRC Webpagina's
26 JULI 1999


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad