NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Kosovo Conflict

Nieuws

Achtergrond

Nasleep

Conflict

Vluchtelingen

Etnische zuivering

Internet en Media

Links


'Begrip' van Jackson

Orahovac blijft Russen KFOR weren


PRISTINA, 24 AUG. In Orahovac in Kosovo doen Russische KFOR-soldaten vandaag een nieuwe poging toegang te krijgen tot de stad. Maar de Albanese inwoners zijn vastbesloten hun die toegang ook vandaag te ontzeggen.

De Albanezen hebben hun blokkade van de drie toegangswegen tot Orahovac vannacht gehandhaafd en in de open lucht bij hun auto's, tractoren en karren overnacht. Ze willen de Russische soldaten van de vredesmacht, die de Nederlandse Gele Rijders aflossen, niet toelaten, omdat ze hen verdenken van pro-Servische sympathieën. In de heuvels rond Orahovac bivakkeren tweeduizend Serviërs - onder wie ex- politiemannen en -para-militairen die zich volgens de Albanezen aan oorlogsmisdaden schuldig hebben gemaakt; de kans dat zij worden gepakt vervliegt volgens de Albanezen als de Russen Orahovac overnemen. Bovendien hebben er Russische vrijwilligers meegedaan aan de 'etnische zuivering' die in de oorlog om Kosovo door de Serviërs op touw is gezet.

Gisteren stuitte een groep van vijftig Russische kwartiermakers op de wegblokkade van de Albanezen. Na kort overleg maakten de Russen rechtsomkeert. Later zei hun commandant, generaal Georgi Chpak: "We hebben een vredesmissie uit te voeren in Orahovac en die zullen we uitvoeren. Maar we willen de situatie niet dramatiseren en we gaan waarheen we worden gestuurd."

De opperbevelhebber van KFOR, de Britse generaal Sir Michael Jackson, zei over de situatie in Orahovac dat de Albanese argumenten "begrijpelijk, maar misplaatst" zijn. Hij zei dat de Russen binnen KFOR "prachtig werk" doen. Verder is de impasse bij Orahovac, aldus Jackson, slechts "een hobbel op de weg van KFOR".

De drie Serviërs die vorige week door Nederlandse en Duitse soldaten in Orahovac werden opgepakt, verdacht van oorlogsmisdaden, worden niet in Den Haag door het VN-tribunaal worden berecht. Het VN- bestuur in Pristina meldde dat ze in Prizren in Kosovo zelf worden berecht. De procedure zal nauwlettend door het Haagse tribunaal worden gevolgd, omdat de resultaten van het proces van invloed kunnen zijn voor de aanklacht van het VN-tribunaal tegen de Joegoslavische president Milosevic. De drie Serviërs, onder wie de vroegere burgermeester van Orahovac, zitten in Prizren vast.

Generaal Jackson liet zich gisteren tevreden uit over de mate waarin het Kosovo Bevrijdingsleger UÇK heeft voldaan aan de afspraken over zijn ontwapening. Vorige week liep de tijdslimiet af waarbinnen het UÇK zestig procent van de automatische wapens van klein kaliber moest hebben ingeleverd. Volgens Jackson is die afspraak goed nagekomen. Hij onderstreepte dat het Bevrijdingsleger nu serieus moet gaan werken aan de volgende fase van de afspraken over de transformatie van het UÇK van een leger tot een politieke formatie en de integratie van UÇK-soldaten in de politie. (AFP, Reuters)

NRC Webpagina's
24 AUGUSTUS 1999


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad