NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Kosovo Conflict

Nieuws

Achtergrond

Nasleep

Conflict

Vluchtelingen

Etnische zuivering

Internet en Media

Links

Belgrado: KFOR schuld bloedbad


BELGRADO, PRISTINA, 26 JULI. Joegoslavië heeft de vredesmacht KFOR en de VN de schuld gegeven van de moord, vrijdag, op veertien Servische boeren in Kosovo. Belgrado eist een zitting van de Veiligheidsraad van de VN en het recht zijn leger naar Kosovo te laten terugkeren.

De veertienvoudige moord in het dorp Gracko, aldus president Milosevic en andere Servische en Joegoslavische woordvoerders, is "een verschrikkelijke misdaad tegen de burgerbevolking", gepleegd door Albanese "terroristen", onder directe verantwoordelijkheid van de vredesmacht KFOR en het interim-bestuur van de VN in Pristina. KFOR en de VN zijn medeschuldig aan de misdaad omdat ze de ontwapening van het Kosovo Bevrijdingsleger UÇK hebben "vertraagd" en het UÇK "met een tolerante houding bejegenen". Terroristen kunnen ongehinderd vanuit Albanië en Macedonië naar Kosovo reizen, aldus Belgrado. In feite, zo werd gesteld, "werken KFOR en de VN samen met groepen bandieten die de burgerbevolking van Kosovo terroriseren". De Veiligheidsraad van de VN zou op korte termijn "energieke en concrete maatregelen" moeten nemen om de Serviërs in Kosovo te beschermen.

Het bloedbad in Gracko, een Servisch dorp temidden van Albanese dorpen, is unaniem veroordeeld. De opperbevelhebber van KFOR zei dat het bloedbad, het ergste in Kosovo sinds de intocht van KFOR, zowel een lokale afrekening als de neerslag van "een sinister en georganiseerd plan" kan zijn. UÇK-opperbevelhebber Agim Ceku veroordeelde de moordpartij eveneens. Hij zei "eerlijk te geloven" dat de moordenaars van de veertien Servische boeren niets te maken hebben met het UÇK. Bernard Kouchner, de chef van de VN-missie in Kosovo, kondigde uitgebreide veiligheidsmaatregelen aan voor de Serviërs van Gracko. Hij zal persoonlijk het onderzoek naar de toedracht leiden. Ook het VN-tribunaal voor oorlogsmisdaden in ex-Joegoslavië heeft aangekondigd een onderzoek in te stellen. Naar aanleiding van de moorden in Gracko is een zitting van de zogenoemde overgangsraad - een uit Albanese en Servische Kosovaren bestaand lichaam dat Kouchner adviseert - voor onbepaalde tijd uitgesteld. De zitting zou vandaag plaatsvinden en de tweede zijn sinds de vorming van de raad, vorige week.

De Serviërs in Gracko verwijten KFOR waarschuwingen dat ze zich bedreigd voelden te hebben genegeerd. De relaties met de Albanezen in de omringende dorpen zijn altijd goed geweest, zo zeggen ze. Recentelijk echter werden de Serviërs bedreigd. Een Albanees overhandigde hun een lijst van "terroristen" die het op de Serviërs gemunt zouden hebben. Die lijst hebben de Serviërs naar hun zeggen doorgegeven aan KFOR. Maar er gebeurde niets. "We kregen te horen dat we geen onschuldigen moeten beschuldigen", aldus een inwoner van Gracko. (AFP, Reuters, AP)

NRC Webpagina's
26 JULI 1999


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad