NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Kosovo Conflict

Nieuws

Achtergrond

Nasleep

Conflict

Vluchtelingen

Etnische zuivering

Internet en Media

Links

'Tot president Milosevic voor vrede kiest'

NAVO blijft mogelijk nog weken aanvallen

Door onze redacteur ROBERT VAN DE ROER
BRUSSEL, 26 MAART. De NAVO houdt er rekening mee dat de bombardementen op Joegoslavische militaire doelen nog dagen, zo niet weken zullen duren. Leiders van de alliantie verklaarden gisteren dat de bommencampagne van de NAVO doorgaat totdat de Joegoslavische president Milosevic ,,voor vrede kiest''.

De NAVO-opperbevelhebber, generaal Wesley Clark, zei gistermiddag op het NAVO-hoofdkwartier in Brussel: ,,Wij gaan deze troepen en hun uitrusting en ondersteuning systematisch en in toenemende mate aanvallen, ontregelen, afbreken, verwoesten en uiteindelijk, tenzij president Milosevic voldoet aan de eisen van de internationale gemeenschap, vernietigen. De operatie zal net zo lang en moeilijk zijn als president Milosevic nodig vindt.'' Volgens Clark zal de NAVO ,,hem uitputten totdat we onze militaire doelen hebben bereikt''. De Amerikaanse generaal waarschuwde Milosevic dat er voor hem en zijn militaire leiders ,,geen schuilplaats'' zal zijn.

De Amerikaanse president Clinton bood vanuit Washington Milosevic twee mogelijkheden: ,,Hij kiest voor vrede of wij beperken zijn vermogen om oorlog te voeren.'' De Amerikaanse minister van Defensie, William Cohen, zei: ,,We hopen dat hij er de waarde en het voordeel van inziet om naar de onderhandelingstafel te komen om 'Rambouillet' [de door de Kosovo- Albanezen ondertekende vredesregeling] te accepteren. Maar als hij dat niet doet, als hij niet ophoudt met het afslachten van onschuldigen, dan kan hij blijven rekenen op geallieerde aanvallen.'' Volgens NAVO-leiders in Brussel vallen Servische troepen nog steeds Kosovo-Albanezen in Kosovo aan.

NAVO-secretaris-generaal Javier Solana zei gisteren dat meer NAVO- aanvallen op het programma staan. ,,En dan hebben we het over dagen, niet maanden.'' Volgens Solana waren de eerste luchtaanvallen van woensdagavond en -nacht ,,succesvol'' verlopen. De NAVO trof veertig doelen en haalde drie Joegoslavische gevechtsvliegtuigen, MiG-29's, neer. Eén MiG was door een Nederlandse F-16 uitgeschakeld, aldus Clark. De NAVO-opperbevelhebber onderstreepte dat de NAVO er alles aan doet om geen burgers te raken, maar zei ook dat het niet mogelijk is te weten wat er precies is gebeurd in de gebieden waar de doelen liggen. De NAVO-eenheden zelf zijn tot nu toe ongedeerd gebleven, ook bij de aanvallen van vannacht. Volgens Clark was de NAVO bij haar eerste acties op verrassend weinig weerwerk van de Joegoslavische luchtverdediging gestuit. Solana en Clark onderstreepten gisteren dat de NAVO zich concentreert ,,op zorgvuldig gekozen militaire doelen'', zoals de Joegoslavische luchtverdediging en commando- en communicatiecentra. Zij weigerden gedetailleerde informatie te geven over de gemaakte schade of gekozen doelen, volgens NAVO-functionarissen omdat zij zelf nog geen exact overzicht van de 'treffers' hebben.

Ook de negentien NAVO-ambassadeurs kregen gisteren dat schade-overzicht niet. ,,Globaal zijn de doelen bekend. Maar we weten niet wat er kapot is gegaan en is uitgeschakeld. We hebben wel de indruk dat er schade is toegebracht'', zei een hoge NAVO-diplomaat. Hij wees erop dat satellietfoto's de exacte schade moeten aantonen. Volgens een diplomaat die direct betrokken is bij de besluitvorming kan de luchtoperatie ,,weken gaan duren'' als Milosevic niet toegeeft.

NAVO-chef Solana zei er gisteren ,,zeker van te zijn'' dat de eenheid binnen de NAVO niet zal eroderen als de bommencampagne nog weken gaat duren. Griekenland en Italië stelden gisteren voor diplomatie weer een kans te geven. ,,Ik kan u garanderen dat er totale solidariteit en unanimiteit in de alliantie is'', zei Solana, verwijzend naar een bijeenkomst van de NAVO-ambassadeurs gisterochtend.

NRC Webpagina's
26 MAART 1999

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad