NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Kosovo Conflict

Nieuws

Achtergrond

Nasleep

Conflict

Vluchtelingen

Etnische zuivering

Internet en Media

Links

Belgrado meldt dood 10 burgers
De NAVO heeft gisteravond en vannacht in twee aanvalsgolven met kruisraketten en bommenwerpers militaire doelen in Joegoslavie aangevallen. Joegoslavie riep drie uur na de eerste aanval de oorlogstoestand uit. Er zouden meer dan tien burgers zijn gedood.

De eerste aanvalsgolf kwam gisteravond rond acht uur op gang. Vanaf schepen in de Adriatische Zee werden rond honderd kruisraketten afgevuurd op tientallen vliegvelden, bases en commandocentra. Tegelijkertijd stegen vanaf drie bases in Italie vliegtuigen op voor bombardementsvluchten.

In de vier uur durende aanval werden doelen in alle delen van Joegoslavie getroffen: de auto- en wapenfabriek van Kragujevac in Centraal-Servie, het vliegveld van Podgorica, de marinebasis van Bar en een legerbasis in Danilovgrad (alle in Montenegro), het vliegveld van Pristina en radarinstallaties in Butovacki Breg (in Kosovo), het militaire vliegveld van Batajnica bij Belgrado, de vliegtuigfabriek van Pancevo, ook bij Belgrado, en militaire installaties bij Kursumlija en Uice in Servie en bij Novi Sad in de Vojvodina.

Vannacht kwam een tweede aanvalsgolf op gang. Bij de acties waren tachtig vliegtuigen uit acht NAVO-landen waaronder Nederland betrokken. Volgens Belgrado zijn twee NAVO-toestellen neergeschoten, maar de NAVO sprak dat tegen en meldde zelf het neerschieten van twee Joegoslavische vliegtuigen. Joegoslavie is verzekerd dat de aanvallen worden stopgezet als het het vredesplan voor Kosovo aanvaardt. Volgens Belgrado zijn bij de acties ,,zeker tien'' doden en zestig gewonden gevallen. Onder de slachtoffers zouden zich vrouwen en kinderen bevinden van soldaten die uit buurrepublieken als Bosnie en Kroatie zijn geevacueerd en wonen in kazernes. In Montenegro werd een soldaat gedood.

De secretaris-generaal van de NAVO, Javier Solana, legde gisteren de schuld voor het geweld bij de Joegoslavische president Slobodan Milosevi, ,,die heeft geweigerd zijn gewelddadige acties in Kosovo te staken en in goed vertrouwen te onderhandelen''. Ingrijpen, aldus Solana, is ,,een morele plicht''. Hij onderstreepte vandaag dat de acties enkele dagen worden voortgezet.

Joegoslavie reageerde woedend. ,,De NAVO-aanval op het soevereine en Europese Joegoslavie is een catastrofe voor de mensheid en schendt de orde van de internationale betrekkingen'', aldus een woordvoerder. ,,Het is tragisch dat een land wordt aangevallen dat nooit agressor is geweest en dat op het Westen is georienteerd.'' Volgens een legerwoordvoerder is de aangerichte schade minimaal en functioneert de commandostructuur doeltreffend. Belgrado riep gisteren de oorlogstoestand uit, maar liet in het midden wat die in de praktijk inhoudt.

Rusland, dat bij monde van een ,,geschokte'' president Jeltsin eveneens protesteerde, riep vannacht in de Veiligheidsraad op tot een ,,onmiddellijke stopzetting'' van de bombardementen. Maar enige beslissing kwam er niet: vijf leden van de raad, waaronder Nederland, nemen als NAVO-lid zelf aan de actie deel. Secretaris-generaal Kofi Annan van de VN zei in een verklaring het gebruik van geweld door de NAVO ,,legitiem'' te vinden, maar hij tekende wel aan dat de Veiligheidsraad in elke beslissing moet kunnen meepraten. Rusland eiste vandaag een bijeenkomst van de Contactgroep.

Milo Djukanovi, president van Servie's zusterrepubliek Montenegro veroordeelde de NAVO-aanvallen op zijn land, maar gaf Belgrado daar de schuld van: ,,Dit zijn de tragische consequenties van een irrationeel beleid van confrontatie met de hele wereld.''

NAVO-chef Solana schreef de leiders van vijf Balkan-landen die deelnemen aan Partnership for Peace dat ze kunnen rekenen op bescherming als Belgrado tot wraakacties overgaat. Het gaat om Slovenie (grenst niet aan Servie), Albanie, Bulgarije, Macedonie en Roemenie. (Reuters, AFP, AP)

NRC Webpagina's
23 MAART 1999

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad