NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Kosovo Conflict

Nieuws

Achtergrond

Nasleep

Conflict

Vluchtelingen

Etnische zuivering

Internet en Media

Links

`Gewoon aan het werk is beste verdediging'
Door onze correspondent RENEE POSTMA
De NAVO-aanvallen bij Belgrado kwamen onverwachts. De geheime politie reageerde snel, met acties tegen buitenlandse journalisten.

Om half vijf in de ochtend klinkt het luchtalarm voorlopig voor de laatste keer. Een langgerekte toon geeft het sein veilig, en de inwoners van Belgrado komen voorzichtig de straat op. Even later rijden de eerste trams en lijkt een gewone dag op gang te komen. President Milo-sevi had gisteren nog gezegd dat de bevolking maar het beste kon doen alsof er niets aan de hand is. Gewoon aan het werk was de beste verdediging, zei de president enkele uren voor het begin van de NAVO-luchtaanvallen.

In Belgrado kwamen die luchtaanvallen aan het begin van de avond redelijk onverwachts. De meesten hadden er wel rekening mee gehouden dat Belgrado in een volgende fase aan de beurt zou komen, maar niet meteen.

Even na achten klinken de eerste dreunen ten westen en ten zuidwesten van de hoofdstad. Op het dak van het Hyatt Hotel in Novi Beograd volgt een legertje Westerse journalisten de lichtsporen en de inslagen. Een stuk of zes, zeven in eerste instantie. Achter een grote elektriciteitscentrale is vuur en rook te zien. Aan de horizon licht van tijd tot tijd iets op. De meeste activiteit lijkt zich af te spelen rond de luchtmachtbasis Batajnica en de militaire installaties van Rakovica.

Intussen gaat het openbare leven nog even gewoon door. Kennelijk onkundig van wat zich op enkele kilometers afstand afspeelt blijven de trambestuurders gewoon rijden. De straatverlichting blijft aan. Er lijken zelfs verkeersvliegtuigen te vliegen.

Sinds de onafhankelijke radiozender B'92 woensdagmorgen vroeg uit de lucht verdween, is het overgrote deel van de bevolking nu voor haar informatie aangewezen op de officiele staatsmedia. De televisie gaat nog geruime tijd door met de trekking van de lotto voor het nieuws over de luchtaanvallen wordt gebracht. Er wordt gesproken van luchtaanvallen op Kosovo, Belgrado, Novi Sad, Kragujevac en Montenegro. Er zouden slachtoffers zijn onder familieleden van militairen. Vrouwen en kinderen. De associatie met Bagdad is duidelijk. De informatie is ook verwarrend. Waarom Novi Sad in de noordelijke Vojvodina, waarom het opstandige Montenegro? Wat heeft de NAVO juist daar te zoeken als het er om gaat Joegoslavie te bewegen tot een vredesregeling voor Kosovo?

In het Hyatt Hotel melden zich intussen enkele politieagenten in burger. Zij vegen het dak schoon. ,,Kennelijk zijn ze bang dat de journalisten met hun moderne apparatuur geheime informatie kunnen doorgeven aan de NAVO-piloten'', zegt de hotelmanager.

NRC Webpagina's
23 MAART 1999

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad