NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Kosovo Conflict

Nieuws

Achtergrond

Nasleep

Conflict

Vluchtelingen

Etnische zuivering

Internet en Media

Links

Intensief diplomatiek contact

NAVO zoekt met Moskou oplossing


WASHINGTON, BELGRADO, 26 APRIL. De NAVO wil Rusland nauwer betrekken bij een diplomatieke oplossing voor het conflict rond Kosovo, ook al worden de bombardementen op doelen in Joegoslavië onverminderd voortgezet.De plaatsvervangende Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Strobe Talbott, praat vandaag in Moskou over een gemeenschappelijk standpunt over Kosovo. Ook de Canadese minister van Buitenlandse Zaken gaat namens de NAVO naar Moskou, terwijl de Russische ex-premier Tsjernomyrdin in diverse NAVO- hoofdsteden verslag zal uitbrengen van zijn missie naar Belgrado, vorige week. Gisteren voerden de presidenten Clinton en Jeltsin een anderhalf uur durend telefoongesprek. Een complicatie bij de poging, Rusland meer bij een oplossing van de crisis te betrekken is het olie-embargo van de NAVO tegen Joegoslavië. Rusland zegt niet te zullen toestaan dat NAVO-schepen Russische tankers aanhouden.

Ook de Verenigde Naties zoeken naar een rol in de crisis. Secretaris- generaal Kofi Annan heeft gezegd deze week de diplomatieke impasse in de Kosovo-crisis te willen doorbreken. In de Veiligheidsraad wordt inmiddels gewerkt aan een resolutie waarin wordt aangedrongen op een demilitarisering van Kosovo en de legering van een vredesmacht.

De NAVO heeft ook het afgelopen weekeinde talrijke doelen in Joegoslavië gebombardeerd. Gisteren was de Servische televisie tien uur lang uit de lucht nadat een generator van een steunzender was getroffen. Bij Novi Sad werd de laatste Donau-brug - die al eerder was beschadigd - vernield. Bij Valjevo werd een benzinedepot getroffen, bij Pristina en Sombor vliegvelden, in Nis een kazerne en in Lucani een chemische fabriek.

De Joegoslavische leider Milosevic blijft ,,categorisch'' tegen een internationale troepenmacht in Kosovo, onder welke vlag dan ook. Hij zei dat zaterdag tegen de Griekse communistenleider Florakis. Volgens Florakis accepteert Milosevic alleen ongewapende waarnemers uit niet- NAVO-landen, met uitzondering van Griekenland.

De Joegoslavische vice-premier Vuk Draskovic nam gisteren afstand van zijn eigen regering. Hij zei tegen een lokale tv-zender dat Belgrado ,,op moet houden met liegen en de waarheid moet vertellen''. ,,De mensen moet worden verteld dat de NAVO geen scheuring wacht, dat Rusland Joegoslavië militair niet zal helpen en dat de publieke opinie in de wereld tegen ons is'', aldus Draskovic, een voormalige oppositieleider die in de herfst tot de regering toetrad. Het is de eerste keer dat een lid van het regime zich kritisch uitlaat.

Vluchtelingen uit Kosovo hebben gezegd dat Servische para-militairen op 16 april in drie dorpen bij Urosevac in het zuiden van Kosovo 56 Albanezen hebben vermoord. Uit Kosovo dringen steeds meer berichten over bloedbaden onder Albanezen en de verkrachting van Kosovaarse vrouwen naar buiten door - teveel om volgens het Haagse VN-tribunaal voor oorlogsmisdaden van ,,geïsoleerde of incidentele'' gevallen te kunnen spreken. Volgens Patricia Sellers van het tribunaal melden veel vluchtelingen dat de Serviërs bij de 'etnische zuivering' van een dorp eerst vragen waar de vrouwen zijn, om vervolgens over te gaan tot verkrachting, moord, de verdrijving van de bewoners, de plundering van hun bezit en uiteindelijk het platbranden van het dorp. (Reuters, AP, AFP)

NRC Webpagina's
26 APRIL 1999

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad